Sivu 1/1

Lifton: Thought reform and psychology of totalism

Lähetetty: 10.04.2013 22:35
Kirjoittaja Eero Nevalainen
Tämä tuli tämänkertaisen Amazon-lähetyksen mukana hyllyyn:

http://en.wikipedia.org/wiki/Thought_Re ... f_Totalism

Mielenkiintoista lukea kun ajattelee kielipolitiikkaa. Olen jo kauan ajatellut että "svekomeemeille" pitää olla joku käsite jonka joku on jo tunnistanut -- tuo "thought-terminating cliché" kuulostaa osuvalta.

Re: Lifton: Thought reform and psychology of totalism

Lähetetty: 11.04.2013 08:27
Kirjoittaja NRR
Kertonet lisää, kun olet lukenut. Minäkin surffasin antamaasi linkkiin.

Loading the language eli sanojen lataaminen tietyllä tulkinnalla ja iskulauseilla on Orwellilaisen uuskielen rakentelua.

Thought-terminating cliché, ajattelun seisauttava lauselma on usein käytetty ilmaus, jolla vaimennetaan yksilön oma huomio siitä, että jossakin loogisena tarjoillussa ajattelurakennelmassa onkin ristiriitaisuuksia, päättelyketjuja, jotka eivät päde. Tietyn ajattelun seisauttavan lauselman kuullessaan ryhmän jäsen siiryy jonkinlaiseen ryhmäajatteluun, lopettaa kriittisen ajattelun ja luottaa ryhmänä omaksuttuun näkemykseen. Ristiriitaa tässä ryhmän näkemyksessä ei tarvitse lainkaan kohdata.

Kriittinen ajattelu on tietysti raskasta ja koko ajan ei voi kritisoida kaikkea. Olemme varmaan kaikki luovuttaneet jossain määrin omaa ajatteluamme ulkopuolisille, joihin luotamme. Pakkoruotsikeskustelussa se sitkeinkin pakon kannattaja päätyy lopulta sanomaan, että "evvk, eduskunta päättää ja minä olen sitoutunut noudattamaan lakeja".

Re: Lifton: Thought reform and psychology of totalism

Lähetetty: 11.04.2013 09:16
Kirjoittaja NRR
Toisaalla täällä keskusteltiin Eva Biaudetin taannoisesta haastattelusta, jossa tämä puolusti pakkoruotsia. Pätkä on mielenkiintoinen siksi, että Enbuske haastattelijana kyllä lataa Biaudetille kaikki realiteetit: jos sanotaan että pakko on vapautta, sehän on orwellilaista uuskieltä jne. Biaudet naurahtelee vastaukseksi, nyt en kyllä ymmärrä yhtään, mitä puhut. Lopuksi Biaudet kääntää meidän pakkoruotsimme verrattavaksi intialaisen tytön koulunkäyntiin, jonka ymmärtämättömät vanhemmat ja jopa tyttö itse keskeyttäisivät:
http://www.youtube.com/watch?v=Hu6-X1RxagI

Näitä pätkiä on tullut nettiin aika tavalla. Toivottavasti joku opiskelijaryhmä ryhtyy analysoimaan niitä esim. filosofian tai tiedotusopin kursseilla...

Re: Lifton: Thought reform and psychology of totalism

Lähetetty: 11.04.2013 09:39
Kirjoittaja NRR
Sofi Oksanen kävi palkintopuheessaan Ruotsin Akatemiassa syitään siihen, miksi kirjoittaa juuri Viron miehitysajan historiasta. Näin puhetta oli lainattu Hesariin:

"Mikäli emme ymmärrä eilistä, emme ymmärrä huomistakaan", hän sanoi. "Ihmisiä katoaa yhä. Myös meidän kotiovillamme." Oksanen uskoo, että tutkimalla kansanmurhiin ja ihmisoikeusrikoksiin johtaneita tilanteita on mahdollista yrittää ennaltaehkäistä niitä. Kirjallisuus puolestaan saa ihmiset tuntemaan empatiaa, hän sanoi. "Siksi diktatuurin, vainojen ja ihmisoikeusrikosten vahvin vihollinen on yksilölle annettu ääni, hänen tarinansa."

Läntisen Euroopan on ollut vaikea ymmärtää Venäjää ja sitä, ettei rautaesiripun murtuminen poistanut railoa Itä- ja Länsi-Euroopan väliltä, Oksanen sanoi. "Kun lännessä odoteltiin sitä, että entiset itäblokin maat muuttuisivat demokratioiksi ja innostuisivat meidän tasa-arvostamme, meidän käsityksistämme ihmisoikeuksista ja sananvapaudesta, monissa näistä maissa yhteiskunnallinen tilanne meni ihan toiseen suuntaan."

Oksanen arvosteli puheessaan suorin sanoin Venäjän ihmisoikeustilannetta ja sitä, miten Venäjä puuttuu Suomen ja entisten alusmaidensa sisäisiin asioihin. "Länsi-Euroopassa into, jolla Venäjä haluaa yhä puuttua entisinä alusmainaan pitämiensä maiden asioihin, tuntuu kaukaiselta ja hankalasti ymmärrettävältä", Oksanen sanoi.

Venäjä on puuttunut myös Suomen sisäisiin asioihin, Oksanen muistutti. Hän otti puheessaan esiin Suomen ja Venäjän lapsikiistan. "Venäjälle se on täysin loogista toimintaa. Mutta jotta me täällä ymmärtäisimme tällaisen toiminnan logiikan, meidän on tunnettava propagandan historia Venäjällä", Oksanen sanoi. Puhumalla Suomesta Venäjä vie huomion pois omista ihmisoikeusongelmistaan ja historiastaan, Oksanen sanoi. "On kätevää väittää, että Suomessa on keskitysleirejä venäläisille lapsille. Kun keskitysleiriksi tai kansanmurhaksi voidaan väittää oikeastaan mitä tahansa, Siperian leirien, Gulagin, kammottavuus hämärtyy eikä neuvostomenneisyys näytäkään niin pahalta."

Oksasen mukaan Venäjä ei käsittele eikä sitä vaadita käsittelemään neuvostoajan julmuuksien historiaa, keskitysleirejä, pakkomuuttoja ja alusmaidensa kohtelua. Kukaan ei hyväksyisi Saksalta samaa menneisyyden glorifiointia, joka Venäjälle sallitaan, Oksanen sanoi. "Kaikki tämä hankaloittaa niin menneisyyden käsittelyä kuin Itä- ja Länsi-Euroopan välisen railon kaventamista", Oksanen sanoi.

Oksanen oli myös huolissaan Unkarin ja Romanian poliittisesta tilanteesta ja Itä-Euroopassa nousevasta antisemitismistä ja rasismista. "Venäjä ei ole ainoa valtio, joka on kyllästynyt olemaan nöyryytetty sekasortoinen häviäjä, jonka kansalaisia pidetään maan ulkopuolella usein rikollisina tai prostituoituina. Venäjä ei ole ainoa valtio, joka on kyllästynyt ö-luokan imagoon."


Nyt kun maailma on täynnä propagandaa ja tarkoitushakuisia tulkintoja, samat keinot ja sama valheellisuus pujahtavat helposti kaikkeen vaikuttamiseen. Kansalaiskriittisyys niin maailmanpolitiikassa kuin paikallisestikin on enemmän kuin välttämätöntä.