YKSINKERTAINEN PERUSASIA.

Kielipoliittista keskustelua yleisellä tasolla
Viesti
Julkaisija
Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: YKSINKERTAINEN PERUSASIA.

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 17.12.2010 23:00

"Televisiossa ja muissa paikoissa ei pidä enää suostua siihen, että vastakkain ovat muka "ruotsin kielen vastustajat ja puolustajat", jolloin toinen puoli osallistujista on asiassa ulkopuolinen ja ruotsinkielisyyspolitiikan asialla. Pitää saada pelkästään suomenkieliset edushenkilöt ja asioita tuntevat ihmiset puhumaan keskenään pääasiasta."

Totta. Tosin sillä lisäyksellä, että mielestäni olisi oleellista saada myös maahanmuuttajataustaiset ja muuten monikieliset perheet mukaan - heidän etujensa mukana on ilman pakollista ruotsia saada vahva suomen kielen taito ja säilyttää myös kotikieli/kielet, tästä hyötyy koko kansa. Ruotsinkielisten ei siis pidä päästä yksin edustamaan kaikkia kielivähemmistöjä ja suurta suvaitsevaisuutta - kun pakollinen ruotsi on itse asiassa suurinta suvaitsemattomuutta maan muita kieliryhmiä ja monikielisiä perheitä kohtaan.

Pakollisen ruotsin kannattajat usein vetävät ruotsin vain yhdeksi pakolliseksi aineeksi muiden joukossa - kuitenkin se on ainoa pakollinen kieli, jopa A1-englannille on vaihtoehtoja ja kaikki A2- tai B2-kielet ovat vapaaehtoisia.

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: YKSINKERTAINEN PERUSASIA.

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 14.05.2011 21:07

Tapsa kirjoitti: Jatkuvasti pudotaan kieliryhmäväittelyyn, kun kysymys on pelkästään opiskelusta, valinnaisuudesta ja vapaudesta, oikeuksista ja mahdollisuuksista.

Jos ei kieliryhmäväittelystä - jota mediassa nimitetään kieliriidaksi - päästä kielivalintaa koskevaan asiakeskusteluun, niin kaadutaan taaksepäin joka kerta.
Jatkuvasti "kaadutaan taaksepäin", kun keskusteluissa houkutellaan kielivapauden puoltajat keskustelemaan historiasta, säätiöistä, grillijonoista jne. Kieltenopetukseen liittyvä keskustelu käännetään oitis kieliryhmäväittelyksi heittämällä jokin provokatiivinen kommentti "suomalaiset ovat vain alemmuudentuntoisia" tai "suomalaiset ovat kolmeneljäsosaa ruotsalaisia" tai "ei yhtään heikennyksiä ruotsille ellei vihapuhe lopu".

Mutta miten kieltäytyä kieliryhmäkeskustelusta, kun se näyttää olevan ainoa tapa, jolla pakollisen ruotsin ystävät keskustelevat?

Vastaa Viestiin