Tehdäänkö tilastoilla tietoista vääristelyä?

Tähän foorumiin voi liittää lehtien kielipoliittisia kirjoituksia.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Tehdäänkö tilastoilla tietoista vääristelyä?

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 10.01.2014 20:13

Mediassa tilastoja on venytetty monin tavoin viimeisten kuukausien aikana. Häkkisen blogissa näitä onnettomia tulkintoja on setvitty useampaan kertaan.


Ensin Magmassa luettiin EU:n kielibarometria siten, että se muka osoittaisi suomalaisten olevan erityisen motivoitumattomia kielten opiskeluun, minkä Häkkinen osoitti vääräksi:

--- Suomalaisia (41 %) useammin heikko motivaatio syynä siihen, ettei opettele vieraita kieliä, on... ruotsalaisilla 52 %,
saksalaisilla 45 %, itävaltalaisilla 44 %, slovakialaisilla 43 %, tanskalaisilla 43 %, latvialaisilla 43 %, ranskalaisilla 42 %, kreikkalaisilla 42 %. --- Ruotsalaisilla on koko EU:n heikoin motivaatio opiskella vieraita kieliä. Toisin kuin Magman --- äskettäin tulkitsi, ei suomalaisilla näytä olevan mitään vakavia motivaatio-ongelmia vieraiden kielten opettelussa – on siis turha yrittää vedota siihen, että pakkoruotsia tarvitaan jotta suomalaiset oppisivat ylipäätään mitään vieraita kieliä. Sen sijaan ruotsin kielen pakollisuus näyttää johtavan heikkoon kielitaitoon, kun barometrin osaamislukuja verrataan peruskoululaisten kielivalintoihin: --- Tällä perusteella vapaaehtoisuus todella johtaa parempiin oppimistuloksiin.

--- en voi kuin ihmetellä, miten --- kehtasi avoimesti valehdella Svenska Dagbladetissa kirjoittaessaan: "Finländarna har den sämsta motivationen i Europa att lära sig nya språk." ["Suomalaisilla on Euroopan huonoin motivaatio opiskella uusia kieliä."] Barometrihan osoittaa, että ruotsalaisilla on EU:n alhaisin motivaatio! Lisäksi monella muullakin kansalla on suomalaisia heikompi motivaatio. Vai pitäisikö asia tulkita hyvässä uskossa ja olettaa, että --- on vain harvinaisen huolimaton lukiessaan tilastoja?

http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1 ... in-valossa
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1 ... -dagbladet


Sitten Magmassa tulkittiin oman mielipidemittauksen tuloksia siten, ettei pakolla olisi mitään hätää vaan kuinkas olikaan:

--- Tulosten uutisoinnin pitäisi antaa totuudenmukainen kuva tuloksista, ja totuus on, että pakkoruotsin kannatus on vähentynyt selvästi enemmän kuin pakkoruotsin vastustus – tämä seikka ei käy Magman uutisoinnista lainkaan ilmi. Muistutettakoon lisäksi, että äskettäisen YLEn teettämän mielipidemittauksen mukaan jo lähes 2/3 suomalaisista (63 %) haluaa ruotsin vapaavalintaiseksi aineeksi. On omituista, että ruotsinkielisten teettämissä kyselyissä pakkoruotsia vastustaa harvempi kuin muissa kyselyissä...

--- Toinen ongelmakohta liittyy siihen, että itse tutkimuksessa ja Magman uutisoinnissa puhutaan vain yleisesti suhtautumisesta ruotsin kieleen. Kuitenkin jo 90-luvulla kansa osasi erottaa toisistaan suhtautumisen ruotsin kieleen ja suhtautumisen pakkoruotsiin, kuten edellä oleva lainaus osoittaa. Miksei 2010-luvun Magma vieläkään osaa pitää näitä kahta asiaa erillään?


http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1 ... a-tuloksia


Kritiikistä huolimatta kuukautta myöhemmin samat virheelliset tulkinnat löytyivät Svenska Dagbladetin sivuilta, johon Häkkisen blogissa annettiin palautetta:

As such, the report by Magma about its own poll is nothing but selective propaganda: they try to show that the results are like they would like them to be. As if people could be turned to support the obligatory Swedish only by claiming that all the others are supporting it as well. How stupid they think that the Finns are? I wish that Svenska Dagbladet would receive information about the language political situation in Finland through some more objective and honest agents ---

http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1 ... s-own-poll


Ja nyt Yle mainosti pakkoruotsin saavan 50%:n kannatuksen arvokyselyssä, vaikka koko kysymys koski Ruotsin erityisasemaa eli ns. kansalliskielistatusta, tästä Häkkisen blogissa:

YLE mokasi väittäen uutisissaan, että 50 % kannattaisi pakkoruotsia, vaikka kysymys koski ruotsin kielen erityisasemaa Suomen toisena virallisena kielenä (tarkoitti kaiketi kansalliskielenä, tai sitten valtakunnallisesti vaadittuna viranomaiskielenä). (Pakkoruotsiahan kannatti YLEn tuoreessa selvityksessä vain 29 %!) Laskua on tapahtunut merkittävästi, koska vuoden 1997 Folktingetin kyselyssä vielä 75 % suomenkielisistä oli sitä mieltä, että ruotsia tulee kohdella tasaveroisena toisena kansalliskielenä.

http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1 ... eraiskansa

Kansalaisaloitteen edetessä kohti eduskuntaa tällainen tilastojen väärinlukeminen näyttää vain voimistuvan. Miksi se onnistuu näin helposti?

PS.

Eilen pakkoruotsia puollettiin eräässä keskustelussa näin: "Usein tyrkytetään vaihtoehtoa että saisi valita useammsta kielestä jolloin ongelmaksi nousisi sekä tarjonta, koulujen eriarvoistuminen sekä hinta. Olen täysin kieltenopettajien puolella tässä asiassa. --- eilen jossain Ylen uutisissa sanottiin että hieman yli puolet kannattaisi [pakkoruotsia] kyselyn mukaan."

Eli juuri se tärkeä mielikuva on saatu myytyä: puolet kansasta muka kannattaa pakkoruotsia!