Hallitusohjelman kielipolitiikka vanhoissa uomissa

Kielipoliittista keskustelua yleisellä tasolla
Viesti
Julkaisija
TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Hallitusohjelman kielipolitiikka vanhoissa uomissa

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 18.06.2011 11:01

Hallitusohjelman http://www.valtioneuvosto.fi/tiedostot/ ... los/fi.pdf
on kielipoliittisesti varsin vanhoillisen suuntauksen ilmentymää.

Viittomakielen aseman parantaminen on positiivisin kielipoliittinen uudistushanke (s. 25).

Kielistrategiasta puhutaan, pakkoruotsia ei tietenkään mainita oikealta nimeltään pakkoruotsiksi. (s.32).

Ahtisaaren työryhmän tuotokseen viitataan. Puhutaan kahden elinvoimaisen kansalliskielen kehittämisestä. Tässä on suurin virhe koko kielipolitiikan osalta, sillä ELINVOIMAISIA KIELIÄ ON SUOMESSA VAIN YKSI - SUOMEN KIELI, jota yli 90% suomalaisista puhuu äidinkielenään.

Eero Nevalainen
Viestit: 1388
Liittynyt: 17.11.2008 23:14
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Re: Hallitusohjelman kielipolitiikka vanhoissa uomissa

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Eero Nevalainen » 18.06.2011 11:37

On se ruotsikin elinvoimainen omassa piirissään (ja jos suomenruotsalaisille aiheutetaan syytä olettaa toisin, niin aggressiivinen siilipuolustushan siitä tulee), mutta ongelma onkin juuri tuo että kielipolitiikka ottaa niin voimakkaasti kantaa juuri suomenkielisten velvollisuuteen olla ruotsinkielisiä...

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: Hallitusohjelman kielipolitiikka vanhoissa uomissa

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 18.06.2011 11:42

Ahtisaari-paperi onkin niitä harvoja osia hallitusohjelmassa, jossa asia on piilotettu pelkän nimikkeen taakse. Nyt ei päästä keskustelemaan suoraan siitä, että hallitusohjelmassa halutaan varhentaa ja laajentaa pakollisen ruotsin osuutta, vaan häveliäästi annetaan ymmärtää, että maan parhaat voimat ovat laatineet kaikkia palvelevat yleislinjat, jotka tunnetaan Ahtisaaren ryhmän esityksenä.

Ahtisaari-paperi sisältää sekä varhennetun pakollisen ruotsin kaikille (tulee olemaan ongelma isolle osalle lapsia) sekä kielipainotuksen lisäämisen ylioppilaskirjoituksissa (tulee käytännössä tarkoittamaan monen kohdalla pakollisen ruotsin paluuta ylioppilaskirjoituksiin ja haittaa kaikkien ei-kielellisesti-suuntautuneiden lukiolaisten opiskelua ja vähentää lukiolaisten pätevyyttä muilla alueilla). Tätä ei haluta kertoa suoraan hallitusohjelmassa.

Hallitusohjelmassa lukee vain, että ruotsin opetuksessa siirrytään painottamaan kielen käyttämistä, viestintätaitoja. Tällä yritetään antaa kuva, että ruotsinopiskelu voidaan tehdä helpoksi ja toimivan kielitaidon tuottavaksi - vaikka opiskelijoilla ei olisi kielen oppimiselle välttämätöntä arkista tarvetta, taustaan ja taipumuksiin liittyvää motivaatiota eikä edes edellytyksiä oppia useita vieraita kieliä muutenkin vaativien opintojen rinnalla.

Hallitusohjelmasta ei edes näy se, miten äärimmäisen pakkoruotsimyönteinen se on. Tämä tapa muotoilla asia ei voi olla sattuma sekään.

Miten valtavalla resurssoinnilla pakollista ruotsia on lobattu:
- useita hankkeita, joihin kootaan näkyviä hahmoja puhumaan pakollisen ruotsin puolesta (mm. svenska.nu, kahden kansalliskielen tuki)
- Ahtisaari-ryhmä, joka uskomatonta kyllä käytännössä kirjoitti hallitusohjelman kielipoliittisen pohjan jo kauan ennen vaaleja ja täysin kansalaisten hyvin perusteltujen toiveiden vastaisesti
- Pirkka-lehden myötä joka kotiin jaettu mainoslehdykkä, jossa kerrottiin suomalaisten eläneen viikinkikulttuurissa, kohotettiin Nordenille maljoja ja pidettiin vapaata kielivalintaa henkisenä laiskuutena
...

Nyt meillä on hallitus, jossa Folktingetin puheenjohtajasta tullee maan oikeusministeri ja muutenkin ministerit ovat kenties Guzeninaa (mikäli hän hallitukseen pääsee) lukuunottamatta vankasti pakollisen ruotsin puolella. Eduskunnassa vapaan kielivalinnan kannattajilla oli niukka enemmistö.

Voi olla, että jo ensi syksynä aloittaa lukio-opintonsa viimeinen ikäluokka, jolla ei ole kolmea kielikoetta ylioppilaskirjoituksissa.

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Hallitusohjelman kielipolitiikka vanhoissa uomissa

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 18.06.2011 13:25

Suomenkielisten pakkoruotsittaminen on kestämätön hanke. Se on ollut sitä aina. Suomenkielisten pakkoruotsittamista yritetään lisätä Ahtisaari-paperin avulla ja näin saatua tulosta mainostetaan "kaksikielisyyden rikkaudeksi".

Suomi on niin selkeästi yksikielinen maa (yli 90% kansasta on suomenkielistä), että on suoranaista valehtelua puhua suomalaisista "kaksikielisinä". Suomen kielipolitiikkaa ei saada terveelle pohjalle, ennen kuin perustaksi otetaan selkeästi yhden pääkielen - suomen kielen - lähtökohta. Ruotsin kieltä voidaan tarjota valinnaiseksi kieleksi kaikilla opetuksen tasoilla, mutta sen pakollisuus on lakkautettava kautta koulujärjestelmän.

Jos Kataisen hallitus etenee Ahtisaari-suunnitelmien mukaisesti, niin kieliriita tulee kärjistymään entisestään.

Eero Nevalainen
Viestit: 1388
Liittynyt: 17.11.2008 23:14
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Re: Hallitusohjelman kielipolitiikka vanhoissa uomissa

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Eero Nevalainen » 18.06.2011 14:22

Hallitus aikoo myös toteuttaa koko maan kattavan kuntauudistuksen. Nyt kun oikeusministeri on RKP:läinen, niin arvatkaapa vaan... kaksikielisissä kunnissa asuu kohta taas lisää väkeä, kunhan vaan saadaan ne kielilain minimit toteutumaan, ja sitten pitääkin valvoa kansalliskielten asemaa haukkana. :(

Vastaa Viestiin