Sivu 1/1

Uusi julistus määrittelee Pohjoismaiden kielipolitiikkaa: skandikielillä jatketaan...

Lähetetty: 03.05.2024 18:11
Kirjoittaja NRR
Reilu kerho ohittaa suomen, saamet ja englannin - taas kuten vanhassa versiossa 2006.
1. Pohjoismaisten yhteiskuntien toimintaa ylläpitävät kielet säilyvät vahvoina ja elinvoimaisina nyt ja vastaisuudessa,
2. yhteiskunnan toimintaa ylläpitävät kielet säilyvät yhteiskunnan toimintaa ylläpitävinä ja niitä voidaan käyttää tieteen kielenä nyt ja vastaisuudessa,
3. pohjoismaisessa yhteistyössä käytetään vastedeskin skandinaavisia kieliä eli norjaa, ruotsia ja tanskaa ja
4. kaikki Pohjoismaihin kuuluvat kielet säilyvät elinvoimaisina ja kehittyvät ajassa, jota leimaa digitalisaatio sekä tekoäly, kansainvälistyminen ja maahanmuutto.

- Yli kaksikymmentä miljoonaa ihmistä puhuu ja ymmärtää skandinaavista kieltä. Se, että ymmärtää muita skandinaavisia kieliä, avartaa maailmankuvaa. On tärkeää, että me Pohjoismaissa teemme keskenämme yhteistyötä yhteisten tavoitteidemme hyväksi. Siksi pidän uutta pohjoismaista kielijulistusta erittäin tärkeänä Pohjoismaiden välisen yhteistyön vahvistamisessa, sanoo opetusministeri ja pohjoismaisesta yhteistyöstä vastaava ministeri Anna-Maja Henriksson.
https://okm.fi/-/ministerit-henriksson- ... ukholmassa

Edelleen:

Pohjoismainen kielipolitiikka --- pyrkii varmistamaan, että jokainen pohjoismaalainen kykenee kommunikoimaan vähintään yhdellä skandinaavisella kielellä ja taitaa muita skandinaavisia kieliä, niin että hän voi olla osa pohjoismaista kieliyhteisöä.

Pohjoismaisen kielipoliittisen julistuksen tavoitteiden toteutumista seurataan säännöllisesti päivitettävien työohjelmien avulla. 

Re: Uusi julistus määrittelee Pohjoismaiden kielipolitiikkaa: skandikielillä jatketaan...

Lähetetty: 14.05.2024 13:52
Kirjoittaja TK
Pohjoismaalaiset ovat nykyään yhteydessä toisiinsa pääsääntöisesti englanniksi. Englannista on tullut Pohjoismaiden yhteinen kieli.

Islanti, suomi ja saame on kokonaan jätetty tämän tyhjänpäiväisen kielijulistuksen ulkopuolelle. Pitäiskö perustaa näille kolmelle kielialueelle oma pohjoismainen yhteisö? Se olisi kolmen kansan pohjoismainen yhteisö (saamelaiset kolmine saamen kielineen pitävät itseään omana kansanaan), vastapaino ruotsin, norjan ja tanskan kieliyhteisölle.