Sivu 1/1

Vertailevaa tekstianalyysiä, tai jotain sinne päin

Lähetetty: 03.03.2010 17:41
Kirjoittaja Eero Nevalainen
Pieni kirjoitusharjoitus Tiuskealta Rakilta taasen. Mielipiteitä? :)

http://tiuskea.vuodatus.net/blog/240061 ... -taidosta/

Lähetetty: 03.03.2010 18:41
Kirjoittaja Sees
Mielenkiintoinen teksti - en ole lukenut tekstiä, johon viittaat, mutta olen kiinnostunut tästä ajatuksesta, että "tahallisesti virheellisistä aksioomista voi todistaa mitä tahansa".

Taitaa olla niin, että keskusteluissa olemme usein eri mieltä siitä, mitkä ovat ne lähtökohdat, aksioomat, joista keskustelua on järkevä käydä. Tämä on tärkeä huomio ja hyvä pitää mielessä, mihin tahansa kiistaan lähtiessä.

On aika turha latoa toiselle eteen argumentteja, jotka eivät toisen aksioomista lähtien ole millään tavoin oleellisia. Minulle riittäisi se, että keskustelussa pyritään tekemään nuo lähtökohdat, aksioomat näkyviksi ja molemmat osapuolet ne ymmärtävät. Mitä sitten tapahtuu, on jo toinen juttu :)

Pätevää metakeskustelua, kiitos.

Lähetetty: 03.03.2010 18:47
Kirjoittaja Eero Nevalainen
Lue ihmeessä originaali siinä vieressä. Se on koko idea ;)

Olisin voinut sanoa vielä tarkemmin, että jos sallit ristiriidan, niin koko systeemisi konsistenssi häviää, koska se alkaa sitten sallia virheellisen päättelyn... ja kielipoliittisissa keskusteluissahan saa koko ajan tavallaan juosta nimenomaan sen toisen tyypin "ajatuksen perässä" ja paimentaa ja korjata nyrjähtelyä. Siksi kielikeskustelu on niin uskomattoman rasittavaa.

Lähetetty: 05.03.2010 11:22
Kirjoittaja Sees
Eero Nevalainen:
"kielipoliittisissa keskusteluissahan saa koko ajan tavallaan juosta nimenomaan sen toisen tyypin "ajatuksen perässä" ja paimentaa ja korjata nyrjähtelyä. Siksi kielikeskustelu on niin uskomattoman rasittavaa."

Olen alkanut kokea tämän nyt antoisaksi, kun olen alkanut ymmärtää, millaisia ajatusrakennelmia esimerkiksi kansallinen identiteetti muodostaa ja miten ne ottavat muodon argumentteina.

Esimerkiks minun oli aivan mahdoton ymmärtää vertausta, että jos ruotsista tehdään vapaaehtoinen, voisimme yhtä hyvin tehdä koko koulun vapaaehtoiseksi. Olin aivan epätoivoinen näin huikean epäloogisuuden edessä. Minulle oli melkoinen ahaa-elämys se, että jos kokee kaksikielisyyden osaksi kulttuuriperustaa, sen menettäminen on yhtä kuin koko kulttuurin menetys. Tältä pohjalta koulun tarkoitus on kulttuurin siirtäminen pakettina (kirjoitus- ja laskutaito, ajattelun taidot, kotimaiset kielet, sälää...) ja on ihan sama, mikä näistä peruspilareista otetaan pois -pilalla on koko koulu. Ehkä vähän karrikoiden, mutta näin... ;)