EI TULE MITAAN.

Kielipoliittista keskustelua yleisellä tasolla
Viesti
Julkaisija
TK
Viestit: 2157
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: EI TULE MITAAN.

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 18.01.2011 23:02

Onko Suomen valtiokaan itsenäinen, kun se on pakkoruotsikahleissa ja keinotekoisen kaksikielisyyden näivettämä?

dejavu
Viestit: 466
Liittynyt: 28.01.2010 09:43
Paikkakunta: Tampere

Re: EI TULE MITAAN.

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja dejavu » 19.01.2011 09:39

TK kirjoitti:Onko Suomen valtiokaan itsenäinen, kun se on pakkoruotsikahleissa ja keinotekoisen kaksikielisyyden näivettämä?
Pääasia, että me kriitikot olemme itsenäisiä ja nostamme kysymyksen päivästä toiseen esiin..
Minulle tämä on vuosisatoja kestänyt hanke, joten muutama vuosi RKP:n viivytystaktiikkaa ei "suurta kuvaa" muuta.
Eihän Suomi ole itsenäinen ollut pitkiin aikoihin, mutta ulkoisten itsenäisyysrajoitusten lisäksi ei enää toivoisi
sisäsyntyisiä itsenäisyysrajoitteita.
Ulkoiset tekijät ovat sellaisia, joihin emme juuri voi vaikuttaa (EU ja globalisaatio), mutta sisäisiin tekijöihin meillä
on mahdollisuus ja jopa velvollisuus vaikuttaa. Siksi olemme täällä keskustelemassa.
Vaalikeskusteluissa tulemme törmäämään orjasieluiseen lähestymistapaan:
"Suomi on vielä kaksikielinen, ja oppilaalla pitää olla oikeus päästä ruotsin kieltä vaativaan virkaan"
Mistä kumpuaa tällainen kyseenalaistamaton orjamentaliteetti ?
Suomi on tuon logiikan takia muutettava yksikieliseksi!Muuten meille ei tule koskaan kielivapautta!

Eero Nevalainen
Viestit: 1387
Liittynyt: 17.11.2008 23:14
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Re: EI TULE MITAAN.

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Eero Nevalainen » 19.01.2011 19:53

dejavu kirjoitti: "Suomi on vielä kaksikielinen, ja oppilaalla pitää olla oikeus päästä ruotsin kieltä vaativaan virkaan"
Tuo on kyllä semmoinen ajattelukuvio jota itsekin olen monesti ihmetellyt -- mikä tahansa kielisortaja imperialistihan rakastaisi tuota yli kaiken. Siis mieti nyt -- ensin rakennetaan kielellisesti syrjivä systeemi jos et ole sopivankielinen, ja sitten "autetaan" kohdeväestöä antamalla heille "oikeus" elää ilman syrjintää -- ainoa mikä tarvitsee tehdä on vaan mennä mukana ja tehdä kuten koko systeemin tavoite on?

Anteeksi nyt kova sana joita harvemmin täällä harrastan, koska vastapuoli tarttuu aina epäolennaisuuksiin, mutta arvomaailma jossa tuommoinen hyväksytään on oikeasti perverssi.

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: EI TULE MITAAN.

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 21.01.2011 14:19

Tuo mitä kirjoitat, Nevalainen, on totta. Argumentointiketju menee siten, että suomalaisten on luettava ruotsia, jotta eivät tulisi syrjityksi systeemissä, jossa suomalaiselta vaaditaan ruotsia.

HBL:n keskustelussa oli varsin hupaisa vaikka vakavasti kirjoitettu viesti, jossa ehdotettiin, että ehkä lukiossa voisi valita jonkin linjan, jossa ruotsia ei vaadittaisi, mutta sellaisella linjalla opiskeleva ei saisi suomalaista ylioppilastutkintoa eikä voisi jatkaa suomalaisissa yliopistoissa, vaan sieltä lähdettäisiin sitten Baltiaan tai Venäjälle opiskelemaan. Siis suomalaisen linjan valinnut suomalainen ei olisi kelpoinen suomalaiseksi ylioppilaaksi ja suomalaiseen yliopistoon vaan joutuisi hakeutumaan Balttiaan tai Venäjälle! Ja ihan vakava ehdotus. Koska meidän suomalaisuutemme ilman ruotsia on niin kova loukkaus sille suomalaisuudelle, joka on pakollisen ruotsin ystävien mielestä ainoaa oikeaa suomalaisuutta.

Nevalainen, löysin eräältä keskustelupalstalta tämän tekstin, joka on ilmeisesti kirjoittamaasi ja jossa on mielestäni kiteytetty tilanne hyvin:

"Jostain ihme syystä suomenkieliset ihan silkalla olemassaolollaan loukkaavat suomenruotsalaisten nordistista maailmankuvaa niin paljon, että se on jotain aktiivista "monokulttuuristamista" joka köyhdyttää meitä itseämmekin (siis huom -- meidän olemassaolomme sellaisena kuin olemme on meille itsellemme väärin). Tämä tilanteessa jossa suomenruotsalaisiin on kuitenkin suhtauduttu erittäin nöyrästi maailman sivu ja päsmäröinti on otettu aika kiltisti vastaan ja heidän on annettu varsin vapaasti edistää omaa kieltään."

"Oma arvomaailmani on pikemminkin siten järjestynyt, että suomalainen "totaalinen" kaksikielistämispolitiikka, jossa ihmisten on koettava ruotsi juuri tietyllä tavalla -- jopa omaan äidinkieleen verrattavana kielenä -- on sitä monokulttuuristamista sellaiseen nordistiseen muottiin, joka tyydyttää suomenruotsalaista egoa. Se, että surut ja pakkoruotsin kannattajat pystyvät ihan kirkkain silmin syyllistämään aina kaikkia muita jos jonkinlaisista hirveyksistä jos se oma juttu ei ole kaikkien juttu, on jotenkin syvällisesti pelottavaa. Mitä seuraavaksi?"


Niin - mitä seuraavaksi. Tuntuu, että ollaan jo aika syvällä ihmisten identiteetin ja olemassaolon määrittelyssä. Mikäli ruotsinkielisiä kommentteja käännettäisiin suomenkieliseen mediaan, ihmiset olisivat varsin hämmentyneitä.

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: EI TULE MITAAN.

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 23.01.2011 07:13

Yhä uudelleen kohtaan ruotsinkielisessä keskustelussa käsitteen "Finlands identitet" siis "Suomen identiteetti", johon ruotsin kieli kuuluu.

Mikä lienee tämä "Suomen identiteetti" ja missä se määritellään? Onko se kenties ulkopuolisten kuva suomalaisista vai onko se suomalaisten oma kuva itsestään. Eikö tällainen kuva ole väistämättä kovin erilainen eri ryhmillä? Yhteisiä teemoja lienee paljon, mutta teemojen arvottaminen ja yksityiskohdat vaihtelevat.

Mitä tarkoittaa, että "ruotsin kieli kuuluu Suomen identiteettiin"? Kuuluuko se samalla tapaa kuin saamen kieli tai karjalaisuus vai kuten kiinnostus sukututkimukseen tai talonpoikaiskulttuuriin - vai tuleeko meidän kokea ruotsin kieli ja Norden jotenkin syvällisemmin?

dejavu
Viestit: 466
Liittynyt: 28.01.2010 09:43
Paikkakunta: Tampere

Re: EI TULE MITAAN.

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja dejavu » 23.01.2011 10:05

[quote="Sees"]Yhä uudelleen kohtaan ruotsinkielisessä keskustelussa käsitteen "Finlands identitet" siis "Suomen identiteetti", johon ruotsin kieli kuuluu.

Se voi kuulua Finlands identitetiin, mutta Suomen identiteettiin se ei kuulu.
Sen voin uusfennomaanina todeta.

Suomen valtiota ei olisi olemassa ilman suomen kieltä,
mutta olemassaolomme ei mitenkään vaadi ruotsin kieltä.

Ruotsin kieli oli vain työkalu 1800-luvun kehityksessä kohti kansakuntaa,
kun oma kielemme oli käyttökiellossa vuosisatoja kestäneen sorron tuloksena.

Nykyään vastaava työkalukieli maamme intressien ajamisessa ulospäin on
englannin kieli. Mutta ei sekään mitenkään kansalliseen identiteettiin kuulu.
Joidenkin kansalaisten henkilökohtaiseen identiteettiin se tietysti voi kuulua.

TK
Viestit: 2157
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: EI TULE MITAAN.

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 23.01.2011 11:04

Ruotsin kieli on suomenkielisille vieras kieli. Miten jokin vieras kieli voisi kuulua suomalaiseen identiteettiin? Ei mitenkään.
Yksilöt voivat osata erilaisia vieraita kieliä ja pitää joistakin kielistä, mutta ne eivät siltikään kuulu suomalaiseen identiteettiin.

Katso kielikarttaa, niin ymmärrät, miten marginaalinen tekijä ruotsin kieli on Suomessa. http://www.kielipolitiikka.fi

Vastaa Viestiin