Tänään on 24.11.2017 01:27
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 3 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
Lukematon viestiLähetetty: 13.08.2013 07:08 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6304
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/61431-p ... u-suomelle

Nykytila: "Saukkosen mukaan suomalainen kielipolitiikka on eurooppalaisessa vertailussa jonkinlainen outolintu, sillä useimmissa kaksi- tai monikielisissä maissa toimitaan kielialueiden pohjalta. Suomessa kansalliskielet suomi ja ruotsi ovat virallisia kieliä koko maassa."

Kompensaatio:
1. "Valtio- ja kuntatason sijaan kielipolitiikkaa määrittelisi ensisijaisesti maakunta- tai alueellinen taso. Saukkosen mallissa ruotsin kielen asema vahvistuisi kolmessa maakunnassa eli Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Käytännössä tämä tarkoittaisi muun muassa sitä, että kyseisten alueiden suomenkieliset koululaiset opiskelisivat nykyistä enemmän ruotsin kieltä. Näillä alueilla asuu noin 90 prosenttia Suomen ruotsinkielisistä"
2. "Sen sijaan muissa maakunnissa – valtaosassa Suomea – ruotsi ei olisi enää virallisen kielen asemassa. Viranomaisen kanssa asioiva henkilö ei enää välttämättä saisi palvelua ruotsiksi."
3. Tämä "olisi siis selvä heikennys ruotsin kielen asemaan. Kompensaationa ruotsin asema vahvistuisi näillä kolmella alueella, joissa valtaosa ruotsinkielisistä asuu"

–Onko koko ikäluokan syytä opiskella ruotsia? En ole siitä vakuuttunut, Saukkonen sanoo.
–Kannattaisin mielelläni nykyjärjestelmää, jos se toimisi. Mutta siinä on selviä ongelmia: ruotsinkielisten palvelut eivät useinkaan toteudu, ja iso osa suomenkielisistä ei ole kovin tyytyväisiä järjestelmään, Saukkonen perustelee.


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 13.08.2013 07:24 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6304
Saukkonen on tehnyt kompromissiehdotuksen, joka on liian raskas juuri niille, joille pakkoruotsi nytkin on liian raskas: ruuhkasuomen monikielistyvälle, monikulttuuristuvalle ja monilla tavoin erityisopetuksen piirissä olevalle nuorisolle.

Saukkonen: Suomessa on kolme kansalliskieltä, jotka ovat suomi, ruotsi ja saame (saamen eri kielet).

Tämä on mielestäni paras määrittely kansalliskielille. Lisäksi Suomessa on sekä perinteisiä vähemmistökieliä (esim. romani, jiddish, viittoma) että uusia vähemmistökieliä (esim. viro, venäjä, somali, kurdi).

Saukkonen: Uudellamaalla, Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa kaikki koululaiset opiskelevat nykyistä enemmän myös sitä maakunnassa virallista kieltä, joka ei ole heidän rekisteröity äidinkielensä.

Tätä kohtaa Saukkosen tekstissä muuttaisin, eli korvaisin sanan "opiskelevat" sanoilla "saavat halutessaan opiskella": Uudellamaalla, Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa kaikki koululaiset SAAVAT HALUTESSAAN OPISKELLA nykyistä enemmän myös sitä maakunnassa virallista kieltä, joka ei ole heidän rekisteröity äidinkielensä.

Tämä tarkoittaa, että subjektiivinen oikeus niin A-ruotsiin kuin A-ruotsia laajempaankin ruotsiin olisi noiden maakuntien suomenkielisissä kouluissa (ei jokaisessa, mutta kattavasti alueella). Ruotsinkielisissä kouluissa päätetään tästä itse.

Koska näillä Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa on myös vahvimmat maahanmuuttoalueet, alkuperäinen ehdotus ei onnistu vaikka siihen olisi liitetty mahdollisuus saada oppimisen ongelmien vuoksi vapautus laajennetusta pakkoruotsista. Ainoastaan valinnanvapaus toimii monikielisessä ympäristössä.

Mielestäni tähän voisi lisätä, että Pohjois-Suomessa olisi oikeus vastaavasti laajennettuun saamen kieleen ja tätä oikeutta pyritään esim. etäopetusjärjestelyin tuomaan myös Etelä-Suomeen esim. saamelaissukuisten tai saamesta kiinnostuneiden perheiden lasten ulottuville.

Magmalle, jolle Saukkonen on aiemmin tehnyt töitä, tämä Saukkosen malli ei kelpoaa, tämän sanoi jo Melin arvioidessaan Saukkosen kirjaa. Siellä ei haluta luopua kahden kansalliskielen mallista ja ruotsin roolista toisena kansalliskielenä.


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 13.08.2013 10:22 

Liittynyt: 19.11.2008 02:26
Viestit: 1870
Saukkonen on magman linjoilla, kuten ennenkin. Tällainen ehdotus ei tule saamaan suomenkielisten kannatusta.
Pakkoruotsi on saatava pois kaikkialta Suomesta.

http://www.ruotsivapaaehtoiseksi.fi


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 3 viestiä ] 


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Bing [Bot] ja 2 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com