Sivu 1/1
Teemun kielitaistelu
Lähetetty: 01.07.2011 21:24
Kirjoittaja TK
Re: Teemun kielitaistelu
Lähetetty: 01.07.2011 23:59
Kirjoittaja Hannu Jussi
Bingo!
Näinhän siinä kävi että aikuiset eivät tätä osanneet/uskaltaneet.
En ole huolissani Teemusta (kuten ne harvat ruotsia tuputtavat U S palstalla). Nykyään on tuhat tapaa kouluttautua. Mielestäni Teemu on selväpäinen ja selväsanainen.
Tietääkö kukaan miksi A-tuubin pakkoruotsikeskustelua joku huonomuistinen??? käy lukemassa niin että lukemat (tai lukemattomat) ylittävät jo 202.000???
Re: Teemun kielitaistelu
Lähetetty: 02.07.2011 11:45
Kirjoittaja Sees
Tilaeuksen valinta on kieltämättä jotain ainutkertaista kielikeskustelussa. Kumarran kunnioituksesta. Tulee mieleen Eino Leinon runo: Te kuulitte, 'aateli velvoittaa', me uskomme oppia uutta ja sanomme ´nuoruus velvoittaa, sillä nuoruus on aateluutta'.
Yllätyin siitä, miten matalaa ajattelua monet häntä kritisoivat keskustelussa esittivät. Taas tuli todetuksi, ettei pakollisen ruotsin taustalla ole sen kummempia ajatuksia kuin, että "onhan hampaiden pesukin pakollista"

Eräs kommentoija kiteytti tilanteen hyvin: "Huvittavaa, kun nuori pesee kommenteillaan näitä vanhoja jääriä ---".
Tilaeus ei ole vain kapinallinen, hän on selkeästi ajattelija. Hän on pohtinut myös oman jatkonsa siten, että vaikka ylioppilaskirjoituksiin hän ei saa osallistua jätettyään ruotsin lukematta (on tämäkin hurjaa), hän pääsee kuitenkin yliopistoon suoritettuaan avoimella puolella tietyn määrän opintoja ja valmistuminen ei ehkä jäisikään kiinni virkaruotsin suorittamattomuuteen. Tästä en kuitenkaan ole aivan varma. Esimerkiksi nimellä Ryyti ruotsinopiskelun vaihtoehdottomuutta kuvattiin näin:
- "Jorma Ollila kävi lukion Walesissa, Atlantic collegessa. Eikä puhu ruotsia. Ihan kohtuullisen uran on tehnyt silti ---"
- "Ulkomailla lukion käyneet (yleensä ulkomaisia) saavat automaattisesti vapautuksen pakollisesta ruotsin kielestä yliopistoissamme. Jos ruotsin kieli olisi oikeesti niin tärkeä kuin meille väitetään niin eihän noin tietenkään meneteltäisi. Toisaalta juuri tuota taustaa vasten pakkoruotsi näyttää olevan vain suomenkielisille määrätty simputuksen muoto."
- "Asevelvollisuudelle hyväksytään jo vaihtoehtoja. Samoin avioliitolle. Sitten tulee seinä vastaan: Ruotsin kielelle ei hyväksytä vaihtoehtoja! Joidenkin mielestä se on Jumalan antama järjestys. Ei ole - se on ihmisten keksintöä."
Voiko Tilaeus valmistua suomalaisesta yliopistosta vai onko hänen opiskeltava ulkomailla?
Saisipa Tilaeus omalle valinnalleen kunnolla julkisuutta.
Re: Teemun kielitaistelu
Lähetetty: 02.07.2011 12:17
Kirjoittaja Sees
Teemu Tilaeus on muuten täysi-ikäinen, minkä vuoksi hän on myös lain mukaan täysin oikeutettu tekemään itse valintansa.
Re: Teemun kielitaistelu
Lähetetty: 02.07.2011 14:40
Kirjoittaja Hannu Jussi
Sees: "Voiko Tilaeus valmistua suomalaisesta yliopistosta vai onko hänen opiskeltava ulkomailla?"
Ammattikorkean kautta yliopistoon
Avoimen kautta yliopistoon
Ulkomailla aloitus
Monta hauskaa vaihtoehtoa!
Niin, ja Suomi taitaa olla vihonviimeinen maa jossa on vielä ylioppilaskirjoitukset.
Korjaus
Myös ammattikorkeassa on ruotsi pakollisena.
Re: Teemun kielitaistelu
Lähetetty: 02.07.2011 16:50
Kirjoittaja Sees
Entä voiko hän saada vapautuksen yliopistotutkintoon liittyvistä toisen kotimaisen opinnoista?
Re: Teemun kielitaistelu
Lähetetty: 02.07.2011 17:08
Kirjoittaja mpartel
Ainakin Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa tutkintosäännön mukaan vapautuksen voi antaa tiedekunnan dekaani täysin oman harkintansa mukaan. Käytännössä se on kuulemma vaatinut, ettei ole opiskellut ruotsia lukiossa tai että on toistuvasti epäonnistunut ruotsin kurssilla, vaikka muut kurssit on suoritettu. Nykyinen dekaani on kuulemma päättänyt jatkaa tässä edeltäjänsä politiikkaa, mutta tutkintosäännössä mikään ei estä seuraavaa dekaania toimimasta ihan miten tätä huvittaa.
Re: Teemun kielitaistelu
Lähetetty: 02.07.2011 22:22
Kirjoittaja TK
Jos yliopistolla dekaani voi myöntää vapautuksen virkamiespakkoruotsista, kun lukiossa ei ole opiskellut ruotsia, niin silloin Teemun aloittama kielitaistelulinja voi nopeasti saada kannatusta.
Virkamiespakkoruotsi on yhtä mieletöntä kuin muukin pakkoruotsi. Pitäisi suunnitella oma erillinen koulutusjärjestelmänsä niitä varten, jotka jossakin elämänsä vaiheessa siirtyvät sellaisiin virkamiestehtäviin, joissa ruotsin kieltä aidosti ja oikeasti tarvitaan.
http://vapaakielivalinta.fi/forum/viewt ... ?f=1&t=611
Re: Teemun kielitaistelu
Lähetetty: 04.07.2011 12:54
Kirjoittaja dejavu
TK kirjoitti:Jos yliopistolla dekaani voi myöntää vapautuksen virkamiespakkoruotsista, kun lukiossa ei ole opiskellut ruotsia, niin silloin Teemun aloittama kielitaistelulinja voi nopeasti saada kannatusta.
Virkamiespakkoruotsi on yhtä mieletöntä kuin muukin pakkoruotsi. Pitäisi suunnitella oma erillinen koulutusjärjestelmänsä niitä varten, jotka jossakin elämänsä vaiheessa siirtyvät sellaisiin virkamiestehtäviin, joissa ruotsin kieltä aidosti ja oikeasti tarvitaan.
http://vapaakielivalinta.fi/forum/viewt ... ?f=1&t=611
Hyvä idea. Olisiko kellään lisätietoa tällaisesta Kalevan artikkelista, 3.6.2011 ??
Siinä olisi todistusaineistoa nykylinjan turmiollisuudelle.. tai ehkä asia tosiaan on oivallettu tiedekunnissa,
mutta opiskelijoille ei tietoa välitetä aktiivisesti.. Ruotsinlehtoreiltahan menisi suojatyöpaikat..
http://www.kaleva.fi/juttutupa/oulun-yl ... en/2380775
"Kalevassa 3.6. julkaistussa artikkelissa "Satojen opiskelu tyssää ruotsin kurssiin" koulutusrehtori Silvén arvelee, että syynä on ruotsin kurssi. Hämmästyttävää, että yliopistossa ei edes tilastoida, millä perusteella opinnot keskeytetään. Siis vain 'arvellaan' syitä! Odottaisi kuitenkin, että tiedemaailmassa edes pyrittäisiin parempaan objektiivisuuteen. Onkohan muukin tekeminen samalla arvelun tasolla?"
Re: Teemun kielitaistelu
Lähetetty: 04.07.2011 12:59
Kirjoittaja Opiskelija
Onpa rohkea ratkaisu nuorelta mieheltä! Aina historiassa on käynyt niin, että vääryyksien murtamisen aloittavat yksilöt. Esitaistelijan osa saattaa olla aluksi yksinäinen, mutta myöhemmin kiitetty. Toivottavasti tässäkin tapauksessa käy niin. Tällaisten ratkaisujen pitäisi saada mahdollisimman paljon julkisuutta.
Re: Teemun kielitaistelu
Lähetetty: 04.07.2011 19:50
Kirjoittaja Eero Nevalainen
Olisi sinänsä mukavaa edes jollain tavalla kyetä tukemaan sellaisten ihmisten opiskelua, jotka tekevät tällaisia valintoja. Valitettavasti emme ole suomenruotsalaisia varallisuutemme puolesta, mutta jos minä olisin, niin varmaan pyrkisin jakamaan stipendejä moisille tapauksille yliopistokoulutukseen ulkomaille -- koska tietäisin, että he suurella todennäköisyydellä palaisivat suomenkielisiksi Suomeen ja tehtäviin, joihin heillä olisi tarvetta.
Re: Teemun kielitaistelu
Lähetetty: 05.07.2011 09:29
Kirjoittaja Hannu Jussi
Eero N.
Ajatus stipendistä on todella hyvä. Eihän sitä kenenkään tarvitse yksin maksaa, vaan todellakin pienet purot....
Ylempi korkeakoulututkinto (maisteri) Englannin yliopistoissa oli vielä viime vuonna n. 3750-4000 puntaa, alemman eli kandin hintaa en tiedä...
Voisi ottaa selvää myös kuinka paljon rahoitusta voi saada itse Englannista. Monet Briteissä asuvat maksavat kalliit opintonsa jälkikäteen.
Koska Brittien suurin elinkeino on koulutus, on siellä myös monta rahoitusmallia. Siellä on tapana antaa valmistuneelle taideopiskelijalle 100.000 puntaa, jotta saa ensimmäiset koneet ja työtilat järkättyä.
Yleensä vaativat että on asunut maassa ennen tätä ensimmäistä rahan jakoa. Silloin voisi todellakin ekan vuoden opiskella vaikka maan kieltä, tms. jolloin sitten "oikea" opiskelu sujuisi kuin kotikielellä.
STIPENDI on loistoajatus. Toivon että joku minua viisaampi ottaisi selvää ulkomaiden opiskelumahdollisuuksista ja hinnoista.
P.S. Monet Englannissa kandia suorittamassa olevat ulkolaiset (Euroopan ulkopuolelta) tulevat Suomeen suorittamaan jatkotutkintoja, koska täällä se on ilmaista. Sana leviää.
Re: Teemun kielitaistelu
Lähetetty: 06.07.2011 10:37
Kirjoittaja TK
Stipendit nuorille suomenkielisille kielitaistelijoille olisivat varmasti tervetullut asia. Ehkä stipendejä kannattaisi suunnata ensikädessä niille Suomessa opiskeleville nuorille, Teemun tapaisille nuorille, jotka sinnikkäästi yrittävät edetä opinnoissaan pakkoruotsin kursseista kieltäytyen.