Expressenissä tympein teksti koskaan

Tähän foorumiin voi liittää lehtien kielipoliittisia kirjoituksia.
Viesti
Julkaisija
Eero Nevalainen
Viestit: 1388
Liittynyt: 17.11.2008 23:14
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Expressenissä tympein teksti koskaan

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Eero Nevalainen » 26.08.2016 22:12

Täytyy myöntää että Magmalla ja kumppaneilla on kontakteja. Tietenkään mitään kommentointia ei sallita, ja ruotsalaiseen tyyliin kyse on världshälsasta. Huh huh, en tiennytkään että jopa uhkaan koko maailman terveyttä.

http://www.expressen.se/geo/det-vaxande ... i-finland/

Suomenruotsalaiset ovat taas siis päättäneet että he ovat uhattuja Suomessa, kuten on ollut niin kauan kuin ikinä vain muistan. "Turpiin nakkikioskilla" jne.

Pika-analyysi:
Vi är en minoritet som inte syns, så om man sitter tyst märks det inte att man är finlandssvensk,
Noh. Olen kai joskus itsekin todennut että Helsingissä kuulee ruotsia aika harvoin, mutta enpä nyt kyllä sanoisi että kyse on mistään kovin näkymättömästä vähemmistöstä.
Han börjar väsa skällsord mot mig. Hurri, "svenskjävel", kallar han mig. "Flytta hem, försvinn från vårt land!".
Niin, toki. En ole yllättynyt että se on taas tämä esimerkki.
244 av 412 har någon gång blivit hotade eller utsatta för fysiskt eller verbalt våld på grund av sin finlandssvenska identitet.
Tähän on pakko nostaa taas se, että juuri suomenruotsalaisilla tuntuu olevan tämä identiteettioikeus tässä kuviossa. Jos kukaan puhuu "finlandsfinsk"-identiteetistä, niin olet heti natsi.
Ett läge som inte ser ut att bli bättre – fler än hälften tycker att situationen har förvärrats de senaste tio åren.
Tilanne on kyllä pikemminkin se että RKP ja kaverit ovat vieneet viimeisen 10 vuoden aikana läpi enemmän omaa ohjelmaa kuin olisi voinut edes pelätä. Mutta ymmärrän kyllä että Magman näkökulmasta katsottuna asenneilmapiirihän voi vaan pahentua.
I enkäten är det många som pekar ut det politiska partiet Sannfinländarnas framväxt som en orsak till att situationen för finlandssvenskar har blivit mer otrygg... Det språkliga klimatet har blivit sämre de senaste tio åren. Det har blivit mer aggressiva toner och kritisk diskussion kring svenskans ställning
Kyseenalainen, mutta näppärä syy-seuraussuhdeassosiaatio. Pakkoruotsikritiikki on ollut olemassa niin kauan kuin minä muistan, eikä persuilla sinänsä ole asian kanssa kummemmin tekemistä. Tuo svenskans ställning on kanssa mielenkiintoinen propagandafraasi, et saa olla kriittinen sen suhteen. Jos joku on kriittinen ruotsin asemasta, mistä me toki olemme, niin sitten se on aggressiota jne. Tämähän ei ole meille mitenkään tietysti vierasta ja outoa. Eikös kriittisen keskustelun pitäisi olla ihan hyvästä?

Miksi muuten Saukkonen on tuota mieltä kun kirjoitti jotain ihan täysipäistä joskus aikanaan?
Att SFP suttit i regeringen har varit en garant för svenskans ställning
Niin, kyllä. Tälleen se demokratia toimii että världshälsan takia joku ruotsalaispuolue ei välttämättä ole automaattisesti oikeutettu hallituspaikkaan. Sinänsä kivaa että tunnustetaan miten tämä kuvio toimii.
Tröskeln har höjts. Vi har vant oss vid att det är så här, nu kan du även mitt på ljusa dagen råka illa ut om du pratar svenska på stan och fel person hör det. Det behöver inte vara några aggressiva ungdomsgäng eller män i Soldiers of Odin-jackor som reagerar – det kan vara nästan vem som helst.
Toki tätä edeltää raflaava esimerkki, mutta jää sitten pohtimatta että olisiko niillä kenellä-tahansa ihan oikeasti joku syy siihen miksi vaikkapa Bettina S. ei aina vaikuta täysin tässä maailmassa elävältä ihmiseltä. Onneksi meitä ei sentään syytetä suoraan Odinin sotureiksi.
För trots att de svenskspråkigas rättigheter är lagstadgade och på papperet jämställda de finska, är deras ställning i praktiken en helt annan. När Bettina Sågbom-Ek hälsar på vakterna i säkerhetskontrollen till svenskspråkiga Yles lokaler växlar hon automatiskt över till finska, trots att alla kan åtminstone grundläggande svenska
Niin, koska on olemassa toki todellisuus jossa Bettinalla ei ole automaattisesti aina oikeutta puhua ruotsia haluamansa ihmisen kanssa, ja jossa luulen että kielilainsäädäntö ei säätele näitä Ylen vartijoita. Mistä nämä olettamat ruotsinkielisten oikeusloukkauksista tulevat?
Politiskt drivs avskaffandet av skolsvenskan främst av Finskhetsförbundet och av Sannfinländarna, men frågan är levande även i andra partier.
Taktinen "skolsvenskan". Heh heh. Niin, ja olihan meillä tässä eduskuntakin jossa yli puolet olisi poistamassa pakkoruotsia ainakin ennen vaaleja.
– I omklädningsrummet efter gymnastiklektionerna brukade de knuffa runt mig och kasta sina smutsiga kalsonger och strumpor på mig samtidigt som de skrek skällsord till mig.
Siis oikeasti nyt Sebastian, minä en kouluaikana tuntenut ainuttakaan ruotsinkielistä. Reaktioni ruotsiin syntyivät puhtaasti kielipoliittisista keskusteluista teini-iässä, koska argumentit olivat semmoista roskaa.
...På Svenska handelshögskolan i Helsingfors, i folkmun kallad Hanken, utbildas morgondagens finlandssvenska finanselit...
No tässä päästään sitten siihen hehkutukseen joka on oikeasti tärkeää ilmeisesti juuri niille ruotsinkielisille. Mahtaa pelottaa että "svenskans ställning" olisi uhattuna jos näytettäisiin että tämä status ei ole myötäsyntyistä tai oikeus.
En gång när jag var runt 15 år kom det ett gäng 20–25-åringar emot oss beväpnade med järnrör
Tuota.. voitaisiinko me nyt oikeasti puhua siitä että mistä tässä asiassa puhutaan?
“I Sverige behöver jag inte tänka på vid vilka tillfällen jag kan prata svenska”
No huhhuh. No kidding? En olisi tullut ikinä ajatelleeksi. Tai no itse asiassa kyllähän pitää tulla ajatelleeksi, koska jos vaikka päädyn Ruotsiin töihin...

Tämä on niin kovin paljastava lainaus siitä miten joko vilpittömän pihalla tai tahallisen älyllisesti epärehellisiä ollaan. Me suomenkieliset tunnumme olevan se ongelma joidenka takia joutuu pohtimaan että voikohan tuon kanssa nyt puhua ruotsia.
I dag bor inte Julia Brink kvar i Finland.
Kivaa että hänellä on tämä vaihtoehto; toivotan hänelle onnea elämässään. Minäkin valitsisin jotain vastaavaa jos saisin. En vaan saa.
Det är skönt att slippa tänka på det mer
Onhan se joo varmasti tosi rasittavaa ajatella että puhunkohan minä hänelle vaikka ruotsia jos tulen vastaan. Kovin on itsekeskeinen ihminen, ei voi mitään.
Hatet mot finlandssvenskarna går långt tillbaka i tiden och mycket talar för att situationen blir allt värre. Statsvetaren Pasi Saukkonen är övertygad om att något behöver göras.
Saukkonen voisi lukea sitä omaa aiempaa analyysiään siitä että miten tässä kysymyksessä on oikeasti substanssia; ei tarvitsisi jankata loputtomasti sitä että kyse on "vihasta suomenruotsalaisia vastaan".
är mycket oroliga över sitt språks framtid. Det breda folkliga missnöjet mot obligatorisk undervisning i svenska språket har nu stöd från starka politiska krafter inom regeringen
Mielenkiintoinen tunnustus siitä että se ruotsin asema riippuu pakollisesta ruotsin opetuksesta, eikä siitä että se on välttämättömän hyödyllinen kieli. Ja että tosiaan on olemassa laajaa kansan tyytymättömyyttä. Ehkä tästä voisi nyt vetää jotain johtopäätöksiä? Edes minä en usko että se ruotsi katoaa mihinkään jos pakkoruotsi poistuu, mutta toki ymmärrän miksi suomenruotsalaiset haluavat uskoa näin.
situationen blir mer och mer polariserad
Eiköhän se ole jo tarpeeksi polarisoitunut. Pidän pakkoruotsin kannattajia poikkeuksellisen älyllisesti ja moraalisesti tympeänä sakkina. Tämä Expressenin artikkeli on hyvä esimerkki siitä että miksi.
Siri Rosenström är stolt över sin finlandssvenska identitet. Nästan hela hennes umgängeskrets består av svensktalande
Siitä vain, mutta onko tuo että kaikki kaverit ovat ruotsinkielisiä, joku ylpeyden aihe? Jos minä sanon että lähes kaikki oma lähipiirini koostuu suomenkielisistä, niin eikö minulle sanota että hommaa sinne ruotsinkielisiä? Siri elää luultavasti kovin eristynyttä elämää, koska ei tuo voi olla mahdollista muualla kuin jossain ruotsinkielisellä rannikkoseudulla.

Sitten tulee tour de force-loppukaneetti...
Polisutbildningen i Finland är på finska. Jag måste förmodligen flytta till Sverige för att kunna utbilda mig till polis
Voi Siri-raukkaa. Suomenkieliset poliisit joutuvat nykyään entistä tiukempaan ruotsin kielen seulaan riippumatta siitä missä he työskentelevät, ja hän valittaa siitä että koulutus nyt vaan sattuu olemaan suomeksi kun maassa tilanne on kielellisesti se mikä on. Ehkä ruotsinkielisten kannattaisi pyrkiä perustamaan ruotsinkielinen poliisikoulu? Olisiko siellä sitten ongelmana että ruotsinkielisesti koulutetun poliisin pitäisi osata suomea?

Loistavaa propagandaa, ei siinä mitään. Ikävää että tämmöistä kirjoitetaan, mutta ruotsalaiset ovat lahjakkaita omalla tavallaan. Valitettavaa että Expressen ei tarjoa minkäänlaista palautekanavaa.

Oli muuten pisin ruotsinkielinen teksti minkä olen koskaan lukenut.

Sori etten käännä lainauksia, on siitä pakkoruotsista jotain hyötyä oltava.

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Expressenissä tympein teksti koskaan

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 26.08.2016 23:18

I enkäten är det många som pekar ut det politiska partiet Sannfinländarnas framväxt som en orsak till att situationen för finlandssvenskar har blivit mer otrygg... Det språkliga klimatet har blivit sämre de senaste tio åren. Det har blivit mer aggressiva toner och kritisk diskussion kring svenskans ställning
Kyseenalainen, mutta näppärä syy-seuraussuhdeassosiaatio. Pakkoruotsikritiikki on ollut olemassa niin kauan kuin minä muistan, eikä persuilla sinänsä ole asian kanssa kummemmin tekemistä. Tuo svenskans ställning on kanssa mielenkiintoinen propagandafraasi, et saa olla kriittinen sen suhteen. Jos joku on kriittinen ruotsin asemasta, mistä me toki olemme, niin sitten se on aggressiota jne. Tämähän ei ole meille mitenkään tietysti vierasta ja outoa. Eikös kriittisen keskustelun pitäisi olla ihan hyvästä?

Miksi muuten Saukkonen on tuota mieltä kun kirjoitti jotain ihan täysipäistä joskus aikanaan?

Hatet mot finlandssvenskarna går långt tillbaka i tiden och mycket talar för att situationen blir allt värre. Statsvetaren Pasi Saukkonen är övertygad om att något behöver göras.
Saukkonen voisi lukea sitä omaa aiempaa analyysiään siitä että miten tässä kysymyksessä on oikeasti substanssia; ei tarvitsisi jankata loputtomasti sitä että kyse on "vihasta suomenruotsalaisia vastaan".
Mietin ihan samaa. Saukkosen kommentti ei ole lainkaan samalta mieheltä, joka totesi, ettei mediakeskustelussa ole vihaa vaan pakkoruotsi hiertää ja siitähän ei oikeasti ole useimmille mitään hyötyä. Ehkä hänen kommenttejaan on tulkittu tässä sangen vapaasti tai sitten...

Eero Nevalainen
Viestit: 1388
Liittynyt: 17.11.2008 23:14
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Re: Expressenissä tympein teksti koskaan

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Eero Nevalainen » 27.08.2016 11:22

Itseäni ahdistaa tuon Sirin maailmankuva ihan oikeasti. Tuo "sense of entitlement", miten se nyt kääntyisikään, on niin voimakas. Hän siis ihan oikeasti elää jossain ruotsinkielisessä kuplassa joka siis ainakin ruotsalaisille yritetään varmaankin saada näyttämään siltä että "ei sitä suomea oikeasti tarvita elämässä", ja sitten häntä ahdistaa kovasti se että kun joutuu miettimään että joutuuko mahdollisesti puhumaan suomea. Ratkaisu on sitten siirtyminen Ruotsiin että saadaan tämä meidän ärsyttävä kieli pois mielestä kokonaan.

Aika vaikeaa on kokea sympatiaa hänen omaa kieli-identifikaatiotakaan kohtaan, josta hän siis on kuulemma kovin ylpeä. On vähän tuo toisten ihmisten olemassaolon ymmärtäminen hänellä hukassa, kun ei enää edes vahingossakaan yritetä muodonkaan vuoksi puhua jostain kaksikielisyydestä tms.

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Expressenissä tympein teksti koskaan

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 27.08.2016 12:07

Eero Nevalainen kirjoitti:Itseäni ahdistaa tuon Sirin maailmankuva ihan oikeasti. Tuo "sense of entitlement", miten se nyt kääntyisikään, on niin voimakas. Hän siis ihan oikeasti elää jossain ruotsinkielisessä kuplassa joka siis ainakin ruotsalaisille yritetään varmaankin saada näyttämään siltä että "ei sitä suomea oikeasti tarvita elämässä", ja sitten häntä ahdistaa kovasti se että kun joutuu miettimään että joutuuko mahdollisesti puhumaan suomea.
Taannoin tv:ssä tuli suomenruotsalaisen viulistin ja kapellimestarin haastattelu (ruotsiksi), jota kuunnellessa oli pakko ihailla tämän muusikon tarkkanäköistä havainnointia. Muusikko sanoi suoraan, että ruotsinkielisillä on unelma Suomesta, jossa kaikki oppivat ruotsia ja puhuvat iloisesti ruotsia. Hän jatkoi, ettei tiedä, kuka uskoo tähän, mutta arvelee, että joku pitää mielellään kiinni vastakkainasettelusta, joka syntyy, kun tämä unelma ei olekaan totta. Toimittaja kysyi suoraan, hyötyykö RKP tästä. Muusikko ohitti kysymyksen...

Vastaa Viestiin