Ruotsi vs. matematiikka

Tähän foorumiin voi liittää lehtien kielipoliittisia kirjoituksia.
Viesti
Julkaisija
lpo
Viestit: 174
Liittynyt: 10.04.2016 10:57

Ruotsi vs. matematiikka

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja lpo » 18.03.2017 11:45

Huh huh, nyt on SK todella yrittänyt riman alitusta: https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotima ... 70901c-500

"Ruotsin hankaluus sen sijaan on pieni mysteeri, sillä tutkimusten mukaan monikielisten on muita helpompi oppia uusia kieliä." Jaa'a, mahtaisikohan syynä olla sama, mitä on toitotettu jo vuosia, eli ei se ruotsin tökkiminen johdu ainoastaan suomenkielisten "asennevammasta". Ei pitäisi olla kovinkaan monimutkaista käsittää, ettei kielten oppiminen tahdo onnistua, jos kieltä ei kuule missään saati sitten jos siitä ei ole mitään hyötyä myöhemmin elämässä.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Ruotsi vs. matematiikka

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 18.03.2017 13:24

Kiitos, että toit tuon lainauksen tänne. Itse en pääse artikkeleihin ja mietin, mitähän tässäkin jutussa on.

Tämä "maahanmuuttajat oppivat helposti muita kieliä" on tarkoituksellinen valhe - jos olisi noin Ruotsissakaan ei olisi maahanmuuttajia ilman muuta vapautettu toisen vieraan kielen opiskelusta.

Ainoa paikka, missä on kovat kielivaatimukset kaikille, on pikkuruinen Luxemburg, kaupunkivaltio, joka nojaa lähes täysin naapurimaiden koulutustarjontaan. Englanninkielinen wikipedia kertoo, että "Proficiency in all three languages is required for graduation from secondary school, but half the students leave school without a certified qualification, with the children of immigrants being particularly disadvantaged." Siis yläkoulun päättävien kokeiden läpäisy edellyttää kolmen kielen kirjoittamista, mutta puolet opiskelijoista jättävät koulun ilman tätä virallista päättötodistusta, maahanmuuttajien ollessa erityisen huonossa asemassa.

Vain Suomessa alakoulusta yliopistoon jatkuva ehdottoman pakollinen pieni vähemmistökieli "ei ole mistään poissa" ja "ei ole haitaksi kenellekään".

Pohdittavaksi jätetään, miten keskiverto toimittaja on saatu uskomaan propakkoliturgia ja toistelemaan sitä...

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Ruotsi vs. matematiikka

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 20.03.2017 05:37

Jutun kirjoittaja on Pauliina Penttilä, journalistiikan tohtoriopiskelija, joka kirjoittaa myös Helsingin Sanomiin. Hän on julkaissut juttuja erittyisesti kieltenopetuksesta.

Vuonna 2012, silloin kun pakkoruotsin vahvistaminen oli noussut Kataisen hallituksen keskeiseksi hankkeeksi, Pauliina Penttilä haastatteli Suomen Kuvalehteen opetusneuvos Mustapartaa, joka siis nyt hesarin mielipidesivulla toisen kielten opetusneuvoksen kanssa kertoi, että nimenomaan pakkoruotsi kapeuttaa suomalaisten kielivarannon. Mutta vuonna 2012 toimittaja onnistui kääntämään Mustaparran puheen näin:
Suurin syy suomalaislasten kielitaidon kapenemiseen on englannin ylivalta. Lapset ja nuoret – ja heidän vanhempansakin – ajattelevat, että englannilla pärjää.

”Englanniksi pystyy melkein kaikilla maailman kolkilla ostamaan lentolipun ja varaamaan hotellin”, Mustaparta sanoo. ”Mutta maailmankuva jää kyllä kapeaksi, jos voi kommunikoida vain niiden kanssa, jotka osaavat englantia.”
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotima ... naa-totta/

Siis toimittajan oma ääni kertoo, että englanti on paha, mutta hän nivoo opetusneuvoksen puheen omaan päätelmäänsä ikään kuin opetusneuvos olisi sanonut, että englanti kapeuttaa kielitaitoa.

Tämä on jouranlistien tapa laittaa sanoja haastateltavan suuhun, noin puolivahingossa.

Oliko puolivahinko myös se, että viikkoa opetusneuvoksen tuoreen pakkoruotsikritiikin jälkeen Penttilältä ilmestyy tämä kieltenopetuksen teksti, jossa taas vähätellään pakkoruotsin ongelmia ja rinnastetaan se matematiikkaan...

Miksei opetusneuvosten haasteeseen oli tarttunut yksikään vapaan mediamme edustaja?

Vastaa Viestiin