Matematiikka ja luonnontieteet sukeltavat Pisamittauksessa, pakkoruotsia lisätään

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Hillevi Henanen
Viestit: 2527
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Matematiikka ja luonnontieteet sukeltavat Pisamittauksessa, pakkoruotsia lisätään

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 11.12.2023 16:07

https://yle.fi/a/74-20063866

Jopa keskustelu auki.
Eipä siellä pakkoruotsia liiemmin ylistetä.
Muistuttaisin, että lisäys koskee myös ruotsinkielisten oppilaiden "pakkosuomea".
Ei koske. He aloittavat itselleen välttämättömän maan pääkielen eli suomen opiskelun jo ensimmäisellä luokalla, eli vuosia ennen lakisääteisen pakon alua
Ruotsi aloitetaan vasta lain pakottamana kuudennella
.

lpo
Viestit: 177
Liittynyt: 10.04.2016 10:57

Re: Matematiikka ja luonnontieteet sukeltavat Pisamittauksessa, pakkoruotsia lisätään

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja lpo » 11.12.2023 16:57

Käydäänpäs läpi tuon OKM:n tiedotteen tiivistelmä. Punaisella omat kommenttini:
B1-kielen opetus lisääntyy syksyllä 2024
  • B1-kielen eli suomen tai ruotsin opetusta lisätään yhdellä vuosiviikkotunnilla perusopetuksen vuosiluokilla 7–9. Valtioneuvosto antoi 19.1.2023 asiaa koskevat asetusmuutokset.
  • Vuosiviikkotuntimäärää B1-kielestä lisätään kaikille yhteisen opetuksen osalta yhdellä vuosiviikkotunnilla, jolloin oppiaineen opetuksen vähimmäismäärä nousee kuudesta seitsemään vuosiviikkotuntiin. Lisäys kohdennetaan 7. vuosiluokalle.
Täällä osattiin arvata tämä tempaus jo silloin kun ruotsin aloitus siirrettiin 6. luokalle. Taiteesta ja liikunnasta lienee jo leikattu niin paljon, että tuo lisäys tehdään kaiken muun päälle. Seuraavaksi varmaan taivastellaan, miten tämä nyt ei lisännytkään muita kieliä. Lasten jaksaminen ei taida kiinnostaa ketään...
  • Jatkossa B1-kieltä opetetaan kaksi vuosiviikkotuntia luokilla 1-6, kaksi vuosiviikkotuntia 7. luokalla ja kolme luokilla 8–9. Opetuksen järjestäjät voivat kohdentaa 8–9-luokkien vuosiviikkotunnit paikallisesti tarkoituksenmukaisella tavalla omassa tuntijaossaan.
Ylen jutussa on nostettu esiin pienten kuntien huoli osaavien opettajien riittämisestä ja paljonko tämä riemu maksaa. Jos tuo kustannetaan valtion kassasta, lasku jää taas vaihteeksi veronmaksajien maksettavaksi. Jos kustannukset katetaan lainalla, lasku lankeaa tällä uudistuksella kiusattavien lasten ja nuorten maksettavaksi joskus tulevaisuudessa. Mielenterveysongelmien lisääntymistä ei varmasti ole edes mietitty.
  • Muutokset liittyvät hallituksen uudistettuun kansalliskielistrategiaan, joka turvaa kaikkien oikeuden saada palvelua kansalliskielillä ja parantaa kieli-ilmapiiriä.
Saako tämän jälkeen paremmin palvelua suomeksi länsirannikolla? Siellä aloitetaan suomi ensimmäisellä luokalla, mutta eipä tunnu palvelut toimivan, Ruotsista palkatut lääkärit hyvänä esimerkkinä. Pistää myös miettimään millainen päättelyketju pitää käydä läpi, että kuvittelee uudistuksen parantavan kieli-ilmapiiriä. Harkintakykyä tässä ei ainakaan ole osattu käyttää, joten turha ihmetellä, jos/kun lähitulevaisuudessa alkaa kuulumaan entistä enemmän valitusta, miten julkisilla paikoilla ei uskalla puhua ruotsia.
  • Lisäksi selvitysten ja arviointien tuottamien tietojen mukaan opettajat kokevat nykyisen B1-kielen tuntijaon haasteellisena opetuksen etenemisen kannalta. Tämä on näkynyt myös opiskelijoiden ruotsin kielen oppimistuloksissa viimeisen kahden lukuvuoden aikana. Hallitus linjasi muutoksesta vuoden 2023 talousarviota käsittelevässä budjettiriihessä 1.9.2022.
Opetustapojen muutoksesta on kuulunut paljon pahaa, mutta palaan tässä kysymyksessä jälleen äskeiseen kohtaan. Kieli-ilmapiiri oli jo valmiiksi huono ja kepin lisääminen ei varmasti paranna oppimistuloksia, ihan sama miten riemukkaaseen kaapuun raipparuotsin haluaa pukea.

Lähde: Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote

Hillevi Henanen
Viestit: 2527
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Matematiikka ja luonnontieteet sukeltavat Pisamittauksessa, pakkoruotsia lisätään

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 11.12.2023 17:57

Yhden tunnin lisäys kohdennetaan 7. vuosiluokalle.
Elikkä tämä on mennyt tarkalleen voimassa olevan "lain" mukaan.
Eduskuntahan ei aikanaan suostunut tähän pakkoruotsin aikaistamiseen ollenkaan, mutta sitten suljettujen ovien takana tehtiin tällainen lehmäkauppa ja julkistettiin juhannuksen alla.
Juhannuksen ja joulun alustat ovat vaarallisia tässä mielessä.
Samalla kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla ensi syksynä olevien oppilaiden pitää "saada" vähintään seitsemän vuosiviikkotuntia toisen kotimaisen kielen opintoja.
MITEN NIIN SAAMATTA! Lain mukaan kaikki säädetyt pakkoruotsin tunnit on väkipakolla "saatu", yhdestäkään "lakisääteisestä" tunnista ei ole lipsuttu.
Salliiko edes kaikenlaisten kieroilujen äiti "Suomen kielilaki" säätää turhan kielen velvoitteita takautuvasti?

Tyhmä kysymys, tottakai se sallii. Vielä nytkin kun kun englannin tarve on noussut oleellisesti jopa Suomen turvallisuuden takuuna, meillä yritetään systeemiin syöttää "saamattomia" ruotsin tunteja.
Niitä "saamattomia" tunteja on vuodesta 2016 ja jos niitä nyt ruvetaan jälkikäteen pakkosyöttämään, niin vanhimpien ikäluokkien oikeus on kohta lukea vaikka puoli päivää ruotsia ja loppupäivä muuta kunnes yhteiskunta on palauttanut heille nämä "saamattomat" tunnit..

Avasin tälle oman ketjun HH
Viimeksi muokannut Hillevi Henanen, 15.12.2023 13:42. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Hillevi Henanen
Viestit: 2527
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Matematiikka ja luonnontieteet sukeltavat Pisamittauksessa, pakkoruotsia lisätään

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 11.12.2023 18:14

Tämähän ei millään tavalla lisää surunuorten taakkaa, vaan muiden kieliryhmien.

Surut nyt vain asuvat vauhdilla hupenevana vähemmistönä Suomessa, jossa maan pääkieli on heille elinehto, ja siitä on muita rangaistava koko koneiston voimalla.

Asioista päättävät eri konstein määrääviin asemiin itsensä keplotelleet surut tukeva rahatukko kainalossa, eikä asianosaisisilla ole sanan valtaa omissa asioissaan.

Olisipa mukava jos esim saisi nämä Suomen "kielilait" jonkun ulkopuolisen instanssin syyniin.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2188
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Matematiikka ja luonnontieteet sukeltavat Pisamittauksessa, pakkoruotsia lisätään

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 11.12.2023 19:16

Hillevi Henanen kirjoitti: 11.12.2023 18:14

Olisipa mukava jos esim saisi nämä Suomen "kielilait" jonkun ulkopuolisen instanssin syyniin.
Tätähän yritettiin joskus 15-20 vuotta sitten..
Suomi kieltäytyi kutsusta eurooppalaiseen kielipolitiikan arviointiin.

Kenen päätöksellä..niinpä.
2000-luvun alussa Euroopan komissio esitti myös Suomelle ulkoista arviointia Suomen kielikoulutus-politiikasta. Unkari oli ensimmäinen, jolle sellainen tehtiin. Suomen vastauksena oli hiljaisuus.

Ulkopuolinen taho näkee kirkkaammin kuin toimija itse. Vai onko niin kuin Laurén ja Takala epäilevät: päätöksentekijät ovat joko asiantuntemattomia tai välinpitämättömiä (HS 22.4.2010).
Artikkelissaan ”Eurooppalaisen Suomen kielipolitiikka” (Kanava 2/2003) kielten yliopettaja Marjatta Huhta toteaa, että suomalaisen kielipaletin laajentamiseksi joudutaan puuttumaan ruotsin erikoisasemaan, ensimmäiseksi korkeakoulusektorilla. Opintoaikojen supistaminen ja opintojen tehostaminen vaatii keskittymistä olennaiseen.
RKP:n jarrutus ja jumitus on murhaavaa..
Eikä kukaan voi mitään.

NRR
Viestit: 9804
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Matematiikka ja luonnontieteet sukeltavat Pisamittauksessa, pakkoruotsia lisätään

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 13.12.2023 11:04

Kaksi matikanproffaa mielipideosastolla muistuttaa, ettemme oikeasti ole olleet kauhean hyviä matikassa, meillä vain ei ollut niin kauheasti heikkoja:
SUOMALAISOPPILAIDEN matemaattinen lukutaito on vuoden 2022 Pisa-tutkimuksissa heikentynyt neljän vuoden takaisesta. Kaikkien OECD-maiden keskiarvo on laskenut merkittävästi, luultavasti koronapandemian vuoksi, Suomen tulokset hieman enemmän. Sikäli ei ole kyse romahduksesta, vaan vuodesta 2006 alkaen Suomen tulokset ovat laskeneet tasaisesti.

MITÄ tämä tarkoittaa käytännössä? Parhaina vuosina Suomessa Pisa-tutkimuksessa heikoimman osaamisen luokkaan kuului alle kymmenen prosenttia oppilaista, nyt jo neljännes. ---

Aiempien korkeiden tulosten syistä ei koskaan saatu kattavaa selitystä.

Nykynuorilla on erilaista osaamista kuin 15–20 vuotta sitten. Tämä ei kuitenkaan selitä tulosten heikkenemistä suhteessa verrokkimaihin.

Suomessa keskustelussa on usein piilo-oletus, että 2000-luvun alun tulokset ovat meille luonnollinen paikka. Voisi päinvastoin kysyä, mistä aiemmat hyvin korkeat tulokset johtuivat, sillä Suomen tulokset eivät missään vaiheessa olleet huippuluokkaa kansainvälisessä TIMSS-tutkimuksessa, joka mittaa matemaattisen lukutaidon sijaan perinteisempää matematiikan osaamista.

--- Kun tutkijat vierailivat 2000-luvun alussa suomalaiskouluissa, he eivät huomanneet matematiikan tunneilla mitään poikkeuksellista, joskaan ei erityisiä puutteitakaan.

--- Suomen koulutusjärjestelmän kyky tasoittaa sosioekonomisen taustan vaikutusta oppimistuloksiin ylittää heikentymisestä huolimatta edelleen OECD:n keskitason. ---

SUOMEN matematiikan osaamisen kääntäminen nousuun onnistuu yleisiä ja ainespesifejä menetelmiä yhdistämällä.
--- 
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010049753.html

Teemu
Viestit: 7
Liittynyt: 28.10.2018 09:34

Re: Matematiikka ja luonnontieteet sukeltavat Pisamittauksessa, pakkoruotsia lisätään

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja Teemu » 13.12.2023 12:35

Mitenkähän pitkään tämän pakkoruotsin kanssa aiotaan vielä hakata päätä seinään? No vastahan tätä on yritetty sellaiset viisikymmentä vuotta, että ehkä yritetään vielä toiset viisikymmentä ja katsotaan sitten, olisiko sata vuotta pakotusta tuottanut tulosta.

Itse tosin uskon, ettei edes ruotsin pakollisuus ensimmäiseltä luokalta lähtien ja sen palauttaminen pakolliseksi ylioppilaskirjoituksiin muuttaisi asioita paljoa, mitä tulee ruotsin osaamiseen. Lukiosta juuri valmistuneiden ruotsin kielen taito luultavasti parantuisi hieman, mutta sekin katoaisi varmasti viimeistään muutama vuosi virkamiesruotsin suorittamisen jälkeen. Tämä siksi koska suurimmalle osalle ihmisistä kielelle ei yksinkertaisesti ole käyttöä. Tämän juurisyyn takia ei pakottaminen tule ikinä tuottamaan mitään positiivista. Pakon lisääminen ei tuota muuta kuin hukattuja tunteja ja katkeruutta vieden pois resursseja muilta aineilta.

NRR
Viestit: 9804
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Matematiikka ja luonnontieteet sukeltavat Pisamittauksessa, pakkoruotsia lisätään

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 13.12.2023 15:37

Teemu kirjoitti: 13.12.2023 12:35 Mitenkähän pitkään tämän pakkoruotsin kanssa aiotaan vielä hakata päätä seinään?

---ei edes ruotsin pakollisuus ensimmäiseltä luokalta lähtien ja sen palauttaminen pakolliseksi ylioppilaskirjoituksiin muuttaisi asioita --- koska suurimmalle osalle ihmisistä [ruotsin] kielelle ei yksinkertaisesti ole käyttöä. --- Pakon lisääminen ei tuota muuta kuin hukattuja tunteja ja katkeruutta vieden pois resursseja muilta aineilta.
Täsmälleen näin.
Ruotsin tarve on useimmilla nolla.
Mikään ei muuta tätä.

Kuinka kauan pakko jatkuu?
Ja miksi se jatkuu?
Miksi RKP jumittaa?
Miksi muut sallivat RKP:n jumittavan?

lpo
Viestit: 177
Liittynyt: 10.04.2016 10:57

Re: Matematiikka ja luonnontieteet sukeltavat Pisamittauksessa, pakkoruotsia lisätään

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja lpo » 13.12.2023 23:24

Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka moni on käytännössä vaihtanut kielensä ruotsista suomeksi, vaikka olisikin vielä paperilla ruotsinkielinen. On varmasti ahdistavaa, jos omaa kieltä uskaltaa puhua vain neljän seinän sisällä ja jos ulkona uskaltaa puhua vain suomea, niin ruotsi alkaa väistämättä näivettymään tälläkin tavalla, etenkin lasten kohdalla. Tästä ei tietenkään voi edes olla mitään tilastoja, mutta vaikea uskoa, että tällainen kehitys johtaisi RKP:n kannatuksen lisääntymiseen.

NRR
Viestit: 9804
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Matematiikka ja luonnontieteet sukeltavat Pisamittauksessa, pakkoruotsia lisätään

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 14.12.2023 09:21

Matikasta vielä Karvin selvitys:

https://www.karvi.fi/fi/ajankohtaista/u ... tasoisesti

Lukion pitkän matematiikan opintoihin tähtäävät oppilaat ovat ysillä selvästi korkeammalla tasolla kuin muut ryhmät.

Arviointiaineiston perusteella on ilmeistä, että jo 9. luokalla parhaat osaajat ovat ylittäneet lukion matematiikan lyhyen oppimäärän kirjoittaneiden keskitason, ja osa heistä oli jo pitkän matematiikan suorittaneiden oppilaiden keskitasolla.

[Meillä viime vuosina pitkän matikan valitsijoiden määrää on mediassa pidetty liian suurena, "matikan ylivalta" syö kuulemma kielet.]

Keskimäärin heikoimmin suoriutuneet oppilaat olivat laskusujuvuuden suhteen kuudennen luokan tasolla, mutta kolmannes heikosti suoriutuneista oppilaista oli vuosiluokkien 3–5 tasolla. 

Karvi suosittelee, että taidoiltaan heikoille oppilaille tulee kohdentaa aiempaa intensiivisempää oppimisen tukea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tukiopetusresursseja on järkevää suunnata riittävän tehokkaasti jo alkuopetukseen.

Parhaimpaan desiiliin kuuluu edelleen enemmän poikia kuin tyttöjä. Osuudet nyt 43%-57%. Sama pätee alimmassa desiilissä. Poikia on enemmän osaamisen molemmissa ääripäissä!

Kiinnostavaa on, että heikoimmin ja parhaimmin suoriutuneiden oppilaiden ryhmässä tyttöjen tunteet matematiikkaa opiskeltaessa ovat kielteisempiä kuin osaamiseltaan samantasoisten poikien. Riippumatta siis tasoryhmästä tytöt olivat poikiin nähden pettyneempiä, ahdistuneempia, epävarmempia ja vihaisempia ajatellessaan matematiikkaa,

Vastaa Viestiin