Kaksikielisyydestä monikielisyyteen

Tähän foorumiin voi liittää lehtien kielipoliittisia kirjoituksia.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9815
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Kaksikielisyydestä monikielisyyteen

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 29.09.2013 22:19

Kaksikielisyydestä monikielisyyteen
syyskuu 20, 2013

Kasvatustieteen emeritusprofessori Tapio Varis
http://aikalainen.uta.fi/2013/09/20/kak ... mment-2948

Väittelyt ruotsin kielen asemasta Suomessa perustuvat enemmän vanhentuneisiin asenteisiin kuin tämän hetken vaatimuksiin. Historiallisilla syillä voidaan hyvin perustella ruotsin kielen merkitystä Suomessa, mutta yhtä lailla väittää sen ylivallan estäneen suomen kielen nousua kulttuurikieleksi. Perustuslakiin voidaan vedota, mutta perustuslakiinkin lisättiin ilman ongelmia toteamus, että Suomi on Euroopan unionin jäsenmaa. Oletan, että Suomen kieli- ja kulttuuripolitiikkaa kehitetään johdonmukaisesti eurooppalaisten arvojen suuntaan.

EU:ssapyritään käytännössä kolmen kielen hallitsemiseen, jotka ovat oma äidinkieli, englanti ja jokin toinen eurooppalainen kieli. Ihmisten eli työvoiman liikkuvuuden kannalta toisella eurooppalaisella kielellä tarkoitettaneen jotakin suurta kielialuetta. Kolmen kielenkin hallitseminen on tavoite, joka vaivoin jos lainkaan onnistuu esimerkiksi suurten maiden koulutuspolitiikassa.

---

Jotakin omituista on mielestäni kuitenkin esimerkiksi siinä, että suomalainen korkeakoulutus joillakin aloilla voi tapahtua englannin ja ruotsin kielillä, mutta ei suomeksi.