Tänään on 24.11.2017 01:25
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 4 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
Lukematon viestiLähetetty: 08.12.2010 11:19 

Liittynyt: 10.06.2009 05:43
Viestit: 2029
Thorbjörn Keviniltä mielenkiintoinen teksti 4.12. Åbo Underrättelserissä. Kertoo, että sisäistä keskustelua pakollisen ruotsin tiimoilta käydään myös ruotsinkielisten joukossa ja että ruotsinkieliset ovat tietoisesti valitsemassa kuoliaaksivaikenemisen taktiikkaa kielikeskustelussa.

http://www.abounderrattelser.fi/news/20 ... acken.html

Dubbelattacken
Av Torbjörn Kevin | Publicerad: 04 december 2010


Kumpi hyökkäys ruotsin kieltä vastaan on fataalimpi: kiihkodebatti kouluruotsista vai meidän oma taantuva kykymme puhua vapaata ja innovatiivista ruotsia? Ulkoinen vai sisäinen hyökkäys?

Ensin ulkoinen hyökkäys. TV2-ilta (pakkoruotsi-ilta) ruotsin kielen ympärillä jämähti odotettuihin asetelmiin. Muu olisikin ollut merkillistä. Edellytykset aitoon dialogiin ovat tunteiden rajoittamat.

Voimme seurata Jan-Erik Andelinin kehoitusta Östra Nylandissa (2.12.2010) ja leikkiä kuollutta ja antaa enemmistön itse keskustella --- Voimme jatkaa argumentointia
perustuslakiin
oikeuksiin
ruotsinkieliseen palveluun ja
pohjoismaiseen ulottuvuuteen nojaten.

Mutta samalla on asetettava tämä kysymys: Hyväksyisimmekö itse argumentit?

--- [kansalliskieliasemasta] ei seuraa ruotsin pakollisuus peruskoulussa --- pakko tuli paljon perustuslakia myöhemmin, nelisenkymmentä vuotta sitten.

Pakon jatkuminen ratkaistaan siinä, missä määrin suuret puoluet pystyvät vastustamaan vulgaaridebatin korkeita aaltoja. Vahvimpana on SDP, joka tukee ruotsia. ---

Suomenruotsalaisten oikeus palveluun ruotsiksi on suhteellista kaupungeissa kuten Helsinki ja Turku. Siellä meillä on eräänlainen autonomia - päivähoito ja koulu --- jo terveydenhuollossa --- katkeamaton ruotsinkielinen ketju puuttuu.

Suomenruotsalaiset voivat oikeutetusti väittää, ettei enemmistö pysty eläytymään vähemmistöperspektiiviin. Se ei kuulu enemmistön tunnepalettiin.

Mutta käännetään tilanne. Kuinka motivoituja sisä-Suomen oppilaat ovat lukemaan ruotsia, jotta vähemmistöllä olisi kielellisiä oikeuksia. Onhan näin tehty.

Mutta Suomi on muuttunut. Uusi mentaalimalli on noussut, vapautta ilman vastuuta. ---

--- hybriksessään menettää nykyisyys kontaktin historiaan. --- EU rakensi sillan ohi Nordenin. Se kaksinapainen maailma, jossa pohjoismaiset kontaktit olivat elintärkeitä kansalle, jota Neuvostoliitto painosti, on poissa.

Meillä on yksinkertaisesti vähemmän ja huonompia argumentteja - jos sallimme itsellemme rehellisyyden katsoa asioita toisten kannalta.

--- ehkä on parasta näytellä kuollutta.---

[Sitten suomenruotsin sisäisen hapertumisen ongelmista...]

Suomi on kaksikielinen kansa myös vaikka kouluruotsi eräänä päivänä ei olisikaan pakollista. --- Mutta oikeutta olla iloisesti ja korrektisti spontaaneja ruotsiksi ei kukaan voi meiltä viedä. ---


Kysytään siis, kumpi on todellisempi uhka: suomenkielisten herättelemä pakkoruotsikeskustelu vai se, että suomenruotsi hapertuu sisältäpäin, kieltä ei enää osata käyttää vivaihteikkaasti... Samalla ymmärretään, että omat argumentit saattavat sittenkin tuntua tyhjiltä, jos niitä katselee toisen osapuolen näkökulmasta. Toisaalta silti kritisoidaan "nykyaikaa", joka hellii unelmaa vapaudesta - ilman vastuuta (viittaus siihen, että suomenkielisillä on vastuu ruotsinkielisten palveluista) ja halutaan vain toteuttaa omaa hybristä vailla kunnioitusta historiaa kohtaan.

Mielenkiintoista minusta on tässä se, että avataan ovi sisäiseen pohdintaan eikä vain etsitä ulkoista vihollista.


Viimeksi muokannut Sees päivämäärä 23.12.2013 14:01, muokattu yhteensä 3 kertaa

Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 08.12.2010 13:39 

Liittynyt: 24.11.2008 11:45
Viestit: 138
Paikkakunta: Imatra
Totta haastat.
Näitä kirjoituksia pitäisi joskus nähdä käännettyinä suomenkielisissä lehdissä. Voisi vähentää pelkoja puhua aiheesta, kun nähdään että ruotsinkieliset pohdiskelevat kysymyksiä itsekin, samoin heidän näkökulmansa tunteminen antaisi työkaluja kirjoitteluun, vaikkapa sitten ylivarovaisille toimittajille.


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 09.12.2010 07:32 

Liittynyt: 18.11.2008 00:14
Viestit: 1378
Paikkakunta: Nurmijärvi
Onpas holhoavaa ja ylimielistä tekstiä... asetetaan itsensä asemaan jossa heristellään sormea tuolla tavalla oman paikan muistamisesta ja "vastuusta" -- ilmeisesti siitä että kehtaamme olla olemassa?

Poimin Hesarista eilen mielenkiintoisen lainauksen eräältä eläinten käyttäytymisen tutkijalta...

Lainaa:
Etologina Koivisto puhuu kausaalista syyn ja seurauksen kieltä, jossa väitteet pitää perustella. Se on vastakohta humanismin psykoretoriikalle, jossa mitä tahansa voi sanoa miksi tahansa ilman todistamisen velvoitetta ja hajottaa päätöksentekoa.


"Psykoretoriikka" joka hajottaa päätöksentekoa on mahtava termi suomenruotsalaiselle "keskustelu"tyylille...


Viimeksi muokannut Eero Nevalainen päivämäärä 05.11.2013 17:02, muokattu yhteensä 1 kerran

Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 23.12.2013 13:59 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6304
Åbo Underrättelserissä --- 04 december 2010

Lainaa:
Voimme seurata Jan-Erik Andelinin kehoitusta Östra Nylandissa (2.12.2010) ja leikkiä kuollutta ja antaa enemmistön itse keskustella ---

Voimme jatkaa argumentointia
perustuslakiin
oikeuksiin
ruotsinkieliseen palveluun ja
pohjoismaiseen ulottuvuuteen nojaten.

Mutta samalla on asetettava tämä kysymys: Hyväksyisimmekö itse argumentit? ---

Meillä on yksinkertaisesti vähemmän ja huonompia argumentteja - jos sallimme itsellemme rehellisyyden katsoa asioita toisten kannalta.


Vuonna 2010 siis pakon puolustajat yrittivät myös olla jopa julkisesti rehellisiä itselleen ja käydä avointa keskustelua. Missä tuo henki on nyt?


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 4 viestiä ] 


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com