Hallitusohjelma estää vaihtoehdot ruotsin pakolle?

Keskustele virkojen kielitaitovaatimuksista, eri kielten asemasta Suomessa ja palvelujen saamisesta eri kielillä.
Viesti
Julkaisija
Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Hallitusohjelma estää vaihtoehdot ruotsin pakolle?

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 06.08.2011 08:36

Edellinen opetusministeri sanoi ruotsin pakon purkamisesta kysyttäessä muistaakseni, ettei yksi opetusministerireppana paljoa voi, ja nyt uusi opetusministeri muistuttaa, ettei opetusministeri ole maailman napa. Hänkin vetoaa hallitusohejlman sanamuotoon, jonka perusteella ruotsin asemaa ei voine muuttaa.

http://yle.fi/alueet/etela-karjala/2011 ... 71481.html

Tuore opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.) ei suorilta käsin kannata sitä, että itäisen Suomen peruskoulujen oppilaat voisivat valita ruotsin ja venäjän opetuksen välillä. Gustafsson viittaa hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että ruotsin kielen asema on turvattava Suomessa.
- Asia oli välillisesti mukana hallitusohjelman neuvotteluissa. Niissä yhteyksissä kirjattiin, että kaksikielisyys merkittävä kansallinen voimavara ja rikkaus. Tästä lähtökohdasta ruotsin kielen aseman heikentäminen ei ole mahdollista, hän sanoo.
---
- Ymmärrän hyvin venäjän kielen merkityksen sillä [Pohjois-Karjala] alueella. Nyt pitää ensin perehtyä näihin anomuksiin, joita viime hallituskaudella on ollut ja antaa sitten vastauksia.
Gustafssonin mukaan asiaa käsitellään sivistyspoliittisessa ministerivaliokunnassa, joka aloittaa toimintansa alkusyksyllä.
- Opetusministeri ei ole maailman napa. Kun asiasta on keskusteltu valiokunnassa, voidaan paremmin sanoa, voidaanko jonkinlaisten kokeilujen kautta päästä eteenpäin, hän muotoilee.


Miten haastattelun rivienvälejä pitäisi lukea?

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: Hallitusohjelma estää vaihtoehdot ruotsin pakolle?

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 23.08.2011 19:01

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011082 ... 6_uu.shtml

Opetusministeri Gustafsson on asettanut uuden työryhmän valmistelemaan peruskouluille uutta tuntijakoa, Virkkusen työryhmän esityshän kaatui keväällä.

Lehden artikkelissa sanotaan vain: "Tavoitteena on hallitusohjelman mukaisesti vahvistaa taito- ja taideaineiden opetusta, liikuntaa sekä yhteiskunnallista kasvatusta. Myös arvokasvatusta ja ympäristökasvatusta halutaan lisätä." Kielistä ei mainita mitään. Hallitusohjelmaan ympätty Ahtisaari-ryhmän esitys varhaistetusta ruotsista väijyy kuitenkin taustalla.

Aikataulu on nyt hitaampi. Uudistetut opetussuunnitelman perusteet kuulemma valmistellaan vuoden 2014 loppuun mennessä, ja ne tulisivat voimaan syksyllä 2016.

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: Hallitusohjelma estää vaihtoehdot ruotsin pakolle?

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 24.08.2011 15:30

Opetusministeri Gustafssonin asettaman tuntijakouudistusta pohtivan virkamiestyöryhmän puheenjohtajana toimii opetus- ja kulttuuriministeriön yleissivistävän koulutuksen yksikön päällikko Eeva-Riitta Pirhonen, jolla on juristitausta. Hän on mukana myös edellisen opetusministeri Virkkusen viime keväänä asettamassa työryhmässä, joka pohtii ruotsin kielen opetuksen ja oppimisen kehittämistä perusopetuksessa ja muilla koulutusasteilla.

dejavu
Viestit: 466
Liittynyt: 28.01.2010 09:43
Paikkakunta: Tampere

Re: Hallitusohjelma estää vaihtoehdot ruotsin pakolle?

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja dejavu » 25.08.2011 08:20

Sees kirjoitti:Opetusministeri Gustafssonin asettaman tuntijakouudistusta pohtivan virkamiestyöryhmän puheenjohtajana toimii opetus- ja kulttuuriministeriön yleissivistävän koulutuksen yksikön päällikko Eeva-Riitta Pirhonen, jolla on juristitausta. Hän on mukana myös edellisen opetusministeri Virkkusen viime keväänä asettamassa työryhmässä, joka pohtii ruotsin kielen opetuksen ja oppimisen kehittämistä perusopetuksessa ja muilla koulutusasteilla.
Onko tämä nyt taas jokin eri ryhmä kuin se, jonka toimintaa pohjustettiin otakantaa.fi-keskustelulla ?
Montako ruotsin kielen selvitysryhmää nyt on taas menossa ?
Juristeria-tausta ei lupaa hyvää. Laki ja oikeus eivät ole sama asia. Juristit vetoavat lakiin, kansa oikeuteen ja kohtuuteen.
DDR:n lain mukaan muurin ylittäjät piti ampua! Se ei ollut oikein, mutta se oli laki..
Miettiköön sitä myös "juristeriaministeri" Henriksson.

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: Hallitusohjelma estää vaihtoehdot ruotsin pakolle?

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 25.08.2011 10:54

Mietin, mitä oli ilmassa 1995, kun vapaaehtoisen toisen kotimaisen yo-kokeen rakennekokeilu osassa lukioita alkoi, ja 2004, kun kokeilusta siirryttiin kaikkialla vapaaehtoiseen yo-kokeeseen? Miksi asiasta oltiin niin yksimielisiä tuolloin ja nyt taas yksimielisesti hallituspuolueet ovat ottamassa askelta taaksepäin Ahtisaari-ryhmän esityksen päätyessä hallitusohjelman ohjenuoraksi.

Haataisen avauspuheenvuorossa lakialoitteen käsittelyssä 2004
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp ... _p_2.shtml
painotettiin sitä, että yo-tutkinto on liian kielipainotteinen ja matemaattisia aineita luetaan liian vähän. Tämä keskustelu on nyt kuin pois pyyhkäisty. Sittemmin lukion humanistista painotusta on lisätty mm. pakollisella psykologian ja filosofian kursseilla. Nyt Ahtisaaren ryhmän esityksen kulmakivia on kolmannen pakollisen kielikokeen palauttaminen.

Mistä siis nyt tulee?

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: Hallitusohjelma estää vaihtoehdot ruotsin pakolle?

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 25.08.2011 17:34

dejavu kirjoitti:
Sees kirjoitti:--- on mukana myös edellisen opetusministeri Virkkusen viime keväänä asettamassa työryhmässä, joka pohtii ruotsin kielen opetuksen ja oppimisen kehittämistä perusopetuksessa ja muilla koulutusasteilla.
Onko tämä nyt taas jokin eri ryhmä kuin se, jonka toimintaa pohjustettiin otakantaa.fi-keskustelulla?---
Sama ryhmä tässä on. Ahtisaari-ryhmähän sai Folktingetin tilaaman hallitusohjelmaosuuden valmiiksi keväällä 2011. Tämän uuden ryhmän pitäisi saada työnsä tehtyä ensi kevääseen 2012 mennessä. Ja sitten on siis menossa tuntijaon uudistusta kokonaisuudessaan pohtiva ryhmä, jolla on aikaa vuoteen 2014.

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: Hallitusohjelma estää vaihtoehdot ruotsin pakolle?

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 01.09.2011 14:54

Sanooko opetusministeri Gustafsson jotain rivien välissä HBL:ssä?

http://hbl.fi/nyheter/2011-09-01/elever ... rbetslivet

När Hbl för den obligatoriska skolsvenskans framtid på tal hemfaller Gustafsson åt plattityder. Å ena sidan är "tvåspråkighet en nationell rikedom" men å andra sidan kan man "inte förbise behovet att läsa mer ryska".

– Det borde inte vara hugget i sten att man inte kan stärka ryskans ställning i östra Finland.

På bekostnad av svenskan?

– Det är just den heta frågan, hur det skulle kunna göras så att svenskan ändå tryggas. Men jag vill inte säga mer om det.

Gustafsson tar inte heller ställning till om svenskan gynnas mer av att vara obligatorisk eller frivillig. Här hänvisar han till en arbetsgrupp som under statsministerns ledning grunnar på den nationella språkstrategin.

– Jag hoppas de utvärderar möjligheterna att kombinera ryska och svenska. Den så kallade tvångssvenskan är en så stor fråga att jag som undervisningsminister inte vill uttala mig om den förrän arbetsgruppen sagt sitt.

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: Hallitusohjelma estää vaihtoehdot ruotsin pakolle?

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 02.09.2011 06:08

Positiivista tässä opetusministerin lausumassa on mielestäni se, että siinä ilmeisesti käytetään lievintä mahdollista ruotsihehkususta: "Det är just den heta frågan, hur det skulle kunna göras så att svenskan ändå tryggas." Siis kuuma kysymys on, miten venäjän asemaa voidaan vahvistaa siten, että ruotsin asema silti turvataan: "Å ena sidan är 'tvåspråkighet en nationell rikedom' men å andra sidan kan man 'inte förbise behovet att läsa mer ryska'."

Huomioitavaa on, että vain venäjän osaaminen voi nyt nousta retoriikassa ruotsin vastapainoksi, eivät muut kielet eikä esimerkiksi matemaattisten aineiden opiskelun vahvistaminen (joka oli kuitenkin pääargumentti vielä luovuttaessa pakollisesta yo-ruotsista). Aika hassua, kun venäjä-vaihtoehtoa on alunpitäen markkinoitu juuri siksi, että sen rinnalla pakkoruotsi tuntuisi vähemmän pakkoruotsilta. Ruosi-tai-venäjä-vaihtoehdon isä oli alunperin professori Meinander ja Vihreiden Hautala toi sen eduskuntakeskustelussa esille.

Hauskaa oli tämä moninkertainen vaikeneminen:
Gustafsson tar inte heller ställning till om svenskan gynnas mer av att vara obligatorisk eller frivillig. --- Men jag vill inte säga mer om det. --- jag som undervisningsminister inte vill uttala mig om den förrän arbetsgruppen sagt sitt.

Nyt siis odotellaan kansallista kielistrategiaa Ahtisaari-paperin hengessä. Mikä tämän ryhmän kokoonpano olikaan?

dejavu
Viestit: 466
Liittynyt: 28.01.2010 09:43
Paikkakunta: Tampere

Re: Hallitusohjelma estää vaihtoehdot ruotsin pakolle?

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja dejavu » 02.09.2011 12:10

Nyt siis odotellaan kansallista kielistrategiaa Ahtisaari-paperin hengessä. Mikä tämän ryhmän kokoonpano olikaan?[/quote]

Eiköhän siellä ole ne valmiiksi lobbatut pakkoruotsittajat enemmistönä..
Kyseessähän on oikeusministeriön ryhmä - ja oikeusministeri on RKP:stä.
Mutta mielenkiintoista tosiaan, ettei Gustafsson lähtenyt Virkkusen viitoittamaan hehkutukseen..
Olisin odottanut, että hän toteaa sdp:n linjauksen mukaisesti, että pakko toimii paremmin kuin valinnaisuus.
Uskomaton tuo toteamus, että pakkoruotsi on niin suuri asia, ettei MINISTERI voi ottaa kantaa..
Kuka ihme siihen sitten voi ottaa kantaa ? Ehkä Suomen KANSA ? Mutta kansan ääntä taas ei kuunnella,
kun vaalien tuloksena aikaansaadun hallituksen MINISTERI ei uskalla ottaa kantaa niin suureen kysymykseen..
Hoh hoijaa. Kyllä tämä asia on tiukasti RKP:n hanskassa. Sillä on monopoli tässä kysymyksessä.
Ilmeisesti tässä odotetaan sitä, että hemmoteltu vähemmistö itse tajuaa luopua vaatimuksistaan..
Minä ainakin odotan RKP:ltä ilmoitusta, että se luopuu pakkoruotsivaatimuksestaan.
Meidän aktivistien tehtävänä taas on valaista ruotsinkielisiä ja RKP:tä siitä, että olisi järkevää luopua kohtuuttomista vaatimuksista.
Muuten voi jossain vaiheessa olla edessä kakkanen loppu...'

Jotenkin ihmetyttää tuo "venäjän kielen aseman vahistaminen" ja "ruotsin kielen aseman heikentäminen".
Asian ydinhän on kansan kielivarannon vahvistaminen, minkä pakkoruotsin opettaminen kaikille estää-
Ongelma siis on ruotsin kieli vastaan kaikki maailmankielet ja niiden osaaminen.
Pakkoruotsi vie aina yhden maailmankielen paikan.
Miten ihmeessä kokonaiskielivarannon kasvattamisesta on saatu aikaan asetelma "venäjän kielen aseman parantamisesta" ?
Venäjän kielen aseman parantaminen on aivan eri asia kuin laajemman kielivarannon aikaansaaminen lisäämällä venäjää ja muita kieliä osaavien määrää-
ruotsia osaavien määrän kustannuksella.
Kyllä 100 % ruotsi voi rauhassa antaa muutaman prosentin venäjälle, saksalle, ranskalle jne.

Opiskelija
Viestit: 169
Liittynyt: 22.06.2010 21:21

Re: Hallitusohjelma estää vaihtoehdot ruotsin pakolle?

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja Opiskelija » 02.09.2011 14:02

Jukka Gustafsson, 10.1.2011 klo 22.36, omassa blogissaan:

"Ns pakkoruotsista voidaan luopua. Esim. Itä-Suomessa venäjän kieli voisi olla kokeilun kohteena. Mutta ruotsi on tärkeä kieli. Mennään vaiheittain..uuteen kielilakiin."

Opiskelija
Viestit: 169
Liittynyt: 22.06.2010 21:21

Re: Hallitusohjelma estää vaihtoehdot ruotsin pakolle?

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja Opiskelija » 02.09.2011 14:06

Ja vielä linkki:

http://jukkagustafsson.puheenvuoro.uusi ... en-suunnan

Kyseinen Gustafssonin lausunto löytyy kommenttiosiosta.

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: Hallitusohjelma estää vaihtoehdot ruotsin pakolle?

#12 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 03.09.2011 09:33

--- Här hänvisar han till en arbetsgrupp som under statsministerns ledning grunnar på den nationella språkstrategin.
Hallitusohjelman mukaan "pääministerin johdolla laaditaan pitkän aikavälin kielistrategia" - tähän ryhmään opetusministeri viittaa.

Tämä ryhmä ei ole sama kuin "kansalliskielten opetuksen kehittämisryhmä", joka on edellisen opetusministerin perustama ja yhteinen oikeusministeriön kanssa.

Mistä löytyy tämän pääministerin vetämän kielistrategiaryhmän esittely?

dejavu
Viestit: 466
Liittynyt: 28.01.2010 09:43
Paikkakunta: Tampere

Re: Hallitusohjelma estää vaihtoehdot ruotsin pakolle?

#13 Lukematon viesti Kirjoittaja dejavu » 03.09.2011 12:58

Sees kirjoitti:
--- Här hänvisar han till en arbetsgrupp som under statsministerns ledning grunnar på den nationella språkstrategin.
Hallitusohjelman mukaan "pääministerin johdolla laaditaan pitkän aikavälin kielistrategia" - tähän ryhmään opetusministeri viittaa.

Tämä ryhmä ei ole sama kuin "kansalliskielten opetuksen kehittämisryhmä", joka on edellisen opetusministerin perustama ja yhteinen oikeusministeriön kanssa.

Mistä löytyy tämän pääministerin vetämän kielistrategiaryhmän esittely?
Niin, näitä ruotsin kielen suojeluohjelmia on niin paljon, että en pysty pitämään lukua :roll:

Veikkaan, että tuon pääministerin "johtaman" ryhmän koostumus löytyy ensimmäisenä jostakin ruotsinkielisestä dokumnetista,
koska sen valmistelu on annettu jo jollekin ruotsinmieliselle tai jopa- kieliselle taholle. Näinhän tämä homma menee aina.
Mutta, kuten tuo herra Dumellkin toteaa ohjelmassaan, turhaa on kaikki. Ks toinen ketju.
Dumell oli kuvaamassa mielenosoituksessa meitä "kiihkoilevia ääriaineksia" kuten hän ehkä tulee meitä nimittämään-
saa nähdä.. Ainakin "Lallin kirves" oli jo ekassa jaksossa.
http://vapaakielivalinta.fi/forum/viewt ... ?f=6&t=692

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: Hallitusohjelma estää vaihtoehdot ruotsin pakolle?

#14 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 03.09.2011 15:34

Etsin aihetta ruotsinkielisiltä sivuilta, mutten löytänyt sanaakaan työryhmästä. Sen sijaan löytyi lukuisia tekstejä, joissa joko oikeusministeri Henriksson tai Folktinget vaativat kielistrategian laatimista kiireesti ja laatimiselle riittäviä taloudellisia resursseja.

Folktinget: Förverkliga språkstrategin
25.08.2011

Folktinget kräver raska tag av regeringen i arbetet med språkstrategin för nationalspråken.

- Regeringen måste ta sitt utlovade ansvar och anslå de nödvändiga resurser som behövs för att komma igång med språkstrategin, säger Folktingets första vice ordförande Steven Frostdahl.

Regeringsprogrammet slår fast att statsministern ska leda arbetet med att utarbeta en långsiktig språkstrategi "för att utveckla de två livskraftiga nationalspråken och utifrån detta konkretisera åtgärder för regeringsperioden".

I regeringsprogrammet lovar bland annat genom att förverkliga de förslag som Ahtisaarigruppen lagt fram.

Folktinget kräver att regeringen under budgetmanglingen agerar så att språkstrategin blir verklighet.


Siis tämän mukaan hallitusohjelmassa luvataan toteuttaa Ahtisaariryhmän ehdotukset:
- pakkoruotsin varhaistaminen kuudennelle - edes kieltenopettajat eivät ole tästä tietoisia
- kolmas pakollinen kielten koe ylioppilaskirjoituksiin (valtava takapakki esimerkiksi matemaattisesti suuntautuneille)

Kielistrategiaryhmää odotetaan kuin kuuta nousevaa. Siis virallisesti sitä ei näytä olevan vielä nimitetty, käytännössä valinnat lienee tehty.

Mutta saako tämä työryhmä aloittaa työnsä vaivihkaa ja muka yhteisen edun nimissä ja tuodaanko nämä Ahtisaariryhmän lanseeraamat voimistuvat pakot ilman keskustelua osaksi vuosikymmeniä kattavaa kielistrategiaa?

Vaikeneeko media? Vaikenevatko kansanedustajat, jotka ovat vapaata valintaa kannattaneet?

Vai syntyykö vuosisadan keskustelu, jonka jälkeen ei kielipolitiikkaa enää hoideta suljettujen ovien takana, kansalaisilta mitään kysymättä?

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: Hallitusohjelma estää vaihtoehdot ruotsin pakolle?

#15 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 05.09.2011 08:50

Folktingetin uutta puheenjohtajaa Gestriniä haastateltiin HBL:ssä. Hän nosti erityisesti esiin ruotsinkielisen kouluverkon puolustamisen ja uuden kielistrategian.

http://hbl.fi/nyheter/2011-09-03/hon-fa ... fortlevnad

"Folktingets viktigaste uppgift just nu är enligt Gestrin att påskynda den nationella språkstrategin. Den måste beakta utredningar och rapporter som president Martti Ahtisaari, Utbildningsstyrelsen och Magma tagit fram och som visar på nyttan av tidigarelagd skolsvenska, svenska som tillgängligt A2-språk i alla kommuner och en studentexamen som förutsätter att man skriver modersmålet plus två valfria språk. Arbetet brådskar."

käännös: Folktingetin TÄRKEIN tehtävä juuri nyt Gestrinin mukaan on kiirehtiä kansallista kielistrategiaa. Siinä täytyy huomioida Ahtisaaren, opetushallituksen ja Magman raportit ja selvitykset, jotka osoittavat ne hyödyt, joita tuovat aikaistettu kouluruotsin, kaikille tarjolla oleva A2-ruotsi sekä pakollinen kolmas yo-kielikoe, missä kirjoitetaan äidinkieli, pitkä kieli ja vielä yksi kieli.


Mitään "hyötyjä" ei tietenkään ole voitu missään "osoittaa" - tämä on outo tapa valita sanoja muunnellun totuuden tueksi. Kyse on vain propagandasta, kuten seuraavassakin.

"Som Folktingsordförande får Gestrin stå upp mot en rörelse som högljutt kräver att den obligatoriska skolsvenskan ska bort. Det skrämmer henne inte.
– Det finns inga sådana skrivningar i regeringsprogrammet. Att slopa skolsvenskan löser ingenting. Vi ska fokusera på att hitta lösningar som bevarar tvåspråkigheten."

käännös: Folktingetin puheenjohtajan Gestrin asettuu vastustamaan kovaäänistä liikehdintää, joka vaatii pakollisen kouluruotsin poistamista. Tämä ei häntä pelota.
- Sellaista ei ole hallitusohjelmassa. Kouluruotsista luopuminen ei ratkaise mitään. Meidän on keskityttävä löytämään kaksikielisyyttä ylläpitäviin/säilyttäviin ratkaisuihin.


Näin siis Folktingetin ykköstavoite on Ahtisaari-paperin saattaminen osaksi pysyvää kielistrategiaa. Aika kaukana siitä, mitä ruotsinkieliset keskustelijat nettisivustoilla väittävät, että pakkoruotsi on heille "evvk". Sehän on TÄRKEINTÄ! Miksi? Ymmärtänevätkö ruotsinkieliset itse, miten keskeinen pakkoruotsi on heidän edustajiensa mielestä heidän maailmankuvalleen ja elämäntavalleen?

Vastaa Viestiin