Merkittävin lausunto kymmeneen vuoteen

Tähän foorumiin voi liittää lehtien kielipoliittisia kirjoituksia.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Merkittävin lausunto kymmeneen vuoteen

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 08.03.2017 10:29

löytyy siis vuonna 2017 maaliskuisen hesarin nettimielipidepalstalta:
Toimittaja Marjukka Liiten kirjoitti Helsingin Sanomissa (19.2.), että kielitaito kaipaa uutta loikkaa. Olemme samaa mieltä. Suomen kielipolitiikan perusrakenne luotiin lähes 50 vuotta sitten peruskoulujärjestelmään siirryttäessä.

Useimmat suomenkieliset oppilaat alkoivat opiskella äidinkielen jälkeen ensin englantia ja myöhemmin ruotsia. Neljäs kieli oli mahdollista aloittaa peruskoulussa tai lukiossa, mutta neljännen kielen opinnot jäävät herkästi kesken.

Suomen kielitaitovaranto alkaa kuitenkin monipuolistua vasta opiskelijan neljännestä kielestä lähtien. Toivomme lukijan pohtivan, miten moni hänen lähipiirissään on saavuttanut neljännessä kielessään niin hyvän kielitaidon, että sillä voi oikeasti tehdä vaativaa työtä.

Kielitaitovarannon monipuolistuminen jo kolmannesta kielestä lähtien on Suomen ja suomalaisten etu. Nyt olemme lukinneet kielitaitovarannon kahteen vähän puhuttuun kieleen ja yhteen maailmankieleen. Pohjoismaiden ulkopuolella suomella ja ruotsilla on vähän käyttöä. Suomen kielitaitovarannon korjaaminen edellyttää ruotsin kielen pakollisuudesta luopumista.

Tiedämme hyvin, että tämän mielipiteen esittäjät leimataan sivistymättömiksi moukiksi. Otamme riskin. Ruotsin kieli, pohjoismaiset arvot ja pohjoismainen yhteistyö ovat arvokkaita asioita Suomelle. Tästä ei kuitenkaan seuraa, että kaikkien suomalaisten pitäisi opiskella ruotsia pakollisena kielenä.

Kansainvälisen yhteistyön edellyttämät kielitaitotarpeet ovat muuttuneet 50 vuodessa radikaalisti. Myös tietämys kielenoppimisesta on mullistunut. Nyt tiedämme, että kielen opiskelu kannattaa aloittaa varhain.

Suomessa tarvitaan myös saksan, venäjän, ranskan ja espanjan osaajia. Osa väestöstä voisi hankkia kohtuullisen kielitaidon kiinassa, japanissa tai arabiassa. Jokaista suomenkielistä ei tule enää pakottaa lähes identtiseen kielitaitoprofiiliin.

Anna-Kaisa Mustaparta

Liisa Jääskeläinen

opetusneuvoksia, eläkkeellä, Helsinki
http://www.hs.fi/mielipide/art-2000005116136.html

Tätä olen odottanut kymmenen vuotta!

Tämän jälkeen ei enää voida sanoa, että alan asiantuntijat kannattava pakkoruotsia ja ettei se ole poissa mistään!

Nämä ovat alan kovimmat leidit - se että heidän oli jäätävä eläkkeelle voidakseen sanoa tämän ääneen, kertoo jotain painostuksen kovuudesta.

Huomioidaan tämä nyt ja nostetaan esiin mahdollisimman monilla foorumeilla. Tämä pitäisi lähettää linkkinä jokaiselle kansanedustajalle, ministerille ja puoluejohtajalle laidasta laitaan!!!

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Merkittävin lausunto kymmeneen vuoteen

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 06.04.2017 11:34

Toivon, että tätä kirjoitusta jaetaan ja tähän viitataan mahdollisimman paljon.

Tämä on äärimmäisen tärkeä asiantuntijalausunto!

Kirjoitus on julkaistu maaliskuun alussa 7.3.2017 hesarin mielipidepalstalla:

Kielitaitotarpeet ovat muuttuneet radikaalisti – ruotsin kielen pakollisuudesta pitää luopua

http://www.hs.fi/mielipide/art-2000005116136.html

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Merkittävin lausunto kymmeneen vuoteen

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 19.05.2017 17:50

Opetusneuvokset eivät palanneet hiljaisuuteen!
http://www.hs.fi/mielipide/art-2000005214629.html
HALLITUKSEN suunnitelma ruotsin kielen valinnaisuuden kokeilemisesta on oikean­suuntainen. Muiden oppilaalle vieraiden kielten kuin englannin ja ruotsin opiskelu on ollut laskusuunnassa jo pitkään, mikä on johtanut maamme kielivarannon supistumiseen.

Kahden vuosikymmenen kuluessa toteutetut kieltenopiskelun monipuolistamisohjelmat ovat tuottaneet vain lyhytkestoisia tuloksia.

Jotta perheet uskaltaisivat valita ruotsin sijaan muita kieliä, korkeakoulujen opinto-ohjelmia ja virkamiesten kielitaitovaatimuksia on muutettava kokeiluun osallistuvien oppilaiden osalta.

Samalla on aika alkaa miettiä kieliohjelman radikaalimpaa muutosta. Seuraavassa teesimme kieliohjelman muuttami­seksi:

1. Englannin tulee olla kaikille pakollinen kieli. Ilman englannin taitoa ei nykymaailmassa selviä.

2. Ruotsin kieli tulee muuttaa valinnaiseksi suomenkielisille. Pakollisuutta perustellaan viime kädessä sillä, että maamme ruotsinkieliset ovat oikeutettuja omakielisiin viranomaispalveluihin. Tämän perusteella ruotsin osaamista edellytetään kaikilta korkeakoulutetuilta riippumatta siitä, missä päin maata he työtään tekevät.

Kaikissa peruskouluissa on tarjottava ruotsille vaihtoehdoksi vähintään yksi kieli. Samalla on korjattava lainsäädäntöä niin, että ruotsin osaamista ei enää edellytetä kaikissa viroissa eikä ruotsin tule olla pakollisena korkeakouluopinnoissa.

3. Sekä peruskoululaisia että lukiolaisia tulee rohkaista monipuolisiin kieliopintoihin. Työ­elämässä on matalampi kynnys jatkaa jo kouluaikana opiskeltuja kieliä kuin aloittaa kokonaan uusia. Nykyinen keskipitkän ruotsin oppimäärä ei riitä tuottamaan akateemisissa ammateissa tarvittavaa kielitaitoa. Tästä kertoo Vaasan ja Seinä­joen sairaaloiden päivystyksestä käyty keskustelu.

On määriteltävä tehtävittäin ja paikkakunnittain virat, joissa ruotsin taitoa tarvitaan ja edellytetään.

Samalla, kun ruotsi muutetaan valinnaiseksi, on keski­pitkän kielen tuntimäärää korotettava niin, että tuntien vähimmäismäärä peruskoulussa ja lukiossa olisi noin 600 nykyisen 418 sijaan. Se nostaisi osaamisen uudelle tasolle.
Olisivatko leidit päättäneet lähteä vetämään työtä kielivapauden puolesta?

Lisäys: aivan hiljaista mediassa tämänkin ulostulon jälkeen. Ilokseni huomasin, että juttu oli kuitenkin linkattu Helsingin seudun opettajien omalle netti/fb-sivulle. Ainoa kommentti muistutti, että "kulttuuri ja historia". Kauanko vaikeneminen kestää? Koska folktinget-verkosto hyökkää?
Viimeksi muokannut NRR, 13.08.2017 08:55. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Merkittävin lausunto kymmeneen vuoteen

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 03.08.2017 17:43

Onko kukaan ollut yhteydessä näihin opetusneuvoksiin?

Tämä heidän viestinsä pitää nostaa esiin!

Ajatuspaja
Viestit: 677
Liittynyt: 07.01.2015 12:02

Re: Merkittävin lausunto kymmeneen vuoteen

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Ajatuspaja » 04.08.2017 14:01

NRR kirjoitti:Onko kukaan ollut yhteydessä näihin opetusneuvoksiin?

Tämä heidän viestinsä pitää nostaa esiin!
Kauanko vaikeneminen kestää? Koska folktinget-verkosto hyökkää?
Hyökkäys on koko ajan käynnissä! Sanni Grahn-Laasonen johtaa hyökkäystä
Folktingetin ohjeiden mukaisesti.
Tärkeä osa hyökkäystä on pakkoruotsimyönteisen selvittäjän nimittäminen
kielivarantoselvitykseen.

Jos ministeri olisi halunnut saada objektiivista tietoa, kyseiset opetusneuvokset olisi kutsuttu mukaan
OHJAUSRYHMÄÄN selvittämään asiaa.. Sen sijaan heidät potkaistiin vaarallisina toisinajattelijoina ennenaikaiselle eläkkeelle..
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on asettanut vararehtori Riitta Pyykön kieltenopetuksen selvityshenkilöksi. Pyykön on määrä laatia vuoden loppuun mennessä selvitys kielivarannon tilasta ja tasosta sekä laati suositukset kielivarannon monipuolistamisen edellyttämistä toimenpiteistä. Pyykkö laatii suunnitelman oman toimen ohella.

​Turun yliopiston tiedote 2.3.2017
Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti selvityshenkilön työn tueksi ohjausryhmän, jonka puheenjohtajana toimii kansliapäällikkö Anita Lehikoinen. Ohjausryhmä toimii samalla kielten oppimisen varhentamista koskevan kärkihankkeen ohjausryhmänä.

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Merkittävin lausunto kymmeneen vuoteen

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 04.08.2017 15:08

Kokoomus on nyt näyttävästi pakkoruotsin ylläpitäjä. Juuri kokoomuslaiset kehittivät koko vesitettävän kokeiluponnen, jottei kansa olisi rankaissut vaaleissa kansalaisaloitteen kaatamisesta. Mikä verkosto otti vallan kokoomuksessa?

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Merkittävin lausunto kymmeneen vuoteen

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 12.08.2017 23:02

Tänään toinen kielivapauskokeiluun johtaneen ponnen laatijoista, Kokoomuksen kansanedustaja Lauslahti, iloitsee blogissaan pitkän tekstin verran peruskoulun kehittämisestä ja syksyllä alkavasta kielten opetuksen varhaistamisesta - eikä sanaakaan pakkoruotsittomasta kokeilusta tai edes sen tarpeesta.

http://blogit.iltalehti.fi/sanna-lausla ... errallaan/

Ovat näköjään takana ne ajat, jolloin Lauslahden pakkoruotsikritiikki sai HBL:n kutsumaan häntä svenskätareksi.

Takinkääntö vai hiljaisuusharjoitus...

Lisäys: Samaa hiljaisuutta Lauslahdelta Kokoomuksen verkkolehdessä:
https://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/sl ... aito-68818

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Merkittävin lausunto kymmeneen vuoteen

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 13.08.2017 08:52

Miksi rehellinen puhe kieltenopetuksesta ohitetaan?

Kielten opetusneuvokset totesivat keväällä 2017 avoimessa kirjeessään hesarissa:

"Nyt olemme lukinneet kielitaitovarannon kahteen vähän puhuttuun kieleen ja yhteen maailmankieleen. Pohjoismaiden ulkopuolella suomella ja ruotsilla on vähän käyttöä. Suomen kielitaitovarannon korjaaminen edellyttää ruotsin kielen pakollisuudesta luopumista. Tiedämme hyvin, että tämän mielipiteen esittäjät leimataan sivistymättömiksi moukiksi. Otamme riskin."

Alfa-tv:n keväisessä Uutiskauha-ohjelmassa kielten opetusneuvos Mustaparta oli haastateltavana. Hän muistutti, että nykyinen kieliohjelma on rakennettu taannoin 70-luvulla: ruotsi on pakollinen ja englanti ei, ruotsin pakollisuus johtaa siihen, että meillä luetaan vähemmän muita kieliä.

Opetusneuvos nosti esiin toisenkin ajankohtaisen haasteen: myös maahanmuuttajien kielitaidon hyödyntämisessä on ongelmia, kun heidänkin tulee opiskella ruotsia
.

Opetusneuvos puhui varsin suoraan: ruotsin pakollisuus on tabu, josta on vaikea puhua - vasta eläkkeelle jäätyään heillä hesarissa kirjottaneilla opetusneuvoksilla oli mahdollisuus sanoa asiasta jotain, sillä ruotsin asema on poliittinen kysymys ja virkamiehen on oltava samaa mieltä hallinnon linjan kanssa tai oltava hiljaa!!!

Hän kiteytti vielä haastattelun lopuksi: Suurin syy kapeaan kielivarantoon on se, ettei ole uskallettu luopua ruotsin kielen pakollisuudesta! - Voidaan kysyä pitäisikö olla kolme pakollista vierasta kieltä kaikille, se ei ole opetusneuvoksen mielestä realismia.

Kokoomuksen hellimä kielikokeilu lähtee nyt siitä, että kolme vierasta kieltä lapsillemme olisi normi ja vanhempien toive. Näin ei ole. Tärkeää on turvata erilaisten lasten perustaidot ja mahdollisuus painottaa heille tärkeitä asioita, esimerkiksi luonnontieteitä ja matematiikkaa. Kielissä on voitava keskittyä oleelliseen. Pakkoruotsi alakoulusta yliopistoon on turha, järjetön panostus!

Eikö Kokoomus uskalla luottaa koulutettujen ja lastensa parasta ajattelevien vanhempien valintoihin?
Viimeksi muokannut NRR, 13.08.2017 12:34. Yhteensä muokattu 5 kertaa.

lpo
Viestit: 175
Liittynyt: 10.04.2016 10:57

Re: Merkittävin lausunto kymmeneen vuoteen

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja lpo » 13.08.2017 09:09

NRR kirjoitti:Tänään toinen kielivapauskokeiluun johtaneen ponnen laatijoista, Kokoomuksen kansanedustaja Lauslahti, iloitsee blogissaan pitkän tekstin verran peruskoulun kehittämisestä ja syksyllä alkavasta kielten opetuksen varhaistamisesta - eikä sanaakaan pakkoruotsittomasta kokeilusta tai edes sen tarpeesta.

http://blogit.iltalehti.fi/sanna-lausla ... errallaan/

Ovat näköjään takana ne ajat, jolloin Lauslahden pakkoruotsikritiikki sai HBL:n kutsumaan häntä svenskätareksi.

Takinkääntö vai hiljaisuusharjoitus...

Lisäys: Samaa hiljaisuutta Lauslahdelta Kokoomuksen verkkolehdessä:
https://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/sl ... aito-68818
Luotan, että meillä on valistuneita ja koulutusmyönteisiä päättäjiä. Päättäjiä, jotka arvostava koulutusta. Maamme tärkeintä luonnonvaraa.
Pahasti näyttää juuri siltä kehitykseltä, mitä itsekin olen pelännyt jo pidemmän aikaa. Valistuneet päättäjät hirttäytyvät ruotsiin ja tämä sekoilu vetää koko koulujärjestelmän mukanaan alas vessanpöntöstä. Saa nähdä millainen vaikutus pakkoruotsin aikaistuksella 6-luokalle on, mutta oppimistulokset sillä tuskin kasvavat saati sitten kielivalikoima monipuolistu. Toivoa sopii, että tulevaisuudessa nähtäisiin asiaan liittyen jopa objektiivista journalismia, mutta onhan se keisari toisaalta saanut riekkua kaduilla ilman rihman kiertämää jo 40 vuotta...

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Merkittävin lausunto kymmeneen vuoteen

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 13.08.2017 10:02

lpo kirjoitti: Pahasti näyttää juuri siltä kehitykseltä, mitä itsekin olen pelännyt jo pidemmän aikaa. Valistuneet päättäjät hirttäytyvät ruotsiin ja tämä sekoilu vetää koko koulujärjestelmän mukanaan alas vessanpöntöstä.
Aivan. Toisaalta... Eivätkö nämä takinkääntöön/hiljaisuuteen pakotetut kuitenkin ole ihmisiä inhimmillisin tuntein. Eikö osa heistä odota, että tuulet kääntyisivät ja hekin voisivat taipumisen sijaan kääntyä resursseista nyt päättäviä propakottajia vastaan ja sanoa: tässä asiassa on lupa käyttää järkeä, pelasitte aikanne meitä nurkkaan, mutta nyt se on ohi...

TK
Viestit: 2516
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Merkittävin lausunto kymmeneen vuoteen

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 13.08.2017 10:20

Millaisin pakotus- ja pelottelukeinoin pakkoruotsin poistamista kannattavat ihmiset hiljennetään? Miten alkujaan tervejärkiset ihmiset saadaan toimimaan pakottajien pillin mukaan? Mitä kulissien takana tapahtuu? Miten pakotuskeinot ujutetaan tavallisten ihmisten elämään? Ketkä toimivat pelottelijoina? Jotenkin näitä pelottelutekniikoita pitäisi saada kartoitettua systemaattisesti ja tuotua julkisuuteen.

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Merkittävin lausunto kymmeneen vuoteen

#12 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 13.08.2017 10:35

TK kirjoitti:Millaisin pakotus- ja pelottelukeinoin pakkoruotsin poistamista kannattavat ihmiset hiljennetään? Miten alkujaan tervejärkiset ihmiset saadaan toimimaan pakottajien pillin mukaan? Mitä kulissien takana tapahtuu? Miten pakotuskeinot ujutetaan tavallisten ihmisten elämään? Ketkä toimivat pelottelijoina? Jotenkin näitä pelottelutekniikoita pitäisi saada kartoitettua systemaattisesti ja tuotua julkisuuteen.
Mekanismit voivat olla järkyttävän yksinkertaiset:
- mustamaalaamisen kohteeksi joutumisen pelko,
- pelko oman työyhteisön välien huononemisesta,
- oman uran pilaamisen pelko,
- vastuu oman taustaryhmän yhtenäisyydestä ja eduista...


Näin suorapuheiset opetusneuvokset:
NRR kirjoitti: ---Tiedämme hyvin, että tämän mielipiteen esittäjät leimataan sivistymättömiksi moukiksi. Otamme riskin ---

Opetusneuvos puhui varsin suoraan: ruotsin pakollisuus on tabu, josta on vaikea puhua - vasta eläkkeelle jäätyään heillä hesarissa kirjottaneilla opetusneuvoksilla oli mahdollisuus sanoa asiasta jotain, sillä ruotsin asema on poliittinen kysymys ja virkamiehen on oltava samaa mieltä hallinnon linjan kanssa tai oltava hiljaa!!!

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Merkittävin lausunto kymmeneen vuoteen

#13 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 16.08.2017 04:37

Ajatuspaja kirjoitti:
NRR kirjoitti: Kauanko vaikeneminen kestää? Koska folktinget-verkosto hyökkää?
Hyökkäys on koko ajan käynnissä! Sanni Grahn-Laasonen johtaa hyökkäystä Folktingetin ohjeiden mukaisesti. Tärkeä osa hyökkäystä on pakkoruotsimyönteisen selvittäjän nimittäminen kielivarantoselvitykseen.
---
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on asettanut vararehtori Riitta Pyykön kieltenopetuksen selvityshenkilöksi. Pyykön on määrä laatia vuoden loppuun mennessä selvitys kielivarannon tilasta ja tasosta sekä laati suositukset kielivarannon monipuolistamisen edellyttämistä toimenpiteistä. Pyykkö laatii suunnitelman oman toimen ohella.

​Turun yliopiston tiedote 2.3.2017
Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti selvityshenkilön työn tueksi ohjausryhmän, jonka puheenjohtajana toimii kansliapäällikkö Anita Lehikoinen. Ohjausryhmä toimii samalla kielten oppimisen varhentamista koskevan kärkihankkeen ohjausryhmänä.
Jep jep.

Korkeakoulujen sisäänotto ollaan uusimassa täysin, pääsykokeista palataan yo-todistuksen painottamiseen jo ensi keväänä, mikä tarkoittaa, etteivät nuoret ole osanneet opinnoissaan varautua tähän. Siis nopea muutos ja siksi jo kiistanalainen. Aiheesta kysyttiin aamun hesarissa juuri yllä mainitulta Pyyköltä:
Aikataulu on poikkeuksellisen kireä, myöntää Turun yliopiston vararehtori Riitta Pyykkö. Hän toimii koulutusvararehtorien puheenjohtajana yliopistojen yhteistyöelimessä Unifissa.

”En muista viime vuosilta, että opetus- ja kulttuuriministeriö olisi halunnut uudistuksia näin tiheällä aikataululla”, Pyykkö sanoo.
Siis isoja uudistuksia tehdään nyt vauhdilla, mutta pakkoruotsiin ei kosketa.

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Merkittävin lausunto kymmeneen vuoteen

#14 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 22.05.2020 13:56

Kielten ja kansainvälisyyskasvatuksen opetusneuvokset vetosivat meihin 2017:

"Suomen kielitaitovarannon korjaaminen edellyttää ruotsin kielen pakollisuudesta luopumista. Tiedämme hyvin, että tämän mielipiteen esittäjät leimataan sivistymättömiksi moukiksi. Otamme riskin."

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005116136.html

Tätä kannattaa edelleen jakaa.

Vastaa Viestiin