Eero Nevalainen kirjoitti:Tervetuloa joukkoon dejavu;
Keskeinen ongelma tässä on vielä sitten se, että Suomessa kieliä opetetaan yleisesti ottaen liikaa. Asia-aineille jää paljon vähemmän tilaa kun pitää opetella ensin ruotsi ja, kyllä, englanti, ja sitten jotain muuta...
Kiitos!
Kielikoulutuksen resurssien kohdentaminen on mielestäni isompi ongelma.
Lisäksi ihmetyttää eliitinn kaksinaamaisuus:
Ulkomaille puhutaan, että meillä EU:n tavoite kahdesta vieraasta kielestä
toteutuu, kun opetetaan englantia ja ruotsia.
Suomessa pakkoruotsin kyseenalaistatajille ruotsi onkin
sitten kotimainen kieli, ei suinkaan vieras kieli.
Ruotsin pakollisuutta perustellaan sillä, että se muka kuuluu suomalaisuuteen, vaikka se tosiaan tilastoihin kirjataan vieraaksi kieleksi..
Valitettavasti varsinkaan naispuoliset tutkijat eivät uskalla ääneen sanoa, että juuri pakkoruotsi on ongelma, vaan valittavat englannin ylivallasta.
---------
"Tuore yhteenveto eurooppalaisten kielitaidosta kertoo, että suomalaiset ovat vieraiden kielten osaamisessa unionin kärkeä. Tuloksella ei silti ole varaa elämöidä, jos tavoitteena on monikielinen yhteiskunta, muistuttaa, kielipolitiikan tutkija Sari Pöyhönen.
Eurostatin tilasto kuvaa, miten 25-64-vuotiaat eurooppalaiset kokevat osaavansa vieraita kieliä. Noin kolmannes taitaa vähintään kahta vierasta kieltä, reilu kolmannes yhtä kieltä ja yhtä moni ei ainoatakaan.
Suomi on Slovakian kanssa listan kakkosena: 68 prosenttia sanoo osaavansa ainakin yhtä vierasta kieltä. Parhaiten asiat ovat Sloveniassa, missä vastaava osuus on 72 prosenttia.
Yle uutisoi asiasta toteamalla, että "Suomi on kielitilastossa hyvissä asemissa, sillä moni puhuu ainakin yhtä vierasta kieltä". Vertailun vuoksi Unkarissa kolme neljästä ja Portugalissa joka toinen osaa vain äidinkieltään.
Monikielisyyden pohja pettää
Erikoistutkija Sari Pöyhönen arvostelee Ylen tulkintaa.
- Uutisen pohjalta näyttää riittävän, että valtaosa suomalaisista osaa englantia. Jos ajatellaan, että asiat ovat "näin hyvin" ja hiljaisesti hyväksytään nykyinen kielitaitovaranto, miten voidaan argumentoida monikielisen yhteiskunnan puolesta? hän kysyy.
Euroopan unionin tavoitteena on, että kukin osaisi äidinkielensä lisäksi vähintään kahta vierasta kieltä. Nyt tarvitaan keskustelua siitä, mitä monikielisyys meillä tarkoittaa.
Eurostatin mukaan yleisimmin osataan englantia, niin myös meillä.
- Se on toki tärkeä kieli, mutta työelämässä perusenglannilla ei vielä kummoisesti selviä. Tämän tietää jokainen asiantuntijatehtävässä oleva, ja tämän tiedostaa myös aikuiskoulutuksessa toimiva kielenopettaja.
http://www.sivistys.net/uutiset/tutkija ... kupla.html