Miksi saamet syrjässä kielikeskustelussa?

Kielipoliittista keskustelua yleisellä tasolla
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Miksi saamet syrjässä kielikeskustelussa?

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 05.01.2015 09:23

Aivan huikean hurja saamelaiskommentti eräässä blogissa (http://www.lily.fi/blogit/saattaen-vaih ... udenkuopat):
Itse inarinsaamelaisena, Inarin kunnassa asuvana, en puhu inarinsaamea äidinkielenäni koska pappani on pakotettu lähtemään kotoaan suomenkieliseen kouluun ja asuntolaan. Kotiin pääsi jouluksi. Saamea ei saanut puhua vaan siitä rankaistiin, lapsille opetettiin että rauhassa, syrjässä asuneet saamelaiset ovat likaisia metsäläisiä ja vähempiarvoisia kuin suomalaiset. Vaatteita pilkattiin, kieltä pilkattiin, perheitä pilkattiin - niin muiden lasten kuin opettajien ja muun henkilökunnan puolesta. Mitäs luulet että tämä aiheutti? Pappa vannoi, niin monen, monen muunkin tavoin, että mikäli hän ikinä lapsia saisi, niin heille hän ei siirtäisi saamelaisuuden tuomaa taakkaa ja niinhän siinä sitten kävi, että hurjan moni inarinsaamelaisperhe ja kokonaiset suvut menettivät kielensä.

Tämän kaiken jälkeen, 1997 tarkalleen ottaen, perustettiin ensimmäiset kielipesät eli pitkästi kerrottuna kielikylpyryhmäperhepäiväkodit, joissa lapsille puhuttiin vain ja ainoastaan inarinsaamea. Kieli alkoi pikkuhiljaa elpyä ja minä mukaan lukien lapset pääsivät hiljalleen inarinsaamenkielen opetukseen. Kieltä oli toki opetettu jo aiemmin kouluissa vieraana kielenä, mutta nyt oppilaita tuli monta aina yhdelle luokka-asteelle aiempien 1-3 oppilasryhmien sijaan. Tästä huolimatta esim. Ivalossa, jossa itse kävin ala-asteeni, saamelaisia pilkattiin edelleen eikä loppujenlopuksi kieltä ollut mahdollista lukea yläasteella, jolloin alkoi pakkoruotsi.

Miten inarinsaamen (ja muidenkin saamenkielten) opiskelu liittyy pakkoruotsiin? Siten, että kun väitetään ettei ruotsin opiskelu ole pois muilta kieliltä niin kyllä, kyllä ja vielä kerran kyllä, se nimenomaan on pois muilta kieliltä. Miltä kuulostaa esim. tämä: yläasteella luin inarinsaamea, sukuni kieltä, kieltä jonka olisi pitänyt olla minun äidinkieleni, 0 tuntia viikossa. Ruotsia luin 5 tuntia viikossa. Lukiossa parhaimmillaan kävin kahta ruotsinkurssia päällekäin (10 tuntia viikossa) ja samalla inarinsaamea opiskelin hatarien nettiyhteyksien avulla 2 tuntia viikossa (jos yhteys ei pätkinyt tai opettaja ei ollut sairas). Suoritin lukion aikana muistaakseni 8 vai 9 ruotsin kurssia (voin olla väärässä, en muista tarkkaan, voi olla mitä vain 7-10 väliltä) ja inarinsaamea nippanappa sen verran että pääsin kirjoituksiin eli 3 kurssia. Lukion jälkeen menin ammattikorkeakouluun, jossa opiskelin kaksi kurssia ruotsia enkä tietenkään ainuttakaan kurssia saamea, sitä ei olisi voinut hyväksilukea opintoihin vaikka olisi kursseja suorittanut toisessa oppilaitoksessa, vaan toinen kieli englannin lisäksi oli automaattisesti ruotsi.

Nyt aikuisena työskentelen kielipesässä, kasvatan saamenkielistä tytärtäni ja opiskelen yliopistossa saamea. En ole puhunut sanaakaan ruotsia koulun seinien ulkopuolella. Käydessäni Norjassa ja Ruotsissa puhun saamea ja selviän sillä huomattavasti näppärämmin kuin kankealla kouluruotsillani.

Mietinpähän tässä vaan, että jos olisin kaiken sen ruotsiin käytettävän ajan voinut lukea saamea - tai edes norjaa, jonka olisin myös voinut hyvinkin valita - niin olispa kivaa. Koska nyt olen käyttänyt huomattavan määrän tunteja opiskellen kieltä, jolle minulla ei kertakaikkiaan ole mitään käyttöä. En sano, että se oli täysin turhaa, koska tuskin opiskelu on koskaan täysin turhaa, mutta en nyt tiedä mikä on "turhasta" seuraava. Ehkä se käyttökelvoton? Ja paskapuhetta, sori vaan, ettei se muka vie aikaa muilta. Tottakai se vie! Ei siihen koululaisen lukujärjestykseen ihan ihmeitä mahdu. Sen vuoksi olisi äärimmäisen tärkeää, että sen toisen pitkän kielen saisi valita itse. Saattaisi yläasteen ruotsintunnitkin vähän rauhoittua, kun porukka olisi saanut tulla sinne vapaaehtoisesti.

Tämä ei ole vain minun tarinani, tämä on valitettavan monen inarin-, pohjois- ja koltansaamenkielisen tarina. Siinä systeemissä, joka pakottaa meidät opiskelemaan oman kielemme sijaan toista, tärkeämpää vähemmistökieltä, on jotain äärimmäisen mätää.

---

Itse bloggaajalle väitän kyllä vastaan tuossa, etteikö muka aivoista lopu tila parin kielen jälkeen. Ei mulla, mutta mä oon myös se tyyppi joka kirjoitti lähes lukematta ruotsista M:n eli mulle kielten omaksuminen on verrattain helppoa. Vrt. mieheni, joka armottomalla pänttäyksellä sai rutistettua B:n. Yksikin kieli lisää olis ollut liikaa.

---

Ruotsiksi on lukemattomat määrät oppikirjoja, ruotsinkielisiä lasten- ja nuortenkirjoja samoin, ruotsiksi lauletaan, ruotsiksi voidaan palvella kaupan kassalla, ruotsiksi on kaikki mahdolliset lomakkeet ja paperit alkaen Kelasta päättyen Verovirastoon, ruotsinkielisiä päiväkoteja on runsaasti, ruotsiksi voi käydä koulua...

Inarinsaameksi voin tällä hetkellä opiskella peruskoulussa, lukiossa en. Yo-kirjoitukset on suomeksi. Oppimateriaalin puute on aivan järkyttävä - joskin valovuosien päässä siitä, mitä se oli kun itse kävin koulua. Vielä viisi vuotta sitten jokaikinen maailman inarinsaamenkielinen oppikirja mahtui yhteen tavalliseen koululaukkuun. Päivähoidon rahoituksesta tapellaan joka vuosi. Äidinkielisille ei ole erillistä hoitopaikkaa vaan kaikki ovat kielikylpypäiväkodeissa.

Mikä ruotsinkielisten perusoikeuksista tarkalleen ottaen lakkaisi olemasta ilman pakkoruotsia? Ruotsin opiskelu tuskin päättyisi ja virkamiehet tuskin katoaisivat savuna ilmaan.

Eero Nevalainen
Viestit: 1388
Liittynyt: 17.11.2008 23:14
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Re: Miksi saamet syrjässä kielikeskustelussa?

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Eero Nevalainen » 28.04.2015 00:16

Hassua sinänsä että ymmärrän saamelaisia oikeasti todella paljon ja sympatiaa löytyy. Kuitenkin he jostain syystä pistävät ehdokkaansa RKP:n listalle. Ruotsihan tunnetusti ei omien saamelaistensa suhteen kovin sympaattinen ole ollut, ja toisaalta meidät kaikki suomalaisetkin näköjään vaaditaan täysillä elimelliseksi osaksi ruotsalaisuutta. Ja Ruotsissahan toki puhutaan ruotsia, eikös vain.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Miksi saamet syrjässä kielikeskustelussa?

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 28.04.2015 00:33

Ennen vaaleja:
"Lapissa RKP:n äänimäärät ovat kuitenkin olleet vaatimattomia. Viime kuntavaaleissa ääniä kertyi noin 200, eduskuntavaaleissa noin 400 ja EU vaaleissa vajaa 500."
http://yle.fi/uutiset/rkp_tavoittelee_l ... ta/7903964

Paljonkohan ääniä nyt kertyi?

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Miksi saamet syrjässä kielikeskustelussa?

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 28.04.2015 05:20

Vastaus toiselta palstalta:
Noustenmaa kirjoitti:Kun en tuonne 'Kielipolitiikkaa yleisesti' -palstalle pystynyt vastaamaan niin laitoin tekstin tänne.
Eka numero on kuinka mones ehdokas oli.

Lapin vaalipiiri RKP

77. Juuso, Tuomas Aslak RKP 211
88. Gaup-Juuso, Andte RKP 194
94. Rantanen, Rhea RKP 39
97. Raumala, Carina RKP 26


Yhteensä 470 ääntä

Pienin vertailuluku jolla tuli valittua oli Keskustan Markus Lohella 10 823,250.
Hän oli Keskustan neljäs läpi mennyt ehdokas.

Kokoomushan jäi myös ilman paikkaa Lapin vaalipiiristä.
Paikkajakohan oli Kesk 4, PS 1, Vas 1, SDP 1.

Ei taida vielä ihan ensi vaaleissakaan RKP:n ehdokas mennä Lapista Eduskuntaan.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Miksi saamet syrjässä kielikeskustelussa?

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 12.05.2015 20:03

Saamelaisnuoria Suomesta, Ruotsista ja Norjasta on kokoontunut Hanasaaressa. ("Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Tervetuloa osallistumaan ohjelmaamme sekä tekemään aloitteita yhteistyöstä!")

Saamelaisnuoret kokevat, etteivät tule kuulluksi eikä opetusta saamen kielestä tahdo saada.
http://svenska.yle.fi/artikel/2015/05/1 ... -rost-hord

Näin saamelaisuus jäleen kytkeytyy suru-kaksikielisyysnäytelmään Suomessa sen sijaan, että saamelaisuudella olisi aivan omat ympyränsä.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Miksi saamet syrjässä kielikeskustelussa?

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 13.05.2015 05:55

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio puhui mahdollisten hallituspuolueiden hyvistä puolista saamelaisasioiden näkökulmasta:
– Lapin vaalivoittaja Katri Kulmuni Keskustapuolueesta on hirveän selvästi sanonut, että saamelaiset ovat tärkeitä, saamelaisten alkuperäiskansastatus on tärkeä ja että saamelaiskäräjiä pitää konsultoida. Se kyllä lupaa hyvää.

– Perussuomalaisissa hyvä asia on se, että heillä on ollut kielenelvytys ja kielenvahvistaminen heidän vaaliohjelmassaan.

– Sitten Kokoomuksesta voisi sanoa, että hehän olivat edellisessä hallituksessa, jossa saamelaisasiat olivat keskiössä. Mutta nyt myös torstaina, kun puheenjohtaja Stubb sanoi, että kansainvälisen ja Suomen luottamuksen eteen pitää tehdä töitä, niin tietysti odotan, että se kansainvälinen Suomi tarkoittaa myös sitä, että saamenkansa ja suomenkansa yhdessä tekevät töitä vähemmistöasioiden eteen, Sanila-Aikio summaa.
Mielenkiintoisia ilmauksia nuo "saamenkansa" ja "suomenkansa". Edellinen lienee etninen ja jälkimmäinen valtiollinen käsite, joka pitää myös saamelaiset sisällään. Missään en muualla ole nähnyt tällaista "suomenkansa" käsitettä.

Saamelaiskäräjien tavoitteista:
– Meillä on viisi keskeistä tavoitetta. Ensimmäinen on kaikista tärkein ja se koskee saamelaisten oikeudellista tilannetta Suomessa ja myös resurssien parantamista. Sitten tietysti kieli, kulttuuri, elinkeinot ja opetusasiat ovat siellä keskeisiä. Mutta tietysti se on kaikista tärkeintä, että me parannamme Suomessa meidän alkuperäiskansastatustamme, Sanila-Aikio kertoo.

– Lautakunnat ovat tehneet suosituksia aivan konkreettisiksi toimenpiteiksi ja ehdotuksiksi Suomen uudelle hallitukselle. Niistä kuullaan lisää vähän myöhemmin.
http://yle.fi/uutiset/saamelaiskarajien ... ta/7984663

Weeku
Viestit: 136
Liittynyt: 18.02.2014 19:24

Re: Miksi saamet syrjässä kielikeskustelussa?

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja Weeku » 14.05.2015 10:00

Kiinnitti huomiota YLE:n leikkauslaskurissa http://yle.fi/uutiset/sipila_leikkaa_mi ... it/7988198, miksi ainoastaan samenkielen kustannuksista oli mahdolista leikata kohdassa Opetus ja kulttuuri / Saamelaisten kulttuuri- ja kielipesätoiminta. Mahdollista oli säätää kokonaista 700 000€ mutta toisen kotimaisen kustannuksista ei ollut mahdollista säätää missään vaihtoehdossa.

No, eihän se muuten olisi ollutkaan YLE:n tekemä laskuri.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Miksi saamet syrjässä kielikeskustelussa?

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 14.05.2015 10:21

Weeku kirjoitti:Kiinnitti huomiota YLE:n leikkauslaskurissa http://yle.fi/uutiset/sipila_leikkaa_mi ... it/7988198, miksi ainoastaan saamenkielen kustannuksista oli mahdolista leikata kohdassa Opetus ja kulttuuri / Saamelaisten kulttuuri- ja kielipesätoiminta. Mahdollista oli säätää kokonaista 700 000€ mutta toisen kotimaisen kustannuksista ei ollut mahdollista säätää missään vaihtoehdossa.

No, eihän se muuten olisi ollutkaan YLE:n tekemä laskuri.
Toinen kieliin liittyvä kohta näyttää olevan
Kotimaisten kielten keskuksen toimintamenot
1 248 000 €

Ruotsin kielen tukeminen on aina ympätty johonkin kohtaan "kotimaisen diipadaan titityy" eli ruotsin osuuden näkeminen on todella vaikeaa.

Vuonna 2012
Sees kirjoitti:Ruotsinkielinen eduskuntaryhmä on sitä mieltä, että perussuomalaiset kunnallisvaaleja kohti mentäessä paljastavat pimeämmän puolensa. Varjobudjetissaan perussuomalaiset nimittäin haluavat selvittää, mitä ruotsi kansalliskielenä maksaa maalle.

Varjobudjettinsa yhteydessä puolueelle näyttää sopivan suunnata hyökkäys ruotsia, toista kansalliskieltä kohtaan, kirjoittaa ruotsinkielinen eduskuntaryhmä lausunnossaan. Ruotsinkielinen eduskuntaryhmä katsoo ehdotuksen olevan syvästi loukkaava Suomen ruotsinkielistä väestöä kohtaan.

Ryhmä katsoo, että kunnioitusta perustuslaissa annettuja oikeuksia kohtaan ei voida mitata rahassa ja yhteiskunnallinen hyöty maan kaksikielisyydestä on kiistaton.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Miksi saamet syrjässä kielikeskustelussa?

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 14.05.2015 11:08

Onko ainoa tapa saada muutosta kielitilanteeseen nostaa saamen kielet kansalliskieliksi?

Nyt verkkouutisissa Henriksson odottaa muodostettavan hallituksen sitoutuvan kielistrategiaan, joka pohjautuu Ahtisaaripaperiin (mm. vielä yo-pakkoruotsin paluu toteuttamatta):
Henriksson toivoo, että seuraava hallitus jatkaa aktiivisesti työtä kansalliskielistrategian puolesta.

- On hyvä muistaa, että kansalliskielistrategia sai alkunsa, kun Folktinget, yhdessä presidentti Martti Ahtisaaren kanssa kirjoitti ns. Ahtisaari-raportin. Seitsemän eduskunnan kahdeksasta puolueesta on hyväksynyt tämän Ahtisaari-raportin, uusi pääministeripuolue keskusta yhtenä näistä, Henriksson muistuttaa.

Hän sanoo lähtevänsä siitä, että myös seuraava hallitus jatkaa aloitettua työtä, "jotta pitkällä aikavälillä voidaan turvata maan kaksi kansalliskieltä, suomi ja ruotsi".

Valtioneuvosto hyväksyi Suomen kautta aikojen ensimmäisen kansalliskielistrategian joulukuussa 2012.
http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/rkp ... egia-36003

Tätä liturgiavänkytystä ei lopeta mikään ellei saada jotain realismia käsitteeseen "kansalliskieli". Minusta realismia on se, että kyseessä maassa pitkään vaikuttanut kieli, jolla on oikeus saada omia palveluja. Näin suomi, ruotsi ja saamet olisivat todenmukainen lähtökohta.

Vastaa Viestiin