Olin itse paikalla Virkkusen esityksen ajan. Komppaan Jyse23:a sen suhteen, mitä kirjoitti Virkkusen viestistä. Ministeri kävi läpi sen normaalin litanian historiasta, kulttuurista yms. yms. -
"ruotsin kieli on keskeinen osa suomalaista arvopohjaa ja kulttuuria".
Virkkusen mukaan 40 vuotta sitten luotu kieliohjelma ei ole ollut täysin onnistunut, eikä vastaa tämän päivän tarpeita. Englantia osataan hyvin, ruotsia ei välttämättä osata oikeasti, vaikka virkamiesruotsi olisikin suoritettu, ainakaan niin, että sillä pystyisi äkkiseltään kommunikoimaan. Esitettiin kysymys onko englannin oltava _ensimmäinen_ pakollinen kieli, kun sen _kuitenkin_ oppii. Olisiko parempi, jos saksa, ranska, venäjä, espanja, ja ruotsi olisivat valittavissa ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi?
Virkkunen kertoi myös sen, mitä tiedotusvälineet tiesivät eilen kertoa Jyväskylässä kerrotun: hän ja Brax asettavat työryhmän tutkimaan kuinka ruotsin kielen asemaa voidaa parantaa kaikilla opetuksen tasoilla.
Itä-suomalaisten kunnanisien Virkkunen kertoi tulevan juttusilleen ensi viikolla. Silloin he esittelevät ministerille suunnitelmansa venäjän kielen opetuksesta ruotsin sijasta. Virkkunen moitti näitä Itä-Suomen kaupunkeja (Imatra, Joensuu) siitä, että he eivät nyt tarjoa venäjää A2-kielenä. Ihmetteli tätä, kun kerran pitävät venäjää niin elintärkeänä. Virkkunen kertoi myös, että peruskoulun ja lukion opetussuunnitelmat ovat "lukittu" lailla, eikä niitä voi ministeriö muuttaa, ts. ei voi antaa kokeilulupia. Se on eduskunnan ja hallituksen asia. Tässä ilmeisesti tämä yhdenvertaisuusperiaate (siis että peruskoulu on kaikille sama ja antaa samat eväät) ampuu nyt itseään vähän jalkaan; muutoksia ei voi tehdä "tuosta vaan", vaan ainoastaan kaikkein vaikeimman kautta.
Virkkunen kertoi myös seuraavan hallituksen kontolle tulevasta kansallisen kielistrategian luomisesta. Juuri tässä yhteydessä hän totesi nykyisen 40-vuotiaan kieliohjelman olevan jossain määrin epäonnistunut. Kielistrategiassa katsottaisiin myös muiden vähemmistökielien (saame, jonka puhujista enemmistö asuu pääkaupunkiseudulla (!), romani ja viittomakieli - joku mainitsi myös karjalan kielen - joiden elvyttäminen on myös ajankohtaista, ja jota on jo tehtykin monella tavalla).
Ylipäätään kehäpäätelmän vaikutelma jäi Virkkusen puheesta:
meillä on tämä ruotsi -> kaikki saavat oppia sitä -> se on vaatimus valtion virkoihin pääsylle.
Yliopistojen virkamiesruotsi siis on jollain tavalla se, jonka johdosta alemmilla oppitasoilla pitää olla oikeus oppia ruotsia, jotta voi hakea valtion virkoihin, ja koska meillä on alemmilla oppitasoilla tämä perusopetuspakettiin laissa kirjattu ruotsin kielen oppimisoikeus, on meillä myös virkamiesruotsi.
Mutta onpa mitä mieltä tahansa ministerin puheista, niin yksi lause oli kiistatta totta: "viime kädessä kielilain muuttavat kansalaiset (äänestämällä)".
Ja Uusi Suomi tilaisuudesta jo kirjoittaakin:
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/109176- ... a-suomelle