ILKKA: ruotsin rapautuminen kertoo, ettei sille ole käyttöä

Tähän foorumiin voi liittää lehtien kielipoliittisia kirjoituksia.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9814
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

ILKKA: ruotsin rapautuminen kertoo, ettei sille ole käyttöä

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 22.03.2017 18:24

Suomen hallituksen yhtenä kärkihankkeena ollut kieltenopiskelun lisääminen ja monipuolistaminen sai kylmää vettä niskaansa pääministeri Juha Sipilän pohdinnoista palauttaa ruotsinkieli pakolliseksi aineeksi ylioppilaskirjoituksissa.

--- lukiossa ainoa pakollinen koe on äidinkielessä, loput voi valita. Tekeekö kaksikielisyys ruotsista pakollisen kirjoitettavan äidinkielen rinnalle? ---


Tilanteessa, jossa valinnanvapaus ja kokeilut ovat olleet korkeassa kurssissa, ruotsin kirjoitusten pakollisuus on väärään suuntaan vetämistä.


Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terhon mielestä pitäisi pikemminkin puhua korkeakoulujen luopumisesta pakollisesta virkamiesruotsista.

Joulukuussa Osmo Soininvaara provosoi lukijoitaan sairaala-asiassa: ”Seinäjokisten pakkoruotsi ei kelpaa Vaasan ruotsinkielisille. Miksi sitä sitten opiskellaan?” Lausahdus tiivistää ruotsin opiskelun ja virkamiesruotsin ongelmat.

Jos kielitaito ruotsissa rapautuu, ei sitä tekohengitetä pakolla edes ylioppilaskirjoituksilla. Rapautuminen kertoo, ettei kielelle ole arjessa sellaista käyttöä, mitä sillä on oletettu olevan.

Pääkirjoitus Julkaistu 22.03.2017 00:01
https://www.ilkka.fi/mielipide/p%C3%A4% ... -1.2246284