Onko mikään muuttunut kymmenessä vuodessa ? Lue ja hämmästy!

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
dejavu
Viestit: 466
Liittynyt: 28.01.2010 09:43
Paikkakunta: Tampere

Onko mikään muuttunut kymmenessä vuodessa ? Lue ja hämmästy!

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja dejavu » 07.11.2012 17:37

http://www.ts.fi/mielipiteet/paakirjoit ... starpeesta

Hallituksen äskeinen nahkapäätös ylioppilastutkinnon rakennekokeilusta on poikinut kärjekkään keskustelun toisen kotimaisen kielen pakollisuudesta lukion päättökokeessa. Samaan aikaan opetushallituksen selvitys tietää kertoa, että peruskoulun yhdeksäsluokkalaisista jopa puolella on ala-arvoiset ruotsin kielen taidot. Jottan tarttis tehrä

Lopullista valmista hankkeesta ei ole tullut vieläkään. Eripurainen hallitus on kyennyt päättämään vain kokeilun jatkamisesta ja laventamisesta - nyt vuoteen 2007!

Ruotsalainen kansanpuolue on ollut hallituksessa ylioppilastutkinnon uudistamisen vankin vastustaja. Puolueen puheenjohtaja, puolustusministeri Jan-Erik Enestam on perustellut Rkp:n linjaa sillä, että toisen kotimaisen eli käytännössä ruotsinkielen, taitaminen kuuluu Suomessa yleissivistykseen (HS 23.9.).

Vaikka kysymys maamme kaksikielisyydestä on yhteiskunnallisesti arka aihe, sitä ei voi ohittaa, kun pohditaan ruotsin asemaa opetuksessa. Toisen kotimaisen pakollisuus peruskoulussa ja ylioppilastutkinnossa on loogista niin kauan kuin ruotsi on maan virallinen kieli.

Kokonaan toinen asia on, pitääkö Suomen ylläpitää kahta virallista kieltä kuuden prosentin väestöosuutta edustavan vähemmistön takia. Eikö ruotsin ja suomenruotsalaisten etujen vaalimiseksi ole löydettävissä muita keinoja. Entä, kun ruotsinkielisten osuus yhä ohenee ja muut vähemmistöt, esimerkiksi venäjänkieliset saavuttavat saman minoriteetin tai kasvavat jopa ohi.

Opetushallituksen tuoreen selvityksen mukaan yhdeksännen luokan pojista 51 prosentilla ja tytöistä 26:lla toisen kotimaisen taito on perinteisellä asteikolla ilmaisten nelosen tasoa.

Mitä iloa on maan virallisesta kaksikielisyydestä, jos kansalaisten kyky kommunikoida ruotsiksi on tällainen.
Mikä muu tulevaisuus kaksikielisyyttä odottaa kuin sisältäpäin lahoaminen, ellei nuoria onnistuta positiivisella tavalla motivoimaan ruotsin kielen ja kulttuurin oppimiseen.

Ja loppu onkin sitten historiaa..

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtm ... 06/1559992

Lahopuu pitää kaataa hallitusti eikä selitellä arvovaltaisesti, että puu on elinkelpoinen seuraavat sata vuotta..
ja samaan aikaan tuodaan paikalle turvaköysiä ja alue eristetään..

"Puu saattaa näyttää juuresta aivan terveeltä, mutta latvustossa voi muhia pitkälle edennyt laho, Pipatti kertoo."
http://www.kirkkojakaupunki.fi/kaupunki ... hoja-puita

TK
Viestit: 2590
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Onko mikään muuttunut kymmenessä vuodessa ? Lue ja hämmä

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 10.11.2012 11:16

Mikä on muuttunut kymmenessä vuodessa? Ainakin ihmisten tietoisuus kaksikielisyyden ohuudesta ja pakkoruotsin tarpeettomuudesta on lisääntynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana. Keskustelu pakkoruotsista on kiihtynyt ja laajentunut.

Kaksikielisiä kouluja halutaan perustettavaksi, koska tiedetään, että ruotsinkielisiksi rekisteröityneet ovat todellisuudessa kaksikielisiä ja osaavat suomea (usein hyvin). Ns. "kaksikielisyys" on lähes synonyymi ruotsinkielisiksi rekisteröityjen määrän kanssa. Pikkuinen ruotsinkielisiksi rekisteröityneiden osa edustaa Suomen "kaksikielisyyttä", ei koko maa.

Yhä selvemmin maa on jakautunut yläkerroksen (poliittisen eliitin) pakkoruotsittajiin, joilla on hallussaan lainsäätöoikeus ja kansan syviin riveihin, jotka haluavat pakkoruotsin poistamista kouluista kautta koko koulujärjestelmän korkeakouluja myöten.

Kansan enemmistöllä ei kovin suuria vaikutusmahdollisuuksia ole ollut kieliasioissa. Ryhmälakialoite tuli mahdolliseksi tänä vuonna, sen voimaa kielipolitiikassa ei ole vielä kokeiltu.

Vapaa Kielivalinta yhdistys on yhden asian liikkeenä tullut bussikampanjan avulla www.vapaakielivalinta.fi/ajankohtaista.php näkyväksi muutosvoimaksi taistelussa kielivapauden puolesta.

Paljon on muuttunut kymmenessä vuodessa. Pakkoruotsituksen rautanyrkki puristaa entistä kovemmin suomenkielisiä, mutta puristettavana ei enää ole sama passiivinen kansa kuin kymmenen vuotta sitten. Suomenkieliset ovat heränneet ja taistelevat pakkoruotsituksen rautanyrkkiä vastaan päättäväisesti uusin keinoin. Kielipolitiikassa on alkanut sissitaistelu.

angleblue63
Viestit: 2
Liittynyt: 12.11.2012 12:56

Re: Onko mikään muuttunut kymmenessä vuodessa ? Lue ja hämmä

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja angleblue63 » 12.11.2012 13:20

Hyvä kannanotto. On hyvä, että kansalaiset saavat selvästi tietää, mitkä puolueet kannnattavat pakkoruotsin poistamista kouluista kaikilta koulutuksen asteilta. Nyt siis perussuomalaiset ja piraattipuolea kannattavat ruotsin muuttamista valinnaiseksi, vapaaehtoiseksi kieleksi.

Vastaa Viestiin