Uutta tuntijakoa odotetaan keväällä 2012 ja käyttöön 2013

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Uutta tuntijakoa odotetaan keväällä 2012 ja käyttöön 2013

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 23.09.2011 10:22

Uusi peruskoulun tuntijako vietäneen läpi vauhdilla keväällä 2012 ja se saadaan kouluille jo syksyksi 2013. Ilmeisesti aiheesta vallitsee hallituspuoleiden kesken yksimielisyys...

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: Uutta tuntijakoa odotetaan keväällä 2012 ja käyttöön 201

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 24.09.2011 09:53

Minua huolestuttaa se, että meillä on tehokkaasti poliitikoille markkinoitu kahden vieraan kielen aloittamista alaluokilla. Katsotaan, että "meillä pitäisi lukea enemmän kieliä, ei vähemmän". Minkäänlaista laajempaa pohdintaa eivät ole nostaneet sellaiset tutkimustulokset kuin

- "Äidinkielen ja kirjallisuuden osaaminen ei kohene kovin tuntuvasti enää perusopetuksen yläluokilla, käy ilmi Opetushallituksen ensimmäisestä seuranta-arvioinnista. Asenteet ainetta kohtaan muuttuvat kielteisemmiksi." Erikoistutkijan uumoilema selitys tulokselle oli, että se, että äidinkielen "faktatiedot" opitaan jo viidennellä tai kuudennella luokalla ja niitä on hankala kertailla tai paikkailla enää yläasteella.
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/1135 ... ref=lk_hs1

- Opetushallituksen tuorein äidinkielen osaamisen arviointi osoittaa, että peruskouluista valmistuu vuosittain noin 2000 poikaa, jotka eivät pysty tuottamaan kirjallisesti juuri mitään. --- Koulukohtaisiin tuloksiin oli yhteyttä sillä, millainen oppilaiden äidinkielen lähtötaso oli ollut seitsemännen luokan alussa.
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/1135 ... ref=lk_hs1

Maahanmuuttajien kielitaidon kehittymisestä en löytänyt artikkelia, mutta oletan, että heillekin koulukielen eli suomen oppiminen on keskeisimpiä tavoitteita ja siinä jäädään usein riittämättömälle tasolle.

Ei liioin puhuta siitä, ettei muissakaan maissa ole pakollista kieltenopetusta meidän tapaamme vaan oppilailla on enemmän vapauksia valita painotuksiaan.

Mielestäni on vahvaa näyttöä sille, että osalle oppilaista ei alaluokilla kannata pakottaa toista vierasta kieltä, ei edes laulu-leikki-ruotsia, jollaiseksi ruotsinopetusta ollaan magma-hengessä kaavailemassa.

Ihmettelen, että kieltenopettajat, jotka arjessa tuskittelevat pienten oppilaiden osaamattomuuden kanssa ja nyt avoimesti suosittelevat uuden vieraan kielen valitsematta jättämistä viitosella niiden kohdalla, joilla on kielellisiä vaikeuksia tai oppimisen ongelmia, eivät julkisesti vastusta pakollista toista kieltä alaluokilla. Tässä on ilmeisesti onnistuttu lupailemaan lisätunteja pienten parissa ja siten lähivuosina kieltenopettajille reipasta palkankorotusta - pitemmän päällehän palkkataso palautuu, kun opettajien lisätarve kuitataan koulutuksella ja uudenlaisilla pätevyyksillä (esim. luokanope + kieltenope).

dejavu
Viestit: 466
Liittynyt: 28.01.2010 09:43
Paikkakunta: Tampere

Re: Uutta tuntijakoa odotetaan keväällä 2012 ja käyttöön 201

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja dejavu » 03.10.2011 12:42

Onko yliopistoväkeä yhdistyksen jäseninä ? Nyt tänne kuuntelemaan ja vaikuttamaan!
Virkamiesruotsi vie kohtuuttomasti kielikeskusten resursseja. Mutta kuinka kauan ?
Joko joku uskaltaa sanoa, että keisarilla ei ole vaatteita ?

http://www.uta.fi/ajankohtaista/tiedott ... l?id=66675
TAMPEREEN YLIOPISTO TIEDOTTAA 27.9.2011

Englantia, ruotsia vai kiinaa yliopisto-opintoihin? Entä suomen kielen taidot?

Yliopistojen valtakunnalliset Kielikeskuspäivät to 6. - pe 7.10.
Tampereen yliopiston päärakennuksessa, Kalevantie 4
Teemana Uudistuva kielikeskus - mitä, miten ja miksi?
Kielikeskuspäivät avataan torstaina 6.10. klo 10.15 yliopiston juhlasalissa

Kielikeskukset opettavat yliopistojen kaikille opiskelijoille kotimaisten ja vieraiden kielten kieli- ja viestintätaitoja. Kaikkiin yliopistotutkintoihin kuuluu suomen ja ruotsin sekä vähintään yhden vieraan kielen opintoja; kieli- ja viestintätaito kuuluu olennaisena osana akateemiseen asiantuntijuuteen ja kansainvälistymiseen.

Päivien teemaa käsitellään torstaina klo 10.30 alkavassa väittelyssä, jonka aiheet liittyvät kielikoulutuspolitiikkaan ja yliopistomaailman muutokseen. Väittelyn puheenjohtajana toimii Tampereen yliopiston opetuksen kehittämispäällikkö Markku Ihonen. Väittelyssä kuullaan argumentteja mm. englannin kielen valta-asemasta, ruotsin opetuksen tarpeellisuudesta ja äidinkielen alati huononevasta taidosta - puolesta ja vastaan.

Perjantain päätteeksi klo 13.15 alkaen pidettävän paneelikeskustelun aiheena on akateemisen kielikoulutuksen tulevaisuus. Keskustelemassa on opiskelijoiden, kielikeskusten ja Elinkeinoelämän keskusliiton edustajia sekä Tampereen yliopiston vararehtori Harri Melin.

Torstaina työskentely keskittyy työpajoihin, joissa käsitellään mm. kulttuurienvälistä viestintää, kielitaidon arviointia, työelämäyhteyksiä ja opetusteknologiaa. Perjantaina ohjelmassa on kielikohtaisia tapaamisia ja posterinäyttely opetuksen kehittämisen, opetukseen liittyvään tutkimuksen sekä kielikeskushallinnon aiheista.

Kielikeskuspäiville osallistuu noin 270 yliopistojen kielikeskusten opettajaa ja kielikeskusten muissa tehtävissä työskentelevää eri puolelta Suomea.

Tapahtuman yhteydessä juhlitaan Tampereen yliopiston kielikeskuksen 35. toimintavuotta. Joka toinen vuosi järjestettäviä kielikeskuspäiviä on nykymuodossaan pidetty parinkymmenen vuoden ajan.

Ohjelmasta tarkemmin Kielikeskuspäivien kotisivulta http://www.tut.fi/fi/yksikot/laitokset/ ... /index.htm

Järjestelyistä vastaavat yhteistyössä Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston kielikeskukset.

Vastaa Viestiin