Suamen kieli

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
mossad
Viestit: 17
Liittynyt: 08.09.2011 18:51

Suamen kieli

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja mossad » 14.09.2011 14:17

- Suurin osa saamelaisista asuu nykyisin saamen kotiseutualueen ulkopuolella, joten on syytä pitää mielessä myös se, että saamelaisten perustuslaillinen oikeus omaan kieleen ja kulttuuriin koskee koko maata. Erityinen huomio tulee kiinnittää siihen, että kaikilla saamelaislapsilla on aito mahdollisuus oppia kieltänsä ja kulttuuriansa koko valtakunnan alueella. Hyviä kokemuksia on saatu esimerkiksi lasten kielipesistä ..

- näin sanoo swedupetterihenriksson, ettei ny vaa olis menny kiäle sekasi?

Lisää:

http://www.om.fi/Etusivu/Ajankohtaista/ ... 2673635944

jaakko40
Viestit: 42
Liittynyt: 04.02.2011 00:41

Re: Suamen kieli

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja jaakko40 » 14.09.2011 17:29

mossad kirjoitti:- saamelaisten perustuslaillinen oikeus omaan kieleen ja kulttuuriin koskee koko maata.

Suomessa on suomenruotsalaisten lisäksi ainakin yksi muu pitkään syrjitty kielivähemmistö, nimittäin haltiakieliset.

Haltiakieli on Suomessa todella harvinainen kieli, eikä sitä puhu äidinkielenään todistettavasti kukaan. Tämä johtuu epäilemättä siitä, ettei haltiakieltä eli sindaria opeteta pakollisena oppiaineena kaikille suomalaisessa koululaitoksessa opintojaan suorittaville ihmisille. Ovathan ihmiset, jotka haluavat pakottaa jokaiselle oikeuden opiskella ruotsia, jo kauan tienneet, että kielen oppimisen oikeuden pakolla antaminen kaikille ihmisille on kielen elinkelpoisuuden säilymisen ehdoton edellytys Suomessa.

Heille, jotka eivät sitä tiedä, kerrottakoon, että haltiakieli on lähtöisin J. R. R. Tolkienin kirjasarjasta Taru Sormusten Herrasta. Taru Sormusten Herrasta sijoittuu Keskimaa-nimiseen paikkaan, jossa elää hobitteja sun muita otuksia. Eräät näistä otuksista ovat haltioita, joista osa siis puhuu tietenkin haltiakieltä, joka tunnetaan myös nimellä sindar. Koska Taru Sormusten Herrasta -kirjat ovat ehdottomasti eräitä koko 1900-luvun merkittävimpiä kaunokirjallisuuden teoksia, on häpäisy ihmiskunnan kulttuurihistoriaa kohtaan, ettei haltiakieltä opeteta kouluissamme jo nyt.

On päivän selvää, ettei ruotsista ole pohjoismaiseksi yhteiskieleksi, koska edes suomalaiset "ruotsia" puhuvat ihmiset eivät ymmärrä riittävän hyvin mitä Pohjanlahden toisella puolella joristaan. Naurettavaksi touhu menee siinä vaiheessa, kun pitäisi vielä norjalaisia, tanskalaisia ja islantilaisiakin ymmärtää. Sen sijaan, jos saisimme vakuutettua muut pohjoismaat siitä, että haltiakieltä kannattaa vaalia sen merkittävän kulttuurisen arvon vuoksi, voisimme käyttää haltiakieltä Pohjoismaiden välisessä kaupankäynnissä ja politiikassa. Englantiahan nyt ei voi käyttää …

Vastaa Viestiin