Kaksi maailmaa

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Kaksi maailmaa

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 02.02.2011 07:59

Pakollisen ruotsin ymmärtäminen ja halu vaihtaa se vapaasti valittaviin kieliopintoihin näyttää jakavan ihmiset täysin eri maailmoihin.

Pakollisen ruotsin kannattajien joukossa kirjoitetaan uudestaan ja uudestaan historiasta ja kulttuurista ja siitä, miten suomen kieli ei kykene kannattelemaan pohjoismaista kulttuuriperintöä, tekemään oikeutta maan ruotsin kielellä rakennetulle historialle ja ohjaamaan "suomalaisuuden avarampaan ymmärtämiseen". Heille puhe vapaasta valinnasta on vain savuverho ruotsin kieleen ja sen puhujiin kohdistuvalle vihalle.

Vapaasti valittavien kieliopintojen kannattajat taas puhuvat erilaisista perheistä ja yksilöistä, uudenlaisesta kaksikielisyydestä, eurooppalaisuudesta ja suomalaisten tarpeesta solmia kielisiltoja erilaisiin kulttuurialueisiin. Monelle englanti on se avain, jolla ihmiset pääsevät kommunikoimaan yli vanhojen kieli- ja kulttuurirajojen, verkostoitumaan maailmanlaajuisesti omien erikoisalojen puitteissa.

Pakollinen ruotsi kuvataan sen kannattajien joukossa jonkinlaisena kulturaatioprosessina, jota ilman koko kansallinen olemassaolo katoaa. Siksi sen korvikkeeksi voidaan kuvitella uusi oppiaine, jossa kielen rinnalle nostetaan historiallinen ja kulttuurinen aines, mitä pelkästään suomen kielellä ei voi opiskella eikä omaksua. Taustalla on sellainen pohjoismainen identiteetti, jonka voi tunnetasolla jakaa lähes kolmasosa kansasta. Siksi argumentit pakollisen ruotsin puolesta ovat tunneargumentteja - mutta ne ovat riittävän vahvoja ohjatakseen myös tieteentekijöiden omia näkemyksiä.

Erilaiset avaukset esim. Magman sivuilla ovat vilpittömiä pyrkimyksiä pukea näille tunnekokemuksille sanallinen muoto, argumentointiketju, jolla pakollisuus ainakin lukiossa voitaisiin taata.
Viimeksi muokannut Sees, 03.02.2011 08:38. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

dejavu
Viestit: 466
Liittynyt: 28.01.2010 09:43
Paikkakunta: Tampere

Re: Kaksi maailmaa

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja dejavu » 02.02.2011 08:45

Niin.. Muistan Neuvostoliitossakin tavanneeni ihmisiä, jotka vilpittömästi olivat ylpeitä siitä, että
"heidän maansa on maailmanrauhan tae"..
Propaganda ja aivopesu saivat monen kansalaisen olemaan kyseenalaistamatta vallitsevat olot.
Sama on havaittavissa Suomen kielikysymyksessä, jopa oman sukuni piirissä.
Äitini hokee "Suomi on kaksikielinen maa", mutta kun kysyn,
missä se kaksikielisyys sinun elämässäsi on, hän ei osaa vastata.
Sisareni taas avoimesti ihmettelee, "mihin ihmeeseen tätä pakkoruotsitusta oikein tarvitaan"..

Olen joskus kirjoittanut pakkoruotsin olevan Suomen marxismi-leninismi.
Sen paikka ei lainkaan ole kieliopinnoissa,
vaan yhteiskunnallisten aineiden kokonaisuudessa.
Juhani Lönnroth (HBL 8.1.) on tahtomattaan tukenut huomiotani haluamalla kehittää
tuon "sees" mainitseman uuden oppiaineen.

Oppiaineen nimen pitäisi rehellisesti olla "kaksikielisyysoppi".
Totta kai uusfennomaanina vastustan moista ainetta,
vaikka periaatteessahan se vastaisi paremmin propagandistista ja aivopesevää
tarkoitustaan kuin nykytilanne, jossa ideologiaopinnot verhotaan kielenopetuksen kaapuun,
eli asiasta ei puhuta sen oikealla nimellä.
Pakkoruotsi (tuleva "kaksikielisyysoppi) on nimenomaan ideologiaopintojen osa.

Mutta voiko demokratiassa olla ideologiaopintoja, kun kerran uskonnonopetuskaan ei ole pakollista..
Se asia pitää ratkaista jollain muulla areenalla..

"kielen rinnalle nostetaan historiallinen ja kulttuurinen aines, mitä pelkästään suomen kielellä ei voi opiskella eikä omaksua"
Kyllä Suomen kansalle kristinuskokin saarnattiin ihan suomen kielellä, joten tuo on kyllä outoa tekstiä jopa svekomaanin kynästä..
Laitatko alkuperäisen linkin.."Pohjoismainen identiteetti" ja arvomaailma voidaan opettaa ihan suomeksikin.

Tärkeintä olisi lopettaa paskanpuhuminen(!) ja alkaa puhua kieliopinnoista kieliopintoina ja
ideologiaopinnoista ideologiaopintoina!

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: Kaksi maailmaa

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 02.02.2011 08:55

dejavu kirjoitti: ---
Pakkoruotsi (tuleva "kaksikielisyysoppi) on nimenomaan ideologiaopintojen osa.
---
"kielen rinnalle nostetaan historiallinen ja kulttuurinen aines, mitä pelkästään suomen kielellä ei voi opiskella eikä omaksua"
Kyllä Suomen kansalle kristinuskokin saarnattiin ihan suomen kielellä, joten tuo on kyllä outoa tekstiä jopa svekomaanin kynästä..
Laitatko alkuperäisen linkin
---
Pahoittelen - tuo muotoilu "aines, mitä pelkästään suomen kielellä ei voi opiskella eikä omaksua" on omani, ei lainaus keneltäkään. Mutta nähdäkseni se on ainoa tulkinta, jos kerran pohjoismaista historiaa ja yhteiskuntaoppia emme voi opiskella näiden aineiden omilla tunneilla.

Itse miellän tuon suunnitellun oppiaineen hyvää tarkoittavaksi skandinavismiksi ja nordismiksi. Muissa pohjoismaissa ei jouduta käymään keskustelua siitä, mitä pohjoismaisuus on, koska skandinaavisuus on muissa maissa niin keskeinen ja kiistämätön elementti kielen myötä. Mutta meillä pohjoismaisuuden arvopohja joutuu koetukselle - onko se sittenkin viikinkiperinnön vaalimista vai kestääkö se historiallisesti monikulttuurisen Pohjola-Nordenin?

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: Kaksi maailmaa

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 03.02.2011 08:27

HBL:n tekstiversiossa pitkä yleisönosastokirjoitus Pohjola/Nordenin merkityksestä. Uskon tämän edustavan hyvin sellaista maltillista normismia, johon monet haluavat samaistua kielestä riippumatta:

"I nordismen, i skandinavismen har Finland en enorm nyttoaspekt. "The Nordic brand" är ett enastående varumärke i världen. Finland har varit den stora vinnaren i detta. Finland har sin historia att tacka för anknytningen till Norden som alltid har varit vpr port västerut. Finland lyser i internationella statistik därför att vi har omfattat och utvecklat den nordiska smhällsmodellen kryddad med kraftiga finska ingredienser och vunnit beröm med det. --- Hade vi inte ett gemensamt språk skulle Finland inte skilja sig från grannar i söder som nu försöker att skapa sig en nordisk profil och ansöker om medlemskapet i det Nordiska Rådet. --- den dagen vi inte är kunniga att använda svenskan faller vi utanför den inre kretsen som i alla fall kommer att använda skandinaviska som ett gemensamt språk."

"Suomelle nordismista ja skandinavismista on tosi iso hyöty. "Pohjoismaalainen brändi" on ainutlaatuinen tavaramerkki maailmalla. Suomi on saavuttanut voittoja tämän avulla.. Suomi saa kiittää historiaana siitä, että se on sitoutunut Pohjolaan, joka on aina ollut porttimme länteen. Suomi loistaa kansainvälisissä tilastoissa siksi, että olemme omaksuneet ja kehittäneet edelleen pohjoismaista yhteiskuntamallia maustaen sitä voimallisilla suomalaisilla mausteilla ja saavuttaneet sillä ihailua. --- Mikäli meillä ei olisi yhteistä kieltä [muun Pohjolan kanssa], Suomi ei olisi erottautunut eteläisistä naapureista, jotka nyt yrittävät luoda itselleen pohjoismaista profiilia ja hakevat jäsenyyttä Pohjoismaiden neuvostossa. --- sinä päivänä jona emme pysty käyttämään ruotsia, me putoamme sen sisäpiirin ulkopuolelle, joka kuitenkin käyttää skandinaaviskaa yhteisenä kielenään."

(huom. mahdollisia käännösvirheitä)

Olisi mielenkiintoista tietää, mietitäänkö koskaan, mikä on Suomen merkitys Pohjolan historialle ja brändille. Olisiko vapaa ja vauras Pohjola sama ilman Suomea, joka on toiminut ensin tarveaittana ja etuvartiona (Ruotsin kruununprinssin kuvaus 1700-luvulla) ja puskurina ja taistelukenttänä idän mahtivaltiota vastaan.

Olisi mielenkiintoista tietää, onko saamelaisilla ja suomalaisilla ollut kulttuurisesti mitään vaikutusta skandinaaveihin - ja jos on, niin missä vaiheessa.

Olisi mielenkiintoista tietää, hakevatko eteläiset naapurimme tosiaankin Pohjoismaista statusta ja minkälaiseksi sellainen Pohjoismaisuus muotoutuisi, jossa olisi myös Balttilaista vaikutusta.

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Kaksi maailmaa

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 03.02.2011 11:05

Paras yhteinen kommunikointikieli pohjoismaalaisten kesken on englanti, jota kaikissa Pohjoismaissa opitaan kouluissa ja puhutaan yleensä hyvin. Pohjoismaiden Neuvoston nuorten osasto on jo ottanut viralliseksi työkielekseen englannin.

Tuoreen pakkoruotsikyselyn mukaan 69% suomalaisista vastustaaa pakkoruotsia ja lähes 50% kansasta haluaisi Suomen muutettavan virallisesti yksikieliseksi, suomenkieliseksi maaksi. Tämä on selvä vastaus siihen, että ruotsin kieltä ei enää pidetä tärkeänä kielenä Suomessa eikä pohjoismaisessa yhteistyössä. (http://www.suomalaisuudenliitto.fi /kielipolitiikka/pakkoruotsiraportit).

Opiskelija
Viestit: 169
Liittynyt: 22.06.2010 21:21

Re: Kaksi maailmaa

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja Opiskelija » 03.02.2011 13:25

"Olisi mielenkiintoista tietää, mietitäänkö koskaan, mikä on Suomen merkitys Pohjolan historialle ja brändille. Olisiko vapaa ja vauras Pohjola sama ilman Suomea, joka on toiminut ensin tarveaittana ja etuvartiona (Ruotsin kruununprinssin kuvaus 1700-luvulla) ja puskurina ja taistelukenttänä idän mahtivaltiota vastaan."

"Olisi mielenkiintoista tietää, onko saamelaisilla ja suomalaisilla ollut kulttuurisesti mitään vaikutusta skandinaaveihin - ja jos on, niin missä vaiheessa."

Tuo on mielenkiintoista pohdintaa ja esität tärkeitä kysymyksiä. Kysymyksiä, joita ei ole ruotsalaisen perinnön vaalimisen ja ylistämisen nimissä korrektia esittää. On ihan virallisella tasolla ok, että suomalaisilta on viety mahdollisuus ylpeyteen omasta suomalaisesta historiasta. Mehän olemme monien valtaapitävien ja suomenruotsalaisten mukaan saaneet hyvin vähän aikaan ilman ruotsalaisuutta, ja tätä ei sovi monessakaan paikassa kieltää. Jos on olemassa suomalaista alemmuutta, josta joskus vihjaillaan, niin mistähän se syntyy? Vuosisatojen perintönä ja nykyään kouluopetuksesta? Meillehän edelleen opetetaan, että on tärkeää osata entisen "emämaan" kieltä, koska se on kulttuurikieli ja avain meidän sivistykseen sekä oikeutus meidän olemassaololle.

Kuulostaako tämä liioittelulta ja jopa törkeältä puheelta? Totta kai, niinhän meidät on opetettu ajattelemaan. En esitä tässä kuitenkaan mitään, mitä ei olisi löydettävissä esim. HBL:n keskusteluista kun vähän pintaa raaputtaa. Asenteet OVAT olemassa.

Itse muistan, että koulussa Suomen historia käsiteltiin olan kohautuksella ja sivulauseissa siihen asti, kunnes alettiin käsitellä Ruotsin vallan aikaa. Käytännössä opetettiin, että Suomi oli mitätön metsäpläntti, kunnes ruotsalaiset tulivat ja toivat tullessaan kaiken kulttuurin - tuolloin alkoi varsinainen historia. Tuohan on tietysti täysin ruotsalaisten silmälasien läpi tulkittua historiaa. Historiahan on kaukana eksaktista tieteestä. Kaikki tietävät, että historiankirjoitus on aina valtaapitävien sanelemaa. Olkoon tuo valta sitten poliittista-, taloudellista-, kulttuuris-sivistyksellistä- tai mitä tahansa valtaa, jonka kahvaan on vaivihkaa ja kulissien takana tartuttu vuosisatojen saatossa, ehkä asiaa tiedostamattakin. Historiasta on vaikeaa sanoa mitään absoluuttista ja siksi pitäisikin olla tilaa monenlaisille historiantulkinnoille tai ainakin sen tunnustamiselle, että mikään tulkinta ei ole puhdas totuus, vaan nimen omaan omalle asialle suotuisaa tulkintaa. Sitä tekevät tietysti kaikki. Suomalaisella historiankirjoituksellakin pitäisi olla siihen oikeus.

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: Kaksi maailmaa

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 03.02.2011 13:40

Opiskelija kirjoitti:Historiasta on vaikeaa sanoa mitään absoluuttista ja siksi pitäisikin olla tilaa monenlaisille historiantulkinnoille tai ainakin sen tunnustamiselle, että mikään tulkinta ei ole puhdas totuus, vaan nimen omaan omalle asialle suotuisaa tulkintaa.
Täsmälleen.

Samoin on identiteettien ja niitä tukevien suurten tarinoiden laita. Osa suomalaisista kielestä riippumatta on omaksunut skandinaaviset tarinat osaksi identiteettiään ja sehän ok - vaatimus, että niillä pitäisi olla sama sointi kaikkien suomalaisten sydämissä vain on turha.

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: Kaksi maailmaa

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 04.02.2011 08:08

Minulta on jotenkin mennyt ohi se, että opetusministerimme allekirjoitti muiden pohjoismaiden opetusministerien mukana pohjoismaisen kielijulistuksen 2006:

Ensimmäisen pohjoismaisen kielipoliittisen julistuksen taustalla on tarve uuteen pohjoismaiseen kielipolitiikkaan, joka turvaa Pohjoismaiden ministerineuvoston kielipanostusten yhtenäisyyden ja luo perustan yhtenäiselle, pitkäjännitteiselle ja tehokkaalle kielipoliittiselle panostukselle. Julistus ei ole oikeudellisesti sitova eikä se niin ollen sisälly viiden Pohjoismaan ja kolmen itsehallintoalueen lainsäädäntöön.

---

Julistuksessa todetaan myös pohjoismaisen kielipolitiikan lähtökohtana olevan, että kaikilla pohjoismaalaisilla on seuraavat kielelliset perusoikeudet:
- oppia yhteiskunnan toimintaa ylläpitävä kieli suullisesti ja kirjallisesti, niin että he voivat osallistua yhteiskunnalliseen elämään
- oppia ymmärtämään ja tuntemaan yhtä skandinaavista kieltä ja ymmärtämään muita skandinaavisia kieliä, niin että he voivat olla osa pohjoismaista kieliyhteisöä
- oppia kansainvälisesti laajasti käytettyjä kieliä, niin että he voivat osallistua kansainvälisen yhteisön kehitykseen
- pitää yllä ja kehittää äidinkieltään ja kansallista vähemmistökieltään.

Näiden oikeuksien pohjalta täsmennetään pohjoismaisen kielipolitiikan viisi tavoitetta:
- että jokainen pohjoismaalainen osaa lukea ja kirjoittaa sitä kieltä tai niitä kieliä, jotka hänen asuinalueellaan ylläpitävät yhteiskunnan toimintaa
- että kaikki pohjoismaalaiset voivat kommunikoida keskenään ensisijaisesti jollakin skandinaavisella kielellä
- että kaikilla pohjoismaalaisilla on perustiedot kielellisistä oikeuksistaan ja Pohjoismaiden kielellisestä tilanteesta
- että kaikilla pohjoismaalaisilla on erittäin hyvät tiedot vähintään yhdessä kansainvälisesti merkittävässä kielessä ja hyvät tiedot jossakin muussa vieraassa kielessä
- että kaikilla pohjoismaalaisilla on yleistietoa kielestä ja sen käytöstä.


Tässä on nyt se julistus, jossa suomenkielisten koulujen pakollisesta ruotsista on tehty oikeus.

Vastaa Viestiin