Mikä on Folktinget?

Kielipoliittista keskustelua yleisellä tasolla
Viesti
Julkaisija
Hillevi Henanen
Viestit: 1829
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Mikä on Folktinget?

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 17.10.2021 11:12

Tiedän, että ei kannattaisi kajota tähän, koska se on varmaan yhtä suuri urakka kuin tilastotkin mutta....

Sen tiedän,
-että sen tehtävä on suorittaa ruotsinkielisten edunvalvontaa, ja että ruotsinkielisten edunvalvontaan kuuluu ehdottomasti puuttuminen muiden kieliryhmien kieliopintoihin.
Folktingetin vuonna 1999 julkaisemassa Kielimanifestin kohdassa "Neljäs pilari" järjestö ilmoittaa sitoutuvansa "[...] kehittämään suomenkielisten koulujen pakollista ruotsin kielen opetusta ja panostamaan siihen, jotta Suomi voi uskottavasti markkinoida itseään kahden kansalliskielen valtiona
-että valtio itse kustantaa kylkeensä tämän kasvaimen, joka reagoi jokaiseen liikkeeseen
-että edustajisto jotenkin määräytyy kunnallisvaalien tuloksen perusteella (ilmeisesti jollain jossain on kumminkin veto-oikeus jos kumminkin kehiin nousisi joku epäsopiva)

TK
Viestit: 2335
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Mikä on Folktinget?

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 18.10.2021 02:54

Folktingetiä on tutkittu liian vähän. Valtamedia ei ole kiinnostunut asiasta, tai ei ole uskaltanut tarttua aiheeseen.

Hillevi Henanen
Viestit: 1829
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Mikä on Folktinget?

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 18.10.2021 18:22

Tässä miedän demokratiassa on kuitenkin parempaa väkeä jolla joko on kaksi ääntä, tai yhdellä äänellä saa edustajan kahteen paikkaan omia etujaan valvomaan. Missä muussa maassa on näin?

Folktingetin valinta tapahtuu kuntavaalien yhteydessä. Folktingetiin ei äänestetä suoraan, vaan jäsenet tulevat kuntavaalien kylkiäisinä.
Folktingetin edustajat valitaan kunnallisvaalien yhteydessä. Edustajanpaikkojen jakautuminen määräytyy ruotsinkielisten ehdokkaiden kunnallisvaaleissa saamien äänten perusteella. Folktingetin ehdokkaita ei siis voi äänestää suoraan.

Ruotsinkieliset ehdokkaat ovat väestötietojärjestelmään äidinkielekseen ruotsin ilmoittaneita kunnallisvaaliehdokkaita. Kaikki heille annetut äänet lasketaan automaattisesti mukaan. Puolueet voivat vaatia ruotsinkielisiksi ehdokkaiksi luettaviksi muitakin kunnallisvaalien ehdokkaita. Heidän on täytynyt toimia ruotsin kielen edistämiseksi Suomessa, jotta heidät voitaisiin laskea mukaan. Lisäksi heidän on pitänyt toimia ruotsinkielisissä poliittisissa järjestöissä ja merkitä ruotsinkielinen titteli tai ammattinimike kunnallisvaalien viralliseen ehdokaslistojen yhdistelmään.

Folktingetin 75 edustajasta 68 valitaan kunnallisvaalien äänestystuloksen perusteella. 7 edustajaa valitaan Ahvenanmaan maakuntapäivien edustajista. 68 paikkaa on jaettu 63 tavalliseen vaalipiiripaikkaan ja 5 tasauspaikkaan. Vaalipiiripaikat jaetaan Helsingin, Uudenmaan, Turunmaan, Vaasan ja muun Suomen vaalipiirien kesken suoraan suhteessa kunkin vaalipiirin ruotsinkieliseen väestömäärään. 5 tasauspaikkaa on jaettu puolueiden kesken sen mukaan, kuinka suuri niiden osuus on kaikkien vaalipiirien 68 paikasta.

TK
Viestit: 2335
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Mikä on Folktinget?

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 27.03.2022 22:51

Folktingetistä saa yllättävän vähän tietoa googlaamalla. Syntyy vaikutelma folktingetin alkuaikojen historian hämärtämisestä.
Folktinget on perustettu 1919. Tällöin elettiin vielä surujen rotuteorioiden aikoja, jolloin surut kokivat itsensä ylemmäksi roduksi, ruotsalaisiksi ja suomalaiset alemmaksi roduksi.

Onko tiedossa aihetta käsittelevää kirjallisuutta?

TK
Viestit: 2335
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Mikä on Folktinget?

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 11.04.2022 12:22

Folktinget syntyi aikana, jolloin surut pitivät tiukasti kiinni "ruotsalaisuudestaan". Nyt, kun on siirrytty kaksoiskansalaisuuden mahdollistavaan malliin, niin on kysyttävä, kuinka monella suruksi itseään nimittävällä on Ruotsin kansalaisuus? Tai kuinka monella olisi edes mahdollisuus saada Ruotsin kansalaisuus? Paluu kysymykseen siitä, tekeekö rasti ruutuun ruotsin kielen kohdalla ihmisestä "ruotsalaisen" ?

Pelkkänä ruotsin kielen puolustajana folktinget on nykypäivänä aivan liian iso laitos ylläpidettäväksi verovaroin.

Suomessa, maailman ainoassa suomenkielisessä maassa, tärkeintä on ylläpitää suomen kieltä, sen elinvoimaisuutta ja hyvinvointia.

Vastaa Viestiin