Tänään on 15.12.2017 18:50
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 6 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
Lukematon viestiLähetetty: 19.07.2013 11:04 

Liittynyt: 18.11.2008 00:14
Viestit: 1378
Paikkakunta: Nurmijärvi
Eräs aspekti kielikeskustelussa on "englannin ylivalta"-meemi.

http://www.taloussanomat.fi/kolumnit/20 ... 139940/145

Ruotsia ei sentään mainita, mutta se kylläkin, että englantia puhuvat ovat jotenkin "koukussa", ja koukuttuminen ei kuitenkaan koskaan voi auttaa meitä tulemaan paremmiksi, koska englanti on vaan niin mahdoton kieli.

Kyllä meitä nyt pitää suojella siltä kieleltä jolla esimerkiksi ruotsalaiset menivät maailmalle jo vuosikymmeniä meitä ennen...


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 19.07.2013 13:21 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6436
Kuitenkin edelleenkin ruotsinkielisten pilkan kohteena on suomalaisten tankero-ääntämys. Eli yhtä aikaa englantia on liikaa ja toisaalta sitäkään ei opita. Näin yritetään myydä ajatusta, että vain kielikylpyruotsi voi pelastaa suomalaisten ääntämyksen ja kielitaidon.

Järjestelmällinen dissaus on pakon kannattajien päätaktiikka. Yleensä dissataan kriittisiä keskustelijoita leimaamalla nämä sivistymättömiksi rasisteiksi.

Vietin pari turhaa päivää Suomi24-palstalla - tunnustan, tyhmä minä. Keskustelut poistettiin palstalta, koska RKP:n kannattajat joutuivat niin selkeästi tappiolle. Keskustelut olivat kuitenkin silmiä avaavia:

Ruotsinkielisiä pelotellaan suomalaisten ruotsivihalla. Vihan osoitukseksi on nostettu joitakin irrallisia pätkiä tunnetun kieliaktivistin viesteistä, jotka näyttävät lähinnä tavanomaisilta, teettelyyn kyllästyneiltä nettikommenteilta. Yksikään juristi ei lähtisi niistä sorvaamaan rasismikannetta.

Peloteltuina ruotsinkieliset antavat entistä uskollisemmin luottamuksensa RKP:lle, joka kuulemma ainoana ajaa heidän asiaansa.

Sen sijaan, että RKP keskittyisi ruotsinkielisten palvelujen ja kulttuurin toimivuuteen, se keskittyy ajamaan muille kieliryhmille pakkoruotsia, jota ei perustella. Kun RKP:n kannattajilta kysyy pakon perusteita, joko väistellään vakuuttaen, ettei itse kannateta pakkoa, vaikka hyvin näkee, miten tärkeä muitten suomalaisten pakkoruotsi heille on, tai sitten joku vilpitön sielu selittää, että "RKP kyllä keksii perustelut, sitten kun pakkoa oikeasti oltaisiin purkamassa".

Jos RKP:n äänestäjiltä kysyy, miten he sitten suvaitsevat sen, että heidän oma puolueensa keskittyy muille kieliryhmille ongelmia tuottavaan pakkoruotsiin sen sijaan, että se hoitaisi ruotsinkielisille tärkeitä asioita, tulee aivan hiljaista. Kun heiltä kysyy, mitä etuja RKP:n ajama pakkoruotsi tuo ja kenelle, joku väistää sanoen: "Sopiikin kysyä. Kai puolueessa tiedetään, harvemmin muut tietää."

Miten RKP:n kannattajat ovat näin avuttomia ja loputtoman luottavaisia siihen, että puolue vastaa kaikesta eikä itse tarvitse muuta kuin moittia ja ivata "netti fennoja", jopa näin nimityksin alleviivaten, että pakkoruotsin kriitikot muka ovat vain kouluttamattomia ja tyhmiä ja vailla oikeutta keskustella kielipolitiikasta. "Netti fennojen aika joutaakin mennä hukkaan", heitetään ylevästi loputtomien rasismisyytösten päätteeksi.

Jos ei ole perusteita pakolle eikä edes selitystä sille, miksi oma puolue sen pakon on luonut ja sitä edelleen voimallisesti lobbaa ja laajentaa, kannattaisi ehkä selvittää asia itselle ennen kuin lähtee moittimaan niitä, joiden lapset tuon pakon ansiosta joutuvat tekemään turhaa työtä, karsimaan tärkeitä opintoja, viivyttämään opintojaan ja jopa luopumaan tavoitteistaan. Muuten voi todella kerätä bad williä muiden taholta.

Ahvenanmaalla on vapaa kielivalinta. Se ei ole vihaa suomenkielisiä kohtaan vaan oikeudenmukaisuutta ahvenanmaalaisnuoria kohtaan. Aivan samoin vapaa kielivalinta mannermaalla edustaa oikeudenmukaisuutta maassa, jossa ihmisillä on juuria ja siteitä ja intressejä moniin kulttuureihin ja kieliin. Ainoastaan hyväksymällä tämä päästään eteenpäin kohti kielipolitiikkaa, joka on järkevämpi ja reilumpi.

Kauanko rasimisyytökset saavat myrkyttää kielikeskustelun ilmapiiriä? Mitä järjettömämpi rasismisyytösten vyöry on nostatettu pakon kriitikkoja vastaan, sitä tulehtuneempi on tilanne kielikeskusteluissa ja sitä enemmän ne houkuttavat puoleensa trolleja ja muita ääri-ilmiöitä. Kuka hyötyy siitä, että asiallinen keskustelu jää trollien varjoon? Eivät ainakaan kielivapauden kannattajat.


Viimeksi muokannut NRR päivämäärä 19.07.2013 13:36, muokattu yhteensä 1 kerran

Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 19.07.2013 13:32 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6436
Pahoittelen, että edellinen vastaus meni ihan ohi aiheen.

Englannista käydään niin kiihkeää keskustelua, koska ei ymmärretä että käyttöenglanti on oikeastaan eri kieli kuin tuo kulttuuria välittävä äidinkieli englanti. Ensimmäinen on meille se tärkeä, toinen on tärkeä vain äidinkielentasoista osaamista tavoitteleville.

Eräässä seminaarissa kieltentutkija korosti, ettei englanti ole 'tappajakieli', joka tukahduttaa kansalliset kielet. Lingua franca -englanti on tutkijan mukaan oma kielenkäyttömuotonsa, joka ansaitsisi myös tutkimusta omista lähtökohdistaan. Hänen mukaansa englantia ei kansainvälisessä yhteistyössä käytetä identifioitumiseen, vaan ainoastaan viestintään, ja oma kieli säilyy identifioitumisen välineenä. Siksi englantia ei kannata pitää uhkana.

On kuulemma arvioitu, että 90%:ssa tilanteista, joissa maailmassa puhutaan englantia, ei ole yhtään syntyperäistä puhujaa paikalla. Kyse on siis erilaisesta kielestä ja sitä pitäisi tutkia ihan eri lähtökohdista kuin muita kieliä.


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 22.07.2013 01:41 

Liittynyt: 18.11.2008 00:14
Viestit: 1378
Paikkakunta: Nurmijärvi
Näinhän se on. Minäkään en "identifioidu englanninkieliseksi", vaikka on sanottava, että en todellakaan olisi se henkilö joka olen jos en olisi kyseistä kieltä todella paljon varsinkin kirjallisesti käyttänyt.

Tuo huomiosi siitä että englantia on sekä liikaa että se ei tuota tarpeeksi hyvää ääntämystä, on jotain minkä olen itsekin havainnut :)


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 22.07.2013 01:45 

Liittynyt: 18.11.2008 00:14
Viestit: 1378
Paikkakunta: Nurmijärvi
Epäilen muuten että se yksi "pakkoenglantitrolli" seuraa meidän postaamia linkkejä :)


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 22.07.2013 11:13 

Liittynyt: 19.11.2008 02:26
Viestit: 1877
Aamulehden pääkirjoitus 22.7. englannin "ylivallasta":

http://www.aamulehti.fi/Paakirjoitukset ... leace.html


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 6 viestiä ] 


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com