Tänään on 14.12.2017 10:51
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 4 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
Lukematon viestiLähetetty: 08.05.2012 19:11 

Liittynyt: 10.06.2009 05:43
Viestit: 2029
Satakunta 8.5.2012 klo 16:15
http://yle.fi/uutiset/virkamiesruotsi_o ... sa/6085788

"Ammattikorkeakoulujen opiskelijoista vain murto-osa selviytyy ruotsin kielen opinnoista ilman tukiopetusta. Heikon lähtötason omaaville opiskelijoille ruotsin kurssi aiheuttaa runsaasti lisätöitä ja vaikeuttaa usein myös valmistumista. Valmentavat kurssit lisäävät myös ammattikorkeakoulujen opetuskustannuksia."
---
Ruotsia ei ole enää tarvinnut kirjoittaa pakollisena aineena ylioppilaskirjoituksissa.
- Ylioppilasuudistuksen vaikutus näkyy selvästi lähtötasotestien tuloksissa --- Meidän pitää hoitaa sellaista perusopetusta, jota olisi pitänyt hoitaa jo aikaisemmin.

---
"Erityisen hankala tilanne on tekniikan alalla, jossa opiskeleville insinöörin aluille on pakko järjestää jopa kolme valmentavaa opintojaksoa ennen varsinaiselle kurssille osallistumista --- tukiopetusjaksoilla käydään läpi koko lukion oppimäärä, eli työmäärä on suuri."
---
"ammattikorkeakoululle täysin ylimääräisten valmentavien opintojen hintalappu kohoaa jopa 200 000 euroon vuodessa."
---
"Pohdittavaksi tulee, kuka näistä tukiopinnoista kantaa vastuun. Jopa kustannusten siirtämistä suoraan opiskelijoille on mietitty."
---
"Nykyisellään pakkoruotsi vie liikaa huomiota ammattiopinnoilta, joten vaihtoehtoja pohditaan. Yksi niistä on pakollisen ruotsin pudottaminen kokonaan pois tutkintovaatimuksista."


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 26.11.2012 06:43 

Liittynyt: 10.06.2009 05:43
Viestit: 2029
Yksi lause Opettaja-lehdessä insinööriopintojen satavuotisjuhlan artikkelissa:

"Jos työnantaja tarjoaa sopimusta melkein valmiille opiskelijalle, jolla on esimerkiksi ruotsinkurssi tekemättä, ei hän sitä enää palaa suorittamaan."

Voidaan vaan arvailla, kuinka monen opintojen loppuunsaattamisen nimenomaan virkaruotsi meillä estää. Muistin taas, miten taannoin kuuntelin teknisen korkeakoulun ruotsinopettajan kertomusta siitä, miten vanhempi mies palasi työelämästä opiskelijaksi vain tehdäkseen ruotsinopinnot ja miten sisukkaasti hän opiskeli kieltä valmistuakseen - ja kunnellessani mietin, miten käsittämättömän turhaa ja kallista ja alentavaa...

Ruotsi toimii meillä karsivana tekijänä jokaisessa vaiheessa, niin toiselle asteelle hakeuduttaessa kuin sieltä valmistuessa, niin korkea-asteelle hakeuduttaessa kuin sieltä valmistuessa. Miten voi olla näin maassa, jossa toisaalla vaaditaan työurien pidentämistä ja opintojen järkevöittämistä?


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 20.07.2013 21:12 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6426
Ilmeisesti amk-tason kielitaitovaatimukset ovat tiukentuneet, samalla kun on yhtenäistetty arvostelua:

Kun on kyse tutkintotodistusmerkintään oikeuttavasta toisen kotimaisen kielen opintojaksosta, on erityisesti huomattava, että toisen kotimaisen kielen opinnoista saadun arvosanan merkitsemiseen ammattikorkeakoulun tutkintotodistukseen liittyy tietty tasovaatimus tämän arvosanan saamiseksi. Tämä osaamisen taso ei ole yksittäisen korkeakoulun tai kielenopettajan määriteltävissä, vaan toisen kotimaisen kielen opintojen vaatimustaso määrittyy ns. kielitutkintoasetuksesta (481/2003), joka rinnastaa ammattikorkeakoulujen ruotsin/suomen opinnot valtionhallinnon kielitutkintoihin.

http://extra.seamk.fi/arenektr/kaytantosuositukset/


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 01.05.2014 13:43 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6426
Hannu Jussi kirjoitti:
--- olen miettinyt niitä opettajia eri oppilaitoksissa, jotka tietävät, että huonosti ruotsin kielessä menestyneet, eivät tule saamaan päästötodistusta.
Minkä tähden eivät ole tehneet tilastoa ja halunneet tehdä tai vaatineet muutosta?


Aivan.

En ole löytänyt avainta tähän. Olen myös keskustellut useamman sellaisen ruotsinopettajan kanssa, jotka ovat kriittisiä pakkoruotsia kohtaan, mutta yhtä lailla hekään eivät tiedä, mistä tällaisia tilastoja voisi lähteä edes jäljittämään. Tavallisella opettajalla ei ole myöskään mitään asiaa opetusvirastojen, opetushallituksen ja opetusministeriön virkamiehiltä tällaisia tivaamaan - ei edes omalta ainejärjestöltään.

Mikä taho pitää kirjaa kesken jääneistä lukio-opinnoista?

Yliopistojen kielikeskusten tulisi tietää se, miten moni jättää pakkoruotsinsa suorittamatta ja jää siten ilman todistusta - mutta vertaileeko mikään taho sitä, mitä muuta näiltä opiskelijoilta puuttuu?

Mutta täälläkin lienee kieltenopettajia. Mitähän tähän vastaisi...


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 4 viestiä ] 


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com