Vegassa ohjelmaa pakkoruotsiin ja suruihin liittyen

Kielipoliittista keskustelua yleisellä tasolla
Viesti
Julkaisija
Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Vegassa ohjelmaa pakkoruotsiin ja suruihin liittyen

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 19.03.2010 11:26

Slagsmål i bussen, glåpord på fotbollsmatcher – det förekommer mellan svensk- och finskspråkiga ungdomar i Kyrkslätt (på bilden unga från Winellska skolan). Hur ser ungdomarna på framtiden för det tvåspråkiga Finland? Olav S Melin på tankesmedjan Magma tror att den obligatorisk svenskan på sikt försvinner i de finska skolorna, men vad händer sedan? Hur länge kan Finland hållas officiellt tvåspråkigt? Minoritetsforskare Reetta Toivanen tror att finlandssvenskarna - liksom andra minoriteter - blir syndabockar i ekonomiskt dåliga tider. Del 2/2 av Granskat om språkdebatten i Finland. Redaktör: Annvi Gardberg.

Granskat sänds fredag 19.3. kl. 11.03 och tisdag 23.3 kl. 21.10

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 19.03.2010 11:42

Radio Vegassa kielikeskustelu jatkuu "Hur länge är Finland tvåspråkigt?"

Nuorilta suomalaisilta on saatu kommentteja, joissa aidosti kuuluu myös ruotsalaisvastaisuutta, "jotkut ärsyttää", nuorella vilpittömyydellä. Kuitenkin lähes kaikki ovat kaksikielisen maan kannalla. Erityisesti ruotsinkieliset nuoret, joille ruotsi on käyttökelpoinen kieli Nordenissa ja suomi ei. Heistä 300 000 on paljon. He myös nostivat esiin autonomisen rannikon.

Ohjelmassa pakollisen ruotsin vastaisuus liitetään hetkittäin ruotsinkielisyyden vastaisuuteen. Tämä liitetään yleiseen maahanmuuttajavastaisuuteen. Kuullaan myös Kirsi Virtasen aika kärkkäitä mielipiteitä.

Yllättävän realisti oli Olav S Melin. Hän sanoo, että ruotsi ei ole pitkään pakollinen suomenkielisissä kouluissa. On tärkeämpää keskittyä elämään sen lähdön jälkeen, miettiä mitä tapahtuu. Hän muistuttaa, että pakkoruotsi ei ole perinne vaan kolmenkymmenen vuoden takainen poliittinen päätös. Hän myös varottaa luottamasta ministereiden puheisiin, sillä on poliittisesti korrektia puhua pakollisen ruotsin puolesta mutta silloin ohitetaan kansan mielipide ja tämä voi johtaa vihaan suomenruotsalaisia kohtaan. Hän kysyy jopa, voisiko vähemmistökieliasemasta olla jotain etua.

Myntti sen sijaan kertaa perustuslakia, sanoo ettei taistelua ole hävitty ja piirtää kuvaa, jossa "Nordisk allianse" tulee tärkeäksi myös suomalaisille ja nostaa ruotsin kielen taas keskeiseksi. Hän myös kiittää opetusminiteriemme asennetta ja muita virallisia kannanottoja pakollisen ruotsin puolesta.

Toimittaja muotoili itse oleellisen kysymyksen: Onko maassa eliitti, joka kannattaa pakkoruotsia ja kaksikielisyyttä, mutta muu kansa ajattelee toisin.

Vastaa Viestiin