Kaksikielinen koulu, RKP kauhuissaan

Kielipoliittista keskustelua yleisellä tasolla
Viesti
Julkaisija
Eero Nevalainen
Viestit: 1388
Liittynyt: 17.11.2008 23:14
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Kaksikielinen koulu, RKP kauhuissaan

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Eero Nevalainen » 21.10.2009 15:49

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/74717-r ... an-kouluun

Joo-o. Kielikylvetys on hyvästä suomenkielisille, ei ruotsinkielisille. Ja nimenomaan suomenkielinen lapsi ei tarvitse omankielistään koulusivistystä.

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 23.10.2009 00:14

Surujen on vähitellen pakko alkaa osallistumaan säästötalkoisiin. Suomenkielisten ja ruotsinkielisten koulujen yhdistäminen samojen rakennusten alaisuuteen olisi alku säästämiselle.

Vai onko edettävä suoraviivaisesti kohti yksikielisyyteen siirtymistä, jos ns.ruotsinkielisten palveluja ei muuten saada järkiperäistettyä.

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: Kaksikielinen koulu, RKP kauhuissaan

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 24.10.2009 08:39

Eero Nevalainen: "Kielikylvetys on hyvästä suomenkielisille, ei ruotsinkielisille. Ja nimenomaan suomenkielinen lapsi ei tarvitse omankielistään koulusivistystä."

Nyt tulee sekava vuodatus:

Käsittääkseni ruotsinkielisten koulujen opettajat eivät ole ihastuneita siihen, että lapsia kylvetetään ruotsiksi ja osa heistä tulee ruotsalaiseen kouluun. Ainakin käytäväpuheissa ollaan kriittisiä siitä, että lapsen tulisi opiskella vaikeita käsitteitä muulla kuin äidinkielellään. Ja olen taipuvainen ajattelemaan samoin. On asioita, jotka on opittava joko äidinkielellä tai ainakin opiskelun valtakielellä, jolla sitten edetään jatkossakin.

Yllättävän iso osa ainakin peruskoulun ala- ja yläasteen biologiasta, fysiikasta, kemiasta ja historiasta on sanaston opettelua. Nykylapsi ei kohtaa sellaista sanastoa missään muualla.

No tässä koulurakennusongelmassa puhutaan välituntikylvetyksestä. Tämä on monitahoisempi asia.

Esimerkiksi monessa suomenkielisessä koulussa on tällä hetkellä ongelmana se, että maahanmuuttajia on niin paljon, että suomenkieliset lapset ovat tavallisilla luokilla vähemmistönä. Ystäväni, joka opettaa tällaista luokkaa sanoo, ettei antaisi oman lapsensa olla siellä, sillä vertaisryhmä puhuu nyt niin huonoa suomea, että sen vaikutukset näkyvät myös suomenkielisten oppilaiden kielenoppimisen vaikeutena ja uusina virheinä.

Vertaisryhmällä on iso merkitys lapsen kielenoppimisprosessissa. Siksi mielestäni tavalliselle luokalle voisi tulla vain muutamia toiskielisiä kerrallaan. Lähiökoulujen tilanne alkaa olla liian hankala. Meillä pitäisi olla paljon vahvempi kylvetys ennen kouluikää niille, joille suomi ei ole kotikieli.

Suomen kielen opetuksen kohdalla ei säästöjä saisi olla, ei myöskään perheillä täyttä vapautta päättää lapsen kielitaidosta ennen kouluikää. Se on kaikkien yhteinen etu.

Nyt tulee tietysti tämä ongelma: suomenruotsalaisilla on aivan erilainen asema kuin muilla vähemmistökielillä. Tässä historiallisessa tilanteessa en näe mahdolliseksi suomenruotsalaisten ja muiden kielivähemmistöjen aseman samankaltaistamista. Nykyisenkaltaisena ei suomenruotsalaisten tilanne voi liioin jatkua, sillä pakkoruotsin tuomaa tilannetta ei voi jatkaa.

Se, mikä on vielä pakkoruotsia vakavampi asia, on yritys varhaistaa pakkoruotsia ala-asteelle, missä on jo nyt opetussuunnitelma aivan täynnä ja missä suuri osa lapsista tarvitsee kaiken kapasiteettinsa oman kielen käsitteiden hiomiseen. Ruotsinkieliset vetoavat siihen, että heillä suomi alkaa aikaisin - mutta hehän ovat kaksikielisiä ja kylvettyvät suomeen joka tapauksessa.

Pelkään, todella pelkään, että jokin ryhmä saa ajettua ruotsinkielen varhaistamisen, sillä siitä maksavat kalliisti ne suomenkieliset lapset, joiden kielellinen kehitys on hidasta ja joille kielet eivät ole helppoja. Heitä on vähintään kolmannes ikäluokasta.

Pro et contra
Viestit: 140
Liittynyt: 20.11.2008 11:25
Paikkakunta: Tampere

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Pro et contra » 24.10.2009 11:22

Sees, pelkosi on tietysti aiheellinen. Mutta uskon kuitenkin, että perheille jätetään tässä ruotsin varhaistamisessa päätäntävalta. Sen verran maailma on kuitenkin muuttunut. Muuten nousee tosi kova poru ja monet, varsinkin muuteoin kuin suomi-ruotsi-kaksikieliset perheet harkitsevat muuttoa ulkomaille.

Suomalainen
Viestit: 115
Liittynyt: 18.11.2008 17:06
Paikkakunta: Tampere

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Suomalainen » 24.10.2009 19:00

Pro et contra: "Mutta uskon kuitenkin, että perheille jätetään tässä ruotsin varhaistamisessa päätäntävalta."

Miksi uskot että tässä annettaisiin mitään harkintavaltaa koska sitä ei anneta muutenkaan ruotsinkielen opinnoissa? Mikäli vaihtoehtoja annettaisiin, niin joku voisi kuvitella että hänellä voisi olla vaikutusvaltaa myös kielten opiskeluun laajemminkin, eli voisi jopa valita kielet mitä haluaa opiskella. Lukiolaisen liitto äänesti n. vuosi sitten vapaan kieltenopiskelun puolesta selkein luvuin ja mitä on tehty, lukiolaiset on hiljennetty. Keskustelu on hieman lisääntynyt, ainakin HS on antanut tilaa, mutta samalla RKP näyttäisi pyrkivän painostamaan Kokoomusta omalle kannalleen, Keskustasta nyt ei ota selkoa Erkkikään.

Eero Nevalainen
Viestit: 1388
Liittynyt: 17.11.2008 23:14
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja Eero Nevalainen » 24.10.2009 20:34

Noh noh.. kepulaisittain kallellaan olevana on pakko sanoa tuohon puolustukseksi että kyllä Keskusta on varsin "suomenkielinen" puolue -- jossain määrin ehkä enemmän kuin Kokoomus, joilla on näitä wannabe-ruotsinkielisiä tyyliin Hemming. Poikkeuksena ovat ei-RKPläiset pohjanmaalaiset maanviljelijät, joita on jonkin verran myös Uudellamaalla, mutta Kepun ruotsinkielinen siipi on suhteellisen heikko verrattuna muiden puolueiden vastaaviin.

Suomalainen
Viestit: 115
Liittynyt: 18.11.2008 17:06
Paikkakunta: Tampere

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja Suomalainen » 24.10.2009 20:58

Puolueen toiminnalle äänestäjien käyttäytymisessä ei näytä olevan kovin suurta merkitystä yksittäisissä asioissa mikäli puolueen linja ja ideologia on pystytty säilyttämään ainakin mielikuvien markkinoinnissa. SDP putosi juuri liian räikeään eroon mielikuvissa verrattuna heidän toteuttamaan politiikkaansa. Lahjonta on ollut yksi merkityksellisimpiä tekijöitä demokratiavajeeseen, ehkä muutos voi tapahtua sitä kautta ja äänestäjienkin mielipiteet vaikuttavat yli konsensuksen ja puoluekurin.

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 25.10.2009 06:33

Palaan vielä suomenruotsalaisten huoleen kahden-kielen-kouluja kohtaan.

Lainaus HBL:n aiheeseen liittyvästä mielipidekejusta:
"nu är det så att ungdomens svenska i Storhelsingfors knappast längre är svenska utan en sorts kreolska, som den vetenskapliga termen lyder. Därför måste man vara försiktig med att försvaga den redan klena språkkänslan där. Österbotten, övriga Nyland och Åboland klarar sig"

Kyse on siis siitä, että suomenruotsalaiset näkevät jo nyt Helsingin seudulla puhutun suomenruotsin kreolina. (Wiki: Kreolikieli on kieli, jossa useampi kieli on sulautunut toisiinsa, usein niin, että siirtomaavaltion kieli on mukautettu paikalliseen kieleen. Kreoli on kieli, joka on puhujiensa äidinkieli. Mikäli vastaava kieli ei ole vielä saavuttanut äidinkielen asemaa, sitä nimitetään pidgin-kieleksi. Sekä kreolikielet että pidgin-kielet ovat oikeita kieliä, joilla on täysi kielioppi ja sanasto, toisin sanoen ne eivät ole murteellisia eivätkä väärin opittuja valtakieliä.)

Olisi ehkä viisasta nyt vain kuunnella suomenruotsalaisten näkemyksiä, sillä tällaisessa tilanteessa kuuluvat herkästi sellaiset perustelut, joita ei muuten tule kuulleeksi. Suomenruotsalaisten kielenvaihtoprosessi on yksi tällainen virallisesti aika vaiettu asia, joka kyllä herättää tunteita suomenruotsalaisissa.

HBL:ssa toinen kirjoittaja valotti asiaa ns. kaksikielisen perheen näkökulmasta:
"Det är ont om svenska rum i Finland, men hur är det med tvåspråkiga rum. Skolbarn skall hållas borta från finnar, men tyvärr när de växer upp glömmer vad de har lärt i skolan. De nämligen gör barn med finnar i tvåspråkiga sovrum. Problemet är ju inte finska barn utan att majoriteten av svenska skolbarn i Esbo är tvåspråkiga (= har en finsk förälder). Därmed dessa barn är misstänkta att tala sitt andra hemspråk i skolan. Fy skam!"

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 25.10.2009 18:58

Ovatpa surulapset sitten kreolikielisiä, pidginkielisiä tai suomalaisittain puolikielisiä, niin heidän ongelmaansa ei ratkaista suomenkielisten väkinäisellä pakkoruotsittamisella eikä surulasten gettoittamisella erillisiin koulurakennuksiin.

Jos ruotsinkielinen kielivähemmistö ei oman ryhmänsä toimin pysy elossa, niin sitten on vain todettava, että näin on ja tämä on totuus tässä tilanteessa.

Kaikella on aikansa ja kaikella on loppunsa. Ruotsinkielisten kaksikielistyminen on tosiasia, jota on turha kieltää. Ruotsinkielisiksi rekisteröityneiden keskuudessa sellaisten henkilöiden osuus kasvaa koko ajan, joilla suomi on vahvempi kieli kuin ruotsi.

Järkevintä, mitä suru-poliitikot voisivat tehdä, olisi hyväksyä ruotsin kielen aseman muuttaminen viralliseksi vähemmistökieleksi.

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 27.10.2009 10:52

Onko ihmisten rekisteröiminen äidinkielen mukaan yleensä ottaen järkevää? Kun todellisuudessa ns.ruotsinkielisistä suurin osa on nykyään täysin kaksikielisiä, niin heidät pitäisi rehellisyyden nimissä rekisteröidä kaksikielisiksi. Ja vieläkin mielekkäämpää olisi lopettaa kokonaan äidinkielen mukainen ihmisten rekisteröinti kokonaan.

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 29.10.2009 22:32

Pro et contra: "Mutta uskon kuitenkin, että perheille jätetään tässä ruotsin varhaistamisessa päätäntävalta."

Suomalainen: "Miksi uskot että tässä annettaisiin mitään harkintavaltaa koska sitä ei anneta muutenkaan ruotsinkielen opinnoissa?"

Saksin tämän hesarin nettikeskustelusta 29.10.

Radio Vegassa tänään OPH:n Erik Geber, RKP:n Mikaela Nylander ja emer.prof Sauli Takala, ruotisnkielisiä pakkoruotsin kannattajia, ottivat kantaa koulujen kieltenopetukseen. Nylander aikoo eduskunnan työryhmässä, jossa pohditaan peruskoulujen tuntijakoa, ehdottaa, että suomenkielisten koulujen pakkoruotsin opetusta aikaistettaisiin ala-luokille, ennenkuin heille kehittyy "väärä asenne". Geber kannatti tätä perustellen: "Ruotsinkielisissä kouluissa suomen luku aloitetaan aikaisemmin ja koska ruotsinkieliset siis ovat kielien kanssa enemmän tekemisissä, ottavat he enemmän kuin suomenkieliset vapaavalinnaisia kieliä. Jos halutaan suomenkielisetkin lukemaan enemmän valinnaisia kieliä, tulee heidän ruotsin lukuaan aikaistaa."

Nylander vaati kielimallia jossa olisi 3+1 kieli, eli suomi, ruotsi, englanti ja 1 valinnainen. EU-maissa on 2+1-malli, äidinkielen lisäksi 2 valinnaista vierasta kieltä.


---

Tämä on kaikkein katalin karhunpalvelus suomenkielisille lapsille, jotka eivät arjessaan kylvety ruotsiin kuten englantiin. Esimerkiksi viides luokka, jolloin voi aloittaa valinnaisen vieraan kielen, on jo niin täynnä asiaa, että tavallisella suomalaislapsella (maahanmuuttajista puhumattakaan) on täysi työ omaksua sitä. Lisää pakollisia kieliä tuossa vaiheessa on katastrofi. Monilla on suomen kielen kanssakin niin suuria vaikeuksia.

Yhtä pahoja ovat muutkin pakolliset kielet tuossa saumassa. EU-maissa luetaan vieraita kieliä huomattavasti vähemmän kuin meillä. Osassa maita ei ole lainkaan pakollista toista kieltä ja jopa Ruotsissa englannin lisäksi voi ottaa joko toisen kielen tai lisää englantia. Ja Ahvenanmaalla noin kolmasosa peruskoulun yhdeksäsluokkalaisista opiskelee vain omaa äidinkieltään ruotsia ja englantia vieraana kielenä, ei muuta. Mistä tämä Nylander on siis mallinsa vetänyt.

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

#12 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 30.10.2009 10:11

Tässä koulujen kieliasiassa voidaan hyvin ottaa mallia Ruotsista.

Suomessa siis pakollisina kielinä olisivat Ruotsin mallin mukaisesti vain maan pääkieli (suomi) ja tämän lisäksi englanti. Englannin jälkeen voi valita joko englannin kielen syventävät opinnot tai toisen vieraan kielen vapaan valinnan mukaisesti.

Hyvä systeemi! Ehdottomasti kannatettava!

Eero Nevalainen
Viestit: 1388
Liittynyt: 17.11.2008 23:14
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

#13 Lukematon viesti Kirjoittaja Eero Nevalainen » 30.10.2009 11:08

Tuohon Nylanderiin pitää oikeasti ottaa kantaa julkisuudessa ettei tämäkin pääse jonkin kabinetin kautta lipsahtamaan lainsäädäntöön ilman mitään keskustelua. Ajattelin kynäillä viikonloppuna mielipidekirjoituksen, kun näköjään ruotsalaisuuden päiväkin on tulossa...

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

#14 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 02.11.2009 09:52

Ruotsalaisuuden päivänä toivoisi näkevänsä realistisia kannanottoja Suomen kielipolitiikasta ja ruotsin kielen asemasta Suomessa. Ruotsalaisuuden päivän teemaksi sopisi esim. ruotsin kielen muuttaminen viralliseksi vähemmistökieleksi Suomessa. Ja pakkoruotsin poistaminen suomenkielisistä kouluista olisi ehdoton ykkösteema, tietenkin, tälle päivälle.

Vastaa Viestiin