Virkamiesruotsi on ongelma ammattikorkeakouluissa

Tähän foorumiin voi liittää lehtien kielipoliittisia kirjoituksia.
Viesti
Julkaisija
Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Virkamiesruotsi on ongelma ammattikorkeakouluissa

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 08.05.2012 19:11

Satakunta 8.5.2012 klo 16:15
http://yle.fi/uutiset/virkamiesruotsi_o ... sa/6085788

"Ammattikorkeakoulujen opiskelijoista vain murto-osa selviytyy ruotsin kielen opinnoista ilman tukiopetusta. Heikon lähtötason omaaville opiskelijoille ruotsin kurssi aiheuttaa runsaasti lisätöitä ja vaikeuttaa usein myös valmistumista. Valmentavat kurssit lisäävät myös ammattikorkeakoulujen opetuskustannuksia."
---
Ruotsia ei ole enää tarvinnut kirjoittaa pakollisena aineena ylioppilaskirjoituksissa.
- Ylioppilasuudistuksen vaikutus näkyy selvästi lähtötasotestien tuloksissa --- Meidän pitää hoitaa sellaista perusopetusta, jota olisi pitänyt hoitaa jo aikaisemmin.

---
"Erityisen hankala tilanne on tekniikan alalla, jossa opiskeleville insinöörin aluille on pakko järjestää jopa kolme valmentavaa opintojaksoa ennen varsinaiselle kurssille osallistumista --- tukiopetusjaksoilla käydään läpi koko lukion oppimäärä, eli työmäärä on suuri."
---
"ammattikorkeakoululle täysin ylimääräisten valmentavien opintojen hintalappu kohoaa jopa 200 000 euroon vuodessa."
---
"Pohdittavaksi tulee, kuka näistä tukiopinnoista kantaa vastuun. Jopa kustannusten siirtämistä suoraan opiskelijoille on mietitty."
---
"Nykyisellään pakkoruotsi vie liikaa huomiota ammattiopinnoilta, joten vaihtoehtoja pohditaan. Yksi niistä on pakollisen ruotsin pudottaminen kokonaan pois tutkintovaatimuksista."

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: Virkamiesruotsi on ongelma ammattikorkeakouluissa

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 26.11.2012 05:43

Yksi lause Opettaja-lehdessä insinööriopintojen satavuotisjuhlan artikkelissa:

"Jos työnantaja tarjoaa sopimusta melkein valmiille opiskelijalle, jolla on esimerkiksi ruotsinkurssi tekemättä, ei hän sitä enää palaa suorittamaan."

Voidaan vaan arvailla, kuinka monen opintojen loppuunsaattamisen nimenomaan virkaruotsi meillä estää. Muistin taas, miten taannoin kuuntelin teknisen korkeakoulun ruotsinopettajan kertomusta siitä, miten vanhempi mies palasi työelämästä opiskelijaksi vain tehdäkseen ruotsinopinnot ja miten sisukkaasti hän opiskeli kieltä valmistuakseen - ja kunnellessani mietin, miten käsittämättömän turhaa ja kallista ja alentavaa...

Ruotsi toimii meillä karsivana tekijänä jokaisessa vaiheessa, niin toiselle asteelle hakeuduttaessa kuin sieltä valmistuessa, niin korkea-asteelle hakeuduttaessa kuin sieltä valmistuessa. Miten voi olla näin maassa, jossa toisaalla vaaditaan työurien pidentämistä ja opintojen järkevöittämistä?

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Virkamiesruotsi on ongelma ammattikorkeakouluissa

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 20.07.2013 21:12

Ilmeisesti amk-tason kielitaitovaatimukset ovat tiukentuneet, samalla kun on yhtenäistetty arvostelua:

Kun on kyse tutkintotodistusmerkintään oikeuttavasta toisen kotimaisen kielen opintojaksosta, on erityisesti huomattava, että toisen kotimaisen kielen opinnoista saadun arvosanan merkitsemiseen ammattikorkeakoulun tutkintotodistukseen liittyy tietty tasovaatimus tämän arvosanan saamiseksi. Tämä osaamisen taso ei ole yksittäisen korkeakoulun tai kielenopettajan määriteltävissä, vaan toisen kotimaisen kielen opintojen vaatimustaso määrittyy ns. kielitutkintoasetuksesta (481/2003), joka rinnastaa ammattikorkeakoulujen ruotsin/suomen opinnot valtionhallinnon kielitutkintoihin.

http://extra.seamk.fi/arenektr/kaytantosuositukset/

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Virkamiesruotsi on ongelma ammattikorkeakouluissa

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 01.05.2014 13:43

Hannu Jussi kirjoitti:--- olen miettinyt niitä opettajia eri oppilaitoksissa, jotka tietävät, että huonosti ruotsin kielessä menestyneet, eivät tule saamaan päästötodistusta.
Minkä tähden eivät ole tehneet tilastoa ja halunneet tehdä tai vaatineet muutosta?
Aivan.

En ole löytänyt avainta tähän. Olen myös keskustellut useamman sellaisen ruotsinopettajan kanssa, jotka ovat kriittisiä pakkoruotsia kohtaan, mutta yhtä lailla hekään eivät tiedä, mistä tällaisia tilastoja voisi lähteä edes jäljittämään. Tavallisella opettajalla ei ole myöskään mitään asiaa opetusvirastojen, opetushallituksen ja opetusministeriön virkamiehiltä tällaisia tivaamaan - ei edes omalta ainejärjestöltään.

Mikä taho pitää kirjaa kesken jääneistä lukio-opinnoista?

Yliopistojen kielikeskusten tulisi tietää se, miten moni jättää pakkoruotsinsa suorittamatta ja jää siten ilman todistusta - mutta vertaileeko mikään taho sitä, mitä muuta näiltä opiskelijoilta puuttuu?

Mutta täälläkin lienee kieltenopettajia. Mitähän tähän vastaisi...

Vastaa Viestiin