Hämeen-Anttilalta kritiikkiä tammikuussa -18 Hurmeen juntit-juhlapuheelle

Tähän foorumiin voi liittää lehtien kielipoliittisia kirjoituksia.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Hämeen-Anttilalta kritiikkiä tammikuussa -18 Hurmeen juntit-juhlapuheelle

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 03.01.2018 09:20

Meni kuukausi Terhon saaman yleisen paheksunnan jälkeen ennen kuin valtamediassa joku toinen tohti kritisoida Hurmeen juntittelutyyliä. Professori Hämeen-Anttila uskaltautui tarttumaan aiheeseen.

Linkki hesarin kolumniin https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005510056.html
SUOMEN kulttuuri­elämässä puhkeaa aika ajoin kiivas kielikeskustelu. Menneen vuoden lopulla sen sai ruotsin kielen kohdalla aikaan Finlandia-voittaja Juha Hurme junttipuheineen, mutta toinen ikuisesti toistuva keskustelunaihe on englannin kielen asema Suomessa.

Rintamalinjan toisella puolella ovat turboahdetut innovoijat, joiden korvaan sattuu, kun rahvas vielä kaduilla puhuu suomea, toisella puolella tuohivirsuissaan tallustavat suomenmieliset, joiden silmää särkee jokainen englanninkielinen kyltti.

Kielikeskustelu on usein polarisoitunutta juupas/eipäs-kinastelua, jossa nähdään vain yksi oikea vastaus läpi yhteiskunnallisten ilmiöiden koko kirjon. Kielillä on kuitenkin omat paikkansa ja käyttötarpeensa, eivätkä kotimaiset ja kansainväliset kielet suinkaan sulje toisiaan pois vaan täydentävät toisiaan.

Tieteen maailmassa on, lähinnä kansallisia tieteitä lukuun ottamatta, vaikea nähdä, mitä mielekkyyttä on julkaista tutkimuksensa suomeksi tai ruotsiksi, kielillä, joita 99% alan tutkijoista ei ymmärrä, ja suomenkielistä tieteelliseksi itseään nimittävää julkaisua lukiessaan jää ihmettelemään, miksi tekijä ei halunnut tiedemaailman näkevän työtään. Ehkä hän oli liian tietoinen siitä, että julkaisussa ei ollut mitään oikeasti uutta eikä artikkeli olisi kelvannut kansainväliseen sarjaan?

TOISAALTA on silkkaa itsepetosta uskoa, että koko kansa osaisi nyt tai tulevaisuudessakaan englantia sujuvasti ja pystyisi ilmaisemaan itseään monivivahteisesti vieraalla kielellä. Yliopistollisissa piireissäkin huomaa nopeasti, että hyvin monille, opiskelijoista professoreihin, on pitemmän päälle raskasta puhua englantia.

”Monilta tuntuu myös unohtuvan, ettei englanti ole ainoa maailmankieli, vaikka onkin tällä hetkellä varmasti niistä tärkein.”

Suomalainen kulttuuri pysyy elinvoimaisena vain, jos suomenkielinen kirjallisuus ruokkii sitä, ja tiedon saattaminen suomenkieliseen muotoon on arvokasta kulttuurityötä. Yleistajuinen tietokirja toimii parhaiten äidinkielisenä. Eikä yliopisto-opetus muutu yhtään sen hienommaksi, jos suomalainen luennoitsija opettaa suomalaista opiskelijajoukkoa molemmille vieraalla kielellä.

Monilta tuntuu myös unohtuvan, ettei englanti ole ainoa maailmankieli, vaikka onkin tällä hetkellä varmasti niistä tärkein. Mutta ei englannilla pitkälle selviä vaikkapa romaanisessa maailmassa, ja yksinomaan englanninkielisen kirjallisuuden ja tiedonvälityksen varaan jääminen kaventaa näkökulmaa ja jättää suuren osan maailmaa pimentoon.

OMAN LISÄNSÄ kielikeskusteluun tuo sitten tietysti ruotsi. Hurmeen junttipuhe lienee ollut tähdätty liiallista suomenkielistä kansallisuusmielisyyttä vastaan, mutta ylimielisyydessään heitto oli huonosti harkittu.

Useimmat suomalaiset, joille ruotsin puhuminen tai ymmärtäminen on vaikeaa, eivät suinkaan ole kansalliskiihkoisia fennomaaneja, vaan aivan tavallisia ihmisiä, joiden elämässä ruotsi ei vain näyttele mitään roolia ja joille laaja kielitaito ei ole itsestäänselvyys.

Ja tietysti on myös niitä, jotka seuraisivat englannin-, saksan- tai ranskankielistä puhetta vaivattomammin kuin ruotsinkielistä eikä heidänkään julistamisensa junteiksi tunnu oikein luontevalta. Nykyään ikkunoita voi avata suoraankin Eurooppaan eikä kaiken tarvitse enää kulkea entisen emämaan kautta.


Suomella ja ruotsilla on paikkansa suomalaisten arjessa, englannilla ja muilla maailmankielillä kansainvälisessä käytössä. Eriskummallista on lähteä ajamaan englantia kotimaiseksi käyttökieleksi tai suomea kansainvälisiin yhteyksiin.
Viimeksi muokannut NRR, 17.02.2018 08:24. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Hämeen-Anttilalta kritiikkiä Hurmeen juntit-juhlapuheelle

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 17.02.2018 08:21

Tämän verran hesari antoi tilaa Hurmeen ylimielisen heiton kritiikille. Sitten taas hiljaisuus. Kunnes tänään Hesarin paperilehdessä komeilee kulttuuritoimituksen kokosivun mainos, jossa toimittaja julisti valintanaan vuoden 2017 painavimmat sanat tähän tapaan:

"Opetelkaa ruotsia, juntit, sanoi Finlandia-voittaja ja muistutti näin asiasta, joka ei ole suomalaisille enää mikään itsestäänselvyys: sivistykää, innostukaa, avartakaa maailmankuvaanne!"

Siis suomalainen ilman pakkoruotsiaan on juntti, sivistymätön, innostumaton ja vailla avaraa maailmankuvaa?

Eiköhän tuossa tekstissä näy aikamme kulttuurirasismi ylimielisimmillään.

Vastaa Viestiin