Eikö venäjän kieli olisi Suomelle suuri valtti?

Tähän foorumiin voi liittää lehtien kielipoliittisia kirjoituksia.
Viesti
Julkaisija
TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Eikö venäjän kieli olisi Suomelle suuri valtti?

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 26.09.2010 03:06

Suomea pidetään EU:ssa ja laajemminkin maailmalla Venäjän tuntijana ja porttina Venäjälle. Eikö Venäjän tuntemukseen pitäisi liittyä myös venäjän kielen osaaminen? Venäjän kielen laaja taitaminen voisi olla todellinen valtti Suomelle.

Lipponen ei ainakaan näytä ajattelevan näin. Pakkoruotsittajat kun eivät yleensä juurikaan perusta venäjän kielestä.
Lipponen on esitellyt kylmän sodan aikaa henkiviä ajatuksiaan Suomen kuvalehden sivuilla: http://suomenkuvalehti.fi/blogit/eri-mi ... -taantumaa

Kirjoitus osoittaa, että Lipposella ei ole minkäänlaista realistista tuntumaa nykypäivän kielipoliittiseen todellisuuteen. Lipponen, muiden pakkoruotsittajien tavoin, näyttää todella kärsivän henkisestä taantumasta ja huonosta itsetunnosta.

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: Eikö venäjän kieli olisi Suomelle suuri valtti?

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 26.09.2010 09:09

Kiitos linkistä, olipa mielenkiintoista tekstiä.

"Nykyisessä maailmantilanteessa ajatukset puhtaasta suomalaisuudesta ja kaunaiset kuvaukset Ruotsin roolista Suomen historiassa kertovat henkisestä taantumisesta."

Mutta nythän ei ole kyse "puhtaasta suomalaisuudesta" vaan nimenomaan monimuotoisesta suomalaisuudesta, jossa hyväksytään se, että suomalaisilla on erilaisia identiteettejä. Mielestäni puhe suomalaisuuteen väistämättä liittyvästä "suomenmaalaisesta DNA:sta kaksikielisyyksineen" on nimenomaan suvaitsematonta ja vain yhdenlaisen suomalaisuuden hyväksyvää nordismia.


"Vähemmistöä ja ulkomaalaisia vieroksuvat asenteet nousevat pintaan usein taloudellisessa taantumassa ---"

Ensinkin uussuomalaiset kärsivät kaksikielisyysvaatimuksestamme. Heidän suomenkielentaitoonsa olisi varaa panostaa enemmän, heidän omaa kotikielitaitoaan olisi varaa vahvistaa, heidän kotoutumisensa ja etenemisensä virkamiesuralle olisi helpompaa, heille suunnattuja palveluja olisi luontevampaa rakentaa, kun kaikilla koulutuksen tasoilla virkamiesuraa myöten ei olisi pakollista ruotsia. Siis kyse on nyt täysin päinvastaisesta


"--- mutta tässä tapauksessa ongelma on syvemmällä. Onko suomalaisilla tässä maailman parhaassa maassa sittenkin identiteettiongelma?"

Sanoo mies, joka itse nosti kolmeneljäsosaa ruotsalaisuuden suomalaisten identiteettien tavoitteeksi? Onko tämä ikäpolvikysymys. Suuret ikäluokat ovat tottuneet siihen, että vain yksi totuus ja yksi identiteetti voi olla olemassa ja se on tietysti se oma. Suomalaisilla on monia erilaisia identiteettejä. Ongelma on se, etteivät kaikki näytä tätä tunnustavan.


"Vahvalla itsetunnolla varustettu suomalainen esiintyisi maailmalla ylpeänä maamme kaksikielisyydestä ja suomenruotsalaisesta vähemmistöstä."

En ole yhtään vähemmän ylpeä suomenruotsalaisista ystävistäni kuin muistakaan. Olen tosi iloinen myös suomenruotsalaisesta kulttuurista kuten Muumit ja Myrskyluodon Maija. Kaksikielisyys ei voi merkitä tänään samaa kuin lähes sata vuotta sitten. Kaksikielisyysilluusiota kannattaa päivittää ottaen huomioon monikielistyvän maan realiteetit. Kannattaa myös puhua enemmistön äidinkielen arvosta. Kaksikielisyysliturgian sijaan soisi joskus kuulevansa, miten ylpeitä olemme suomen kielestä.


"Ruotsinkieliset ovat edelläkävijöitä kansainvälistymisessä, jossa maamme on kaikessa it-huumassa tosiasiassa jäänyt jälkeen."

Ihan hienoa, jos suomenruotsalaisuus on ollut pitkän linjan kansainvälisyyttä (ovathan vanhat suomenruotsalaiset suvut saaneet paljon miniöitä ja vävyjä ja jopa perustajia Saksasta, Venäjältä, Baltiasta ja muista Pohjoismaista). Saavatko suomenkieliset vihdoin kansainvälistyä omista lähtökohdistaan? Suuri osa nuoristamme on aika kansainvälisiä - ja suoraan sanoen, ilman pakollista ruotsia heillä olisi siihen myös kielellisesti paremmat mahdollisuudet.


"On käsittämätöntä, että Elinkeinoelämän Keskusliitto esittää luopumista ruotsin kielen pakollisuudesta kouluissa, vaikka sen oman selvityksen mukaan 50 prosenttia jäsenyrityksistä pitää ruotsin kielen taitoa tärkeänä henkilöstön rekrytointiperusteena."

EK:lla lienee syynsä. Olisikohan suomenkielisten ehdottomalla enemmistöllä kaikissa gallupeissa jokin syy puoltaa kielivapautta. Syy, jolla ei ole mitään tekemistä kateuden tai suomenruotsalaisuuden halveksimisen kanssa?

Olisikohan syynä se, että suomalaiset tuntevat olevansa yhtä vapaita kuin ruotsalaiset, tanskalaiset, eestiläiset, jopa ahvenanmaalaiset valitsemaan ne kulttuurialueet, joiden kieleen he haluavat tutustua. Näkisivätkö suomalaiset, että laaja kielivaranto on välttämätön koko maan kilpailukyvylle? Olisivatko suomalaiset ihan yhtä älykkäitä ja tuntevia ja kykeneviä tekemään kielivalintoja kuin muutkin kansat?


"Pääministeri Mari Kiviniemen ja elinkeinominis­teri Mauri Pekkarisen kiukunpurkauk­set ruotsin kieltä ja suomenruotsalaisia kohtaan Keski-Pohjanmaata koskevassa kiistassa merkitsevät poliittisen sivistysperinteen katkeamista."

Ei kiukunpurkauksia vaan asiallisia johtopäätöksiä. Kutsutaanko kulisseissa tehtyjä sopimuksia siitä, ettei kansaa kuunnella kielikysymyksessä "sivistysperinteeksi". Auts.


"Jos vähemmistön vähättelyä ja nimittelyä rohkaistaan korkealta tasolta, leviävät nämä asenteet helposti yhä laajemmalle."

Miksi suomenkielisen oikeus vapaaseen kielivalintaan olisi ruotsinkielisten vähättelyä ja nimittelyä?


"Jos ruotsinkielinen nuorisomme alkaisi pelätä tulevaisuutensa puolesta ja muuttaisi joukolla ulkomaille, olisi se Suomelle katas­trofaalinen menetys."

En tietenkään toivo kenenkään muuttavan ulkomaille, tosin Ahvenanmaalta suuri osa lähtee ja se lienee hyväksyttävä. Ihmiset ovat vapaita ja omankielinen kulttuurialue vieressä kutsuu. Tosin juuri tuo ruotsinkielisen kulttuurialueen läheisyys pitää suomenruotsalaisuuden hengissä jatkossakin.


Menen aivan hiljaiseksi edellä olevien lainausten logiikan äärellä. Mistä ihmeestä tällainen maailmankuva kumpuaa? Miten hyvistä suomalaisista, jotka ajattelevat erilaisten lasten etua ja maan tulevaisuutta ja avointa keskustelukulttuuria, tehdään näytelmän konnia?

Vastaa Viestiin