Tänään on 15.12.2017 19:00
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 3 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
Lukematon viestiLähetetty: 26.09.2013 06:33 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6436
Opettajalehti on julkaissut poikkeuksellisen suoran kannanoton kouluilta maahanmuuttajaoppilaiden ja erityisoppilaiden pakkoruotsista:
http://content.opettaja.fi/epaper/20130 ... index.html

Ottamalla kantaa julkisuudessa parhaillaan vellovaan pakkoruotsikeskusteluun haluamme tuoda esille ongelman, joka --- keskusteluttaa koulussamme ---

Meillä on oppilaita, joiden äidinkielen käsitevarasto on erittäin puutteellinen, joiden suomenkielentaito ei missään tapauksessa yllä edes lähelle sitä tasoa, jota menestyksekäs opiskelu yläkoulussa vaatisi, ja joiden edistyminen englannin kielessä jää koko ajan jälkeen heidän oman ikäluokkansa osaamisesta. Ruotsin kieleen varatut kaksi tuntia viikossa kolmen vuoden ajan voitaisiin käyttää näiden kielten rikastuttamiseen ja mahdollisimman hyvätasoisen jatko-opintokelpoisuuden saavuttamiseen. Nämä tunnit kulutvat nyt sellaisen asian opiskeluun, jota näillä oppilailla ei ole valmiuksia omaksua, todelliseen pakkoruotsiin.

Vuosittain anomme vapautusta muutamille vallitsevasta tilanteesta kaikkein selkeimmin kärsiville oppilaille, mutta turhaan. Muiden kuntien vallitsevista käytännöistä meillä ei ole tarkkaa tietoa, mutta Helsingin kaupungin opetusvirasto on ottanut tiukan linjan eikä vapautuksia ruotsin kielen opiskelusta myönnetä.

Opetuksen ja oppimisen ammattilaisina tuntuu vääryydeltä sisällyttää ruotsin opiskelu väkisin opinto-ohjelmaan, kun näille tunneille olisi hyödyllisempääkin käyttöä. --- Mikä pahinta: nähdä nuoren kamppailevan mahdottoman edessä ja lopulta lyvön hanskat tiskiin koko koulun suhteen.

X
erityisopettaja
Y
kehitys- ja kasvatuspsykologian erityispsykologi
Z
englannin ja ruotsin lehtori


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 26.09.2013 08:14 

Liittynyt: 19.11.2008 02:26
Viestit: 1877
No hyvä, että mamutaustaisten oppilaiden kohdalla otetaan esille pakkoruotsin mielettömyys. Opettajien pitäisi vain uskalta ottaa vielä askel eteenpäin ja sanoa ääneen, että yhtä mielentöntä pakkoruotsi on myös suomenkielisten lasten kohdalla, oli kielellinen kehitys sitten kuinka hyvä tahansa.


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 05.10.2013 08:07 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6436
Yleensä näin suoriin haasteisiin tulee vastauksia. Mikään taho ei ole kuitenkaan vastannut tähän maahanmuuttajien pakkoruotsin järjettömyydestä kertovaan kirjoitukseen.


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 3 viestiä ] 


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 3 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com