Meemit eivät vaan kuole

Tähän foorumiin voi liittää lehtien kielipoliittisia kirjoituksia.
Viesti
Julkaisija
Eero Nevalainen
Viestit: 1388
Liittynyt: 17.11.2008 23:14
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Meemit eivät vaan kuole

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Eero Nevalainen » 23.02.2016 18:48

On se oikeasti ihmeellistä miten tuo pakkomatematiikka-meemi vaan toistuu ja toistuu, vaikka pitäisi olla ihan täysin selvää miksi ei puhuta pakkomatematiikasta, mutta puhutaan pakkoruotsista. Toisen aineen pakollisuutta koulussa halutaan kyseenalaistaa, toisen ei!

http://www.talouselama.fi/uutiset/komme ... uu-6306342

Sama juttu tuosta ideasta että "teineillä on huono asenne ruotsia kohtaan". Miten ihminen joka kirjoittaa tuollaisen artikkelin voi sitten tunkea sinne tuollaista täyttä soopaa?

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Meemit eivät vaan kuole

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 25.02.2016 15:41

Niinpä.

Tässä tuore keskustelu suomi24/rkp -palstalta:

Pakkoruotsin kannattaja katsoo, että kielipolittisessa tasapainossa ovat:
ruotsinkielisten suomalaisten perusoikeudet ja suomenkielisten peruskoululaisten ruotsin kielen opinnot 2h/vko.
Pakon kriitikko:
Kyse on pakkoruotsista alakoulusta yliopistoon. Kieltä luetaan loppujen lopuksi pitkän A-kielen verran.
Muissa maissa pystytään vähemmistöjen oikeudet hoitamaan ilman pakkoruotsin kaltaista järjetöntä rasitetta muille. Miksei meillä?
Pakkoruotsin kannattaja:
Johtuiskohan se siitä ettei mitkään maat ole täysin samankaltaisia ja vertailukelpoisia? Jokaisella maalla on oma tarinansa, menneisyytensä ja historiansa joiden perusteella se toimii niinkuin toimii.
Siis liturgiassa Suomi on niin "uniikki" maa, että täällä voi olla vain "uniikki" ratkaisu ja ruotsinkielisten oikeudet voidaan taata vain lillapikku pakkoruotsilla, jota on pari tuntia viikossa muutaman vuoden ajan ja josta on pelkästään hyötyä: kieliosaaminen kehittyy ja ovet pohjoismaihin aukeavat.

Näin siis pakkoruotsin perusteltu kritiikki voidaan ohittaa, mitään niin hyvää kuin pakkoruotsi ei voi kritisoida. Sitten isketäänkin se vahvin meemi pöytään:

Pakkoruotsikeskustelu on vain sumuverho, jonka kautta ajetaan ruotsin kielen hävitystä maasta ja yksikielistä Suomea.

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Meemit eivät vaan kuole

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 26.02.2016 07:18

HBL nosti nettisivuilla suurin otsikoin mielipidekirjoituksen
Intensifiera svenskundervisningen / Tehostetaan ruotsinopetusta
https://www.hbl.fi/artikel/intensifiera ... rvisningen (ei aukea ilman kirjautumista)

Tästä nyt löytyy sitten vääristeltyjä meemejä liukuhihnalla.

Näin nopeasti käännettynä:
Päättäjäjien on nyt käytettävä järkeään ruotsin kouluopetuksessa.

Kauppakamarin puheenjohtaja Riste E. J. Penttilä sanoo, että "kaikki argumentit puhuvat syvemmän pohjoismaisen yhteistyön puolesta" (HBL 21.2). Nykytilanteessa tämä on ainoa oikea tie. Nyt on korkea aika myös huomata yhteinen pohjoismainen kielemme, ruotsi.

Kuten kaikki tiedämme saavutetaan henkilökohtaisimmat ja parhaat yrityskontaktit ruotsilla. Englanti ei ole meidän kielemme ja suomella emme pärjää muualla. Ruotsi on enemmistökieli Nordenissa. On käsittämätöntä, että osa päättäjistämme haluaa eristää Finlandin kansan. Miksi meille ruotsinkielisille annettaisiin kielellinen etu tulevaisuudessa?

Eivät ne Ruotsissa ymmärrä, miksei suomenkielinen kansa halua opiskella kansalliskieltämme ruotsia. Me olemme kuuluneet lähes 700 vuotta Ruotsiin, mikä on tuonut paljon hyvää maallemme. Täysin käsittämätöntä, että oppilaat suomenkielisissä kouluissa eivät lainkaan lue historiaa ajalta, jolloin kuuluimme Ruotsiin. Näinä levottomina aikoina ehkä osa suomenkielisistä oppilaista hämmästelee, mitä me ruotsinkieliset teemme Suomessa. Nyt tarvitaan historianopetusta Finlandin juurista. Näin luodaan ymmärrystä, joka estää pelkoa ja rasismia.

Älkää tulko sanomaan, että ruotsi on vaikeaa. Ulkomaiset opiskelijat oppivat ruotsia nopeasti. Suomi on vaikeaa, he sanovat.

Presidentit Halonen ja Ahtisaari ovat puhuneet ruotsin eduista, niin myös pääministeri Paavo Lipponen. Kiitos siitä!

Päättäjien täytyy ottaa järki käyttöön ja tehostaa koulujen ruotsinopetusta. Antakaa Finlandin nuorille tulevaisuus!
PS. Ruotsin ajan historiaa käsitellään peruskoulussa hyvin kattavasti - jopa niin, etten löytänyt lapseni historiankirjasta kuin ehkä yhden suomea äidinkielenään puhuneen henkilön nimen (Jaakko Ilkka, saattoi olla kaksikielinenkin) ennen Venäjän vallan aikaa. Nyt viitataan siihen, ettei lukiossa ole pakollista Suomen historian kurssia - mutta tätäkin aikaa sivutaan muilla kursseilla. Pakollisten kurssien määrähän on rajattu mahdollisimman pieneen, syystä.

Siis
- kaikki argumentit puhuvat syvemmän Norden-yhteistyön puolesta
- ruotsi on Nordenin enemmistökieli (ja Nordenhan ei voi olla monikielinen)
- parhaat yrityskontaktit Nordenissa saavutetaan ruotsiksi
- osa päättäjistä haluaa eristää Suomen (jos ruotsi ei pakollinen ja "tehostettu")
- ruotsin osaamisen heikkeneminen on ruotsinkielisten etu (ihan hyvää hyvyyttää juuri he pitävät pakkoruotsista kiinni)
- suomenkieliset eivät lue historiaa, eivät tiedä miten paljon hyvää Ruotsin vallan aika toi mukanaan (vain hyvää vai? ja mistä 700 vuotta?)
- estettävä suomenkielisten pelkoa ja rasismia koulutuksella
- ruotsi on helppoa, suomi vaikeaa (ja se vielä eristää)
- englanti ei ole meidän kielemme
- Halonen, Ahtisaari, Lipponen ja nuorten tulevaisuus!

Tästä huokuu sellainen ajattelua halveksuva ylimielisyys: Ruotsinkieliset yrittävät muka hyvää hyvyyttään vetää pakkoruotsilla suomenkielisiä ja uussuomalaisia kohti ciwistystä ja Nordenia, josta kaikki riippuu. Tulevaisuutta ei muka ole Nordenin ulkopuolella ja englanti vaan ei käy, muista kielistä nyt puhumattakaan. Suomenkielisiltä ei muka puutu vain historia vaan myös oikean historiallisen näkemyksen opiskelu. Tämän vuoksi suomenkieliset ovat muka taipuvaisia rasismiin. Heidät tulee pelastaa! Tehostamalla pakkoruotsia!

Eero Nevalainen
Viestit: 1388
Liittynyt: 17.11.2008 23:14
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Re: Meemit eivät vaan kuole

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Eero Nevalainen » 26.02.2016 10:53

Tuosta saa semmoisen kuvan että Penttilä on itse asiassa itsekin ruotsinkielinen? Olenkin ihmetellyt hänen ideologista kantaansa, kun en ymmärrä mitä joku keskuskauppakamarin puheenjohtaja tekee jossain Norjassa huolestumassa siitä, että tajuavatko suomalaiset nuoret nyt mennä Skandinaviaan töihin.

Mutta olipa tosiaan kyllä voimakkaan ideologinen pläjäys taas. Ei ihme että HBL on innoissaan. Pohjoismainen yhteistyö = liittyminen ruotsiin, ja se että "meillä" on jo muka "yhteinen kieli" ihan pelkän ideologian takia... kyllä meitä suomenkielisiä välineellistetään.

Tässä vahvistuu edelleen se käsitys että omaa tulevaisuutta tekisi mieli hakea jostain muualta, ja kohdemaa ei todellakaan olisi Ruotsi.

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Meemit eivät vaan kuole

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 26.02.2016 11:14

Penttilä ei käsittääkseni ole ruotsinkielinen. Häntä haastateltiin muutama vuosi sitten HBL:ssä yhtenä kolmesta ei-pakkoruotsia kannattavasta vaikuttajasta, muita olivat vapaaehtoista suomea ja ruotsia kannattava kansanedustaja Kontula vasureista, toinen oli valintaa pakkovenäjän ja pakkoruotsin välillä kannattava Matti Apunen EVAsta ja kolmas siis Risto E. J. Penttilä Keskuskauppakamarista. Tuolloin Penttilä arveli, että arktiset investoinnit tulevat nostamaan ruotsin kielen merkitystä (ruotsi taas ihan kohta hyödyllinen - tätä on kuultu neljäkymmentä vuotta!) mutta lisäsi myös, että pakon sijaan olisi aika kokeilla jotain muuta (ändå att det istället för den obligatoriska skolsvenskan nu skulle vara bättre att försöka med något nytt). Hän siis ajaa kaksillä kärryillä. Poliitikkkona, liberaalina hän ei halua pakkoa, mutta keskuskauppakamarin puheenjohtajana hän antaa kyllä painoarvonsa ruotsin pakollisuuden puolustukselle.

Eero Nevalainen
Viestit: 1388
Liittynyt: 17.11.2008 23:14
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Re: Meemit eivät vaan kuole

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja Eero Nevalainen » 26.02.2016 11:58

Olisihan se kiva että keskuskauppakamari olisi kiinnostunut taloutemme toimintaedellytyksistä vähän muutenkin.

Mutta jos hän on ollut todellakin tuolla tavalla haastateltavana, niin onpa taas tapahtunut takinkääntö. Tulee mieleen tämä Hesarin kolumnisti Saarikoski joka kirjoitti 2010 että suomenruotsalaiset ovat taitavia pistämään kärryt hevosen eteen, ja nyt hän sitten järjestelee dagen på svenskaa...

Vastaa Viestiin