Surullinen esimerkki ruotsin opetuksen politisoitumisesta

Tähän foorumiin voi liittää lehtien kielipoliittisia kirjoituksia.
Viesti
Julkaisija
Eero Nevalainen
Viestit: 1388
Liittynyt: 17.11.2008 23:14
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Surullinen esimerkki ruotsin opetuksen politisoitumisesta

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Eero Nevalainen » 20.09.2016 13:10

Lukiolaistyttö kirjoittaa:

Kuva

Olemme olleet aiemminkin huolissamme tästä että kirkassilmäiset teinit toistelevat automaatteina liturgiaa, mutta tästä kyllä voisi antaa vielä papukaijamerkinkin, kun on osattu oikein sanoa että "käsite on invalidi" ja olla huolissaan siitä että humalaisilta kerätään nimiä aloitteeseen.

Tuo mielipidemittauksen tulos 70% on kyllä huolestuttava. Tosin en ihan ymmärrä miksi kysytään että "onko opiskelu pakkopullaa". Itse olisin tietysti vastannut että on, koska se on nimenomaan kovin pakollista; kysymys on kuitenkin johdattelevasti aseteltu.

On kyllä mielenkiintoista ajatella että miltä se maailma sitten tosiaan mahtaa näyttää kun on ollut modernin opetussuunnitelman kohteena; oma pakkoruotsikritiikkini kun johtuu toki alun perin pitkälti siitä että minua ei indoktrinoitu nuorena.

Koko tuo täydellinen kyvyttömyys kriittiseen ajatteluun on vaan jotain siis aivan kammottavaa.

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Surullinen esimerkki ruotsin opetuksen politisoitumisest

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 20.09.2016 17:36

Tarkoititko tätä kirjoitusta: http://www.lansi-savo.fi/mielipide/puhe ... mme-valita
"Teetimme kyselyn ruotsin kielen opiskelusta Mikkelin lukion 1.- ja 2. vuosikurssin opiskelijoille. Kyselyyn vastanneista 246 opiskelijasta --- 70,5 prosenttia --- olettaa, että ruotsin opiskelusta on hyötyä tulevaisuudessa."
Olettakaa vaan, onhan tätä teille tolkutettu, mutta sen hyödyn realisoitumista saatte odottaa, jossei kyse ole vain virkapakkoruotsin suorituksesta ;)
Mutta - jos kolmannes ei odota edes mitään hyötyä kyseisen kielen opiskelulta edes näin ohjailevassa hengessä laaditussa kyselyssä, miksi sen pitäisi olla heille pakollinen?

Nämä huimat päättelijät kertovat näin:
"Mikäli ruotsin opiskelu muutetaan valinnaiseksi, valittaisiin sitä mitä luultavimmin vähemmän. Täytyyhän monen suorittaa viimeistään yliopistossa virkamiesruotsin tutkinto, joten miksi emme helpottaisi luku-urakkaa opiskelemalla ruotsia jo aikaisemmin?"
Niin, jos olettaa, että virkaruotsi on ikuisesti kaikille pakollinen, pakkoruotsilla on löydettävissä jonkinlainen peruste - mutta eihän järjetöntä käytäntöä voi perustella järjettömän käytännön jatkumisella, täytyy olla jotain muuta ja se muu on
"nykyajan globalisoituneessa maailmassa kielitaito on välttämätön. Useiden kielten opiskelu on avannut meille mahdollisuuksia --- kyllä, ruotsi on yksi näistä kielistä."
Olisiko saksa tai espanja ollut jotenkin ratkaisevasti huonompi? Tätä eivät kirjoittajat pystyneet pohtimaan. Kannattaisi.

Vastaa Viestiin