Suomenruotsalainen poika ei saanut putkassa palvelua ruotsiksi - järjesti poliisille ikävyyksiä

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Suomenruotsalainen poika ei saanut putkassa palvelua ruotsiksi - järjesti poliisille ikävyyksiä

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 29.02.2024 16:21

Suomenruotsalainen teini närkästyi juoppoputkan ”palveluista” Helsingissä ja aloitti vuosien riidan

Kaksikielinen nuori ei saanut putkassa palvelua ruotsiksi. Helsingin poliisille määrättiin tapauksen johdosta tuhansien eurojen uhkasakko.

16-VUOTIAS poika joi itsensä niin pahaan humalaan syyskuussa 2017, että joutui selviämisaseman kautta niin sanottuun Kisahallin juoppoputkaan.

Suomenruotsalainen poika närkästyi Helsingin juoppoputkan ”palveluista” niin syvästi, että aloitti riidan saadakseen oikeutta asiassa. Riita kestä vuosikausia.

SEKÄ suomea että ruotsia sujuvasti puhunut poika oli selviämisasemalla häirinnyt muita asiakkaita, ja paikalle kutsuttiin poliisit. Poika oli kommunikoinut molemmilla kielillä, ja haukkunut poliisien ruotsinkielentaitoa suomen kielellä.

Lopulta poika oli poliisin mukaan suuttunut ja kieltäytynyt enää puhumasta muuta kuin ruotsia. Kun lastensuojeluviranomainen oli noutanut pojan sellistä, tämä oli ilmaissut tyytymättömyytensä siihen, ettei hän ollut saanut palvelua äidinkielellään.


Tapauksesta tehtiin selvityspyyntö yhdenvertaisuusvaltuutetulle.

TAPAUSTA tutkinut yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi Helsingin poliisilaitoksen syrjineen poikaa tämän kieleen liittyvän syyn perusteella. Syrjintään oli syyllistynyt sekä poliisi että vartija.

Poliisi vetosi päihtyneen pojan käytökseen. Lautakunnan mukaan pojan käytöksellä ei ollut merkitystä kielellisten oikeuksien toteutumisen kannalta.

Keväällä 2020 lautakunta kielsi Helsingin poliisilaitosta jatkamasta syrjintää tai tekemästä sitä uudestaan. Lautakunta asetti päätöksensä tehosteeksi 5 000 euron uhkasakon.

Poliisi valitti lautakunnan ratkaisusta hallinto-oikeuteen. Asia palautettiin lautakunnan käsiteltäväksi, joka antoi saman päätöksen uudestaan marraskuussa 2021.

HELSINGIN poliisi valitti lautakunnan ratkaisusta toistamiseen hallinto-oikeuteen. Poliisi myönsi, ettei pojan kielelliset oikeudet täysimääräisesti toteutuneet, mutta kyseessä ei ollut tahallinen syrjintä.

Hallinto-oikeus kuitenkin arvioi, että pojan perustuslaissa taattua oikeutta käyttää äidinkieltään oli rajoitettu. Lautakunnan päätös uhkasakkoineen jäi voimaan.
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000010260929.html

TK
Viestit: 2516
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Suomenruotsalainen poika ei saanut putkassa palvelua ruotsiksi - järjesti poliisille ikävyyksiä

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 01.03.2024 10:29

Suru-poika on varmaan suuri sankari hurrien keskuudessa. Laittaa nyt suomenkieliset poliisit polvilleen näin näyttävästi ja tuntuvasti. Ai että, suomenkielisille pitää näyttää heidän paikkansa.
Sujuvasti suomea puhuvan ei siis tarvitse ottaa palveluja vastaan suomeksi, jos ei huvita. Ruotsinkielisen rinnakkaisyhteiskunnan jäsenille on aina ja kaikkialla viranomaisten kanssa asioitaessa tarjottava puhekieleksi ruotsia, jos suru sitä vaatii, vaikka kuinka osaisikin suomea.
Tilanne on paitsi koominen niin myös kestämätön. Älytön ja naurettava.

Perustuslain § 17 edellyttää suruille tarjottavan ruotsinkielisiä palveluja viranomaisissa asioitaessa. Tästä pykälän kohdasta on selvästi unohtunut maininta kaksikielisistä ihmisistä, joilla suomen kielen taito on hyvä.
Käytännön toteutuksena tähän § 17 kohtaan on löydettävä uusia toteutusmuotoja. Kaikkien pakkoruotsittamisen tie on jo käyty loppuun ja lopputulos on huonoksi havaittu.

Uusia toimintatapoja on ideoitava ja tuotava ehdotuksia aktiivisesti esille ja käsittelyyn.
Voisiko yrittää esim:
- perustaa ympäri vuorokauden päivystäviä tulkkikeskuksia, joissa olisi aina useampia suomi-ruotsi tulkkeja paikalla. Nettiyhteyden välityksellä tulkkiin saisi hetkessä yhteyden. Tässä kaksikielisen suru-pojan tapauksessakin tämä olisi ollut toimiva käytäntö.

Vastaa Viestiin