Kesällä viisitoista vuotta sitten kirjoitin tänne ensimmäisen viestini - yhä täysin ajankohtainen
Lähetetty: 28.08.2024 14:09
Kirjoitin kesällä 2009
RKP on jumittanut nämä vuodet onnistuneesti. Pakkoruotsia on entistä enemmän ja entistä pakollisempana ja poliittinen liturgia kaksikielisyyden rikkaudesta jatkuu - mutta nyt yhä selvemmin myös sanotaan, että pakkoruotsi on järjetöntä ja se on vain RKP:n luomus.Sees kirjoitti: ↑11.06.2009 10:53 Pro et contra: Tässä hyvin muotoiltu kannaotto HS:n verkkokeksusteluista. "--- Jääräpäisesti opetella kahta tai vaikka kolmeakin kieltä ja saavuttaa niissä keskinkertainen taso, samalla uhraten luontaisimman osaamisalueensa näiden tieltä? Vaiko panostaa siihen, missä on lahjakas ja tulla sillä saralla huippuosaajiksi, samalla opetellen yhden kielen melko hyvin?"
Itselleni tämä on se tärkein pointti. En ymmärrä, miksei suomenkielisillä olisi samaa oikeutta kuin muillakin eurooppalaisilla opetella vahva englanti ja keskittyä luonnontieteisiin tai teknologiaan.
Meillä on paljon lapsia, joilla on hidas kielellinen kehitys. Heidän tulisi saada peruskoulu- ja lukioajan keskittyä omaan äidinkieleen ja englantiin.
Mielestäni ongelma on se, että suuri osa poliitikoista ja opetusalan suunnittelijoista on humanisteja, joilla on itsellään suuri rakkaus kieliin ja joille kielet ovat edustaneet sivistyksen ja kommunikaation kulmakiviä.
Ongelma on myös se, että kieltenopettajilla on vahva etujärjestö. Se pystyy myös liittoutumaan tehokkaasti. Nyt peruskoulun uutta tuntijakoa pohditaan - löytyykö sieltä valmiutta tehdä muutoksia.
Mielestäni kieltenopetus ei voi lisääntyä peruskoulussa ja lukiossa, ainoastaan vähentyä. Miten tämän selittäisi päättäjille ja miten asia "korvataan" kieltenopettajille, jotta asteittain päästään terveempään tilanteeseen?
TK: "Pakkoruotsi haittaa kaikkia suomenkielisiä oli sitten lahjakas millä tavalla tahansa."
Näinhän se on. Kuitenkin mielestäni on todella murheellista, jos pakkoruotsi korvataan jollain muulla pakkokielellä. Sellaista en voi hyväksyä. Haluan painottaa vapautta olla valitsematta lisäkieliä englannin rinnalle.
On selvää, että kielivalintoja pohdittaessa esimerkiksi kieltenopettajat tulevat vaatimaan lisää pakollista kieltenopetusta, mikäli pakkoruotsista luovutaan. Luultavasti myös ruotsinkieliset ehdottavat sitä. Tavoitteena on se, että jos meille jää pakollinen toinen vieras kieli, se on heikoimpien kielenoppijoiden kohdalla jatkossakin lähes aina ruotsi, sillä ruotsin alkeet ovat selkeästi helpommat kuin monen muun kielen.
Minusta on äärettömän tärkeä muistaa, että kyse on nyt suomalaisten osaamistasosta: Halutaanko meillä viedä niiltä, jotka joutuvat tekemään kielissä eniten töitä, mahdollisuus paneutua englantiin ja saada siitä itselleen aito, toimiva kielitaito? Halutaanko holhota erityisesti poikia valitsemaan lisää kieliä? Haluammeko heikentää poikien kouluttautumisintoa ja vaarantaa matemaattisten ja teknisten aineiden opiskelua? Vai saammeko valita vapaasti?