Tänään on 15.12.2017 15:08
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 2 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
Lukematon viestiLähetetty: 25.07.2013 11:23 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6435
http://blogit.iltalehti.fi/ilmari-rosti ... te-etenee/


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 26.07.2013 10:03 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6435
Blogin kommenttiosiossa sivutaan akateemisen pakkoruotsin ydinkysymystä. Nimittäin vaikka ruotsinkielisistä moni antaisikin peruskoulun pakkoruotsin olla, he pitävät lukioiden pakkoruotsia ehdottoman tarpeellisena. Tässä yksi tapa ilmaista asia:

“Yliopiston käyneiden ja eritotenkin juristien tulisi kuitenkin osata ainakin tyydyttävästi ruotsia, jotta palvelut ja kanssakäyminen muiden Pohjoismaiden edustajien kanssa sujuisi jouhevasti. Juristien muuten siksikin, että Suomen oikeusjärjestys on pitkälti Ruotsin vallan perua. Sitä on muuten hyvä osata lukea ja tulkita alkukielellä.”

Tässä vastaus nimenomaan juridiikan ruotsipakkoon:

"Erinomaista argumentointia paitsi, että ei pidä paikkaansa. (Kirjoitan kommenttini liikejuristina, helsinkiläisenä asianajana.) Suomalaisen juristin ei tarvitse osata ruotsia. Juristien pohjoismaisen kanssakäymisen kieli on englanti. Suomen lainsäädäntö perustuu pitkälle saksalaiseen lainsäädäntöön, alunperin roomalaiseen oikeudenkäyttöön. Ruotsin vallan perintönä tulleet erilaiset kaaret: maakaari, kauppakaari, oikeudenkäymiskaari yms, on aikaa sitten korvattu modernimmalla suomalaisella lainsäädännöllä. Suomen liityttyä EU:n merkittävin osa suomalaisesta lainsäädännöstä on perustunut/perustuu EU -direktiiveihin ja -asetuksiin. EU-direktiivien ja – asetusten kieli on englanti. Ajatus ruotsista “suomalaisen lainsäädännön alkukielenä” on lähinnä hassu."

Lukioruotsista käydään vielä suurin vääntö. Muistetaan, että Ahtisaaripaperiin on saneltu kolmen pakollisen kielikokeen malli (josta luovuttiin yo-kokeiden liiallisen kielipainotuksen vuoksi, opintojen pitenemisen vuoksi, matemaattisluonnontieteellisen osaamisen vaarantumisen vuoksi ja siksi, ettei ammattikoulun kautta kirjoituksiin tulevilla ole mahdollisuutta moiseen kielipainotukseen missään nimessä).


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 2 viestiä ] 


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Bing [Bot] ja 3 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com