Kaksikieliset koulut - vapaalla puolella

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Hannu Jussi
Viestit: 1108
Liittynyt: 02.04.2011 19:32

Kaksikieliset koulut - vapaalla puolella

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Hannu Jussi » 13.09.2011 09:56

Koska en pääse vastaamaan oikeaan "sarakkeeseen", vastaan tänne, tai oikeammin lainaan Hesarista erään kommentien koskien kaksikielisiä kouluja.
Tämä herätti ihmetystä:

"Vähemmistökieli jää kärsimään enemmistökouluissa

Magnus Rögård 13.09.2011 07:15

Kaksikielisissa kunnissa missä ruotsinkieli on selvä vähemmistökieli kakskielisiä kouluja ei sovi. Usein tällaisissa kunnissa vanhempien kotikieli on enemmistön kieli. Vanhempien toivo on että lapsi myös oppisi vähemmistön kieli. Jos näillä paikkakunnilla kouluissa on riittävä määrä tällaisia perheitä, niin lapset käyttävät enemmistön kieli kouluissa ja tavoite oppia vähemmistön kieli jää saavuttamatta. - Selkokielellä, Helsingissä ja naapurikunnissa ruotsinkielinen koulu ei voi olla kaksikielinen koska ne lapset joiden ruotsi on heikko käyttää koulussa kavereiden kanssa suomea ja ruotsi jää oppimatta. Voi olla että paikkakunnilla missä
kielisuhteet ovat lähempää fifty sixti kuten Tammisaaren tienoilla kaksikielisiä kouluja voi onnistua

Hannu Jussi
Viestit: 1108
Liittynyt: 02.04.2011 19:32

Re: Kaksikieliset koulut - vapaalla puolella

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Hannu Jussi » 13.09.2011 12:11

Toinen lainaus Hesarin keskustelusta:

"Pelkästään suomenkieline Suomi ei olisi Pohjoismaa

RSi 13.09.2011 10:24

vastaus viestiin: Jaahas

Ylioppilas21 13.09.2011 09:41Itselläni ainakin alkoi englanti 3.luokalla ja ranskan aloitin 5.luokalla. Sitten tuli vielä ruotsi 7.luokalla ja mahdollisuus olisi ollut vaikka espanjaan 8.luokalla, että kyllä se kieliopetus ihan kohdallaan on suomenkielisissä kouluissa.

Kerrotko kuitenkin miksi ruotsin pitäisi olla pakollista? Siksikö kun pari sataa vuotta sitten oltiin ruotsalaisten vallan alla? Siksikö kun erittäin pieni vähemmistö
Suomessa asuvista on ruotsinkielisiä? Tai kenties siksi, että ruotsinkielellä tekee elämässä niin paljon? Kertaakaan en ole ruotsinkieltä tarvinnut enkä tule tarvitsemaan. Ruotsissakin asioin hienosti englannilla, jolla pärjää muuallakin. Lopetetaan vihdoinkin tämä muinaisjäänne nimeltä "pakkoruotsi".


Suomenkielisissä kouluissa ruottsin opetus alkaa vasta 7. luokalta ja siksi ruotsinkielistä tai kaksikielistä lasta ei kannata sellaiseen laittaa vaan ruotsinkieliseen.

Jos ruotsin kileen virallinen asema lakkautettaisiin ja ruotsinkieliset pakotettaisiin suomenkieliseksi niin Suom lakkaisi siltä istumalta kuulumasta Pohjoismaihin. En tiedä sopiiko se teille mutta meile se ei sovi. Englanti on vain käyttökieli ja jos suomenkielinen joka ei osa ruotsia joutuisi esim asumaan pidempiä aikoja työnsä vuoksi Ruotsissa tai Norjassa niin hän jäisi vailla sosiaalista elämää eikä pystyisi seuraamaan mediaa ym. En vaadi että kaikkien peruskoululaisten olis osattava molempia virallisia kieliä mutta ylioppilaiden ja akatemisesti koulutettujen kyllä.

Ruotsalaisia ja heidän jälkeläisiä on asunut Suomessa lähes yhtä kauan kuin suomalaisa (jotka tulivat Suomeen Virosta) ja ruotsi on aina ollut virallinen kieli ja se on taannut yhteyksien säilymisen muuhun Pohjolaan. Sillä on ulko- ja turvallisuuspolitiikassa tärkeä merkitys vaikka myönnän että 2. maailmansodassa Ruotsi "puolueettomuuteensa " vedoten munasi itsensä pahasti kun ei auttanut naapureitaan virallisesti, mutta Ruotsin kansa kuitenkin auttoi minkä kykeni sekä Suomea että Norjaa joiden itsenäisyys oli vaakalaudalla.

Jos ihmettelet miksi NATO-jäsenyyden kannatus on RKP-läisten joukossa suurempaa kuin suomenkielisten niin senkin paljastan tässä että me hurrit tiedämme että jos venäläiset alkaavat täällä Suomessa huuseeraamaan niin Suomen ruotsinkieliset ovat ne jotka ensiksi pistetään Siperian junaan. Mutta niin kauan kun emme kuulu Natoon niin meidän on pakko olla Ruotsin kanssa mahdollisimman hyviä kavereita."


AIKUISTEN OIKEESTI?

TK
Viestit: 2145
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Kaksikieliset koulut - vapaalla puolella

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 13.09.2011 13:25

Keskustelu kaksikielisistä kouluista alkoi Hesarin kirjoituksista http://vapaakielivalinta.fi/forum/viewt ... ?f=5&t=701 ja on nyt levinnyt useille nettipalstoille.

Kaksikieliset koulut olisivat luonnollinen asia, jos Suomessa todella olisi "elävää kaksikielisyyttä". Surujen äkkijyrkkä kielteinen suhtautuminen kaksikielisiin kouluihin osoittaa selvästi, että mitään todellista kaksikielisyyttä Suomessa ei ole.

Hannu Jussi
Viestit: 1108
Liittynyt: 02.04.2011 19:32

Re: Kaksikieliset koulut - vapaalla puolella

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Hannu Jussi » 13.09.2011 13:36

Toistelen vielä vanhaa tietoa, eli esim. Raaseporissa ainakin kahdessa pikkukunnassa ruotsinkieliset vanhemmat ovat pyytäneet lapsilleen suomenkielistä kielikylpyä. Tätä ei järjestetä, koska sitä ei aikaisemminkaan ole järjestetty, eikä sellaista traditiota ole. Mutta suomenkielisten koulujen ruotsinkielen opinnot aikaistetaan, koska paikkakunnalla on sellainen traditio. .... ruotsalaiset tulivat ekana.... hölyn pölyn...

Vastaa Viestiin