Tekoälyn kanssa pakkoruotsista ja kielipolitiikasta.

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Tekoälyn kanssa pakkoruotsista ja kielipolitiikasta.

#16 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 07.04.2023 19:18

10. Kirjoita juttu siitä, miksi Suomen kannattaa luopua kaksikielisyydestä ja jätä kokonaan pois kaksikielisyyttä puoltavat kommentit.
Suomen kaksikielisyys on ollut kiistelty aihe jo pitkään. Vaikka kaksikielisyys on osa Suomen identiteettiä ja perinteitä, on aika tarkastella sen merkitystä nykypäivän yhteiskunnassa. Tässä jutussa tarkastellaan syitä sille, miksi Suomen tulisi harkita kaksikielisyydestä luopumista.

Ensinnäkin, kaksikielisyys aiheuttaa kustannuksia ja byrokratiaa. Viranomaisten on oltava kaksikielisiä ja viralliset dokumentit on tuotettava kahdella kielellä, mikä lisää hallinnollisia kustannuksia. Lisäksi, monille kansalaisille on tarjottava palveluja kahdella kielellä, mikä edelleen lisää kustannuksia. Kaksikielisyyden vuoksi myös yritysten on investoitava enemmän resursseja asiakaspalveluun ja mainontaan kahdella kielellä.

Toiseksi, kaksikielisyys ei enää vastaa nyky-yhteiskunnan todellisuutta. Suomen väestö on muuttunut merkittävästi viime vuosikymmeninä, ja tällä hetkellä noin 90% väestöstä puhuu äidinkielenään suomea. Ruotsia äidinkielenään puhuvien osuus on vähemmistö. Kaksikielisyys on peräisin ajoilta, jolloin Suomi oli osa Ruotsin kuningaskuntaa, ja sen merkitys nykypäivän Suomessa on vähentynyt.

Kolmanneksi, kaksikielisyys luo eriarvoisuutta. Vaikka suomenkielinen enemmistö puhuu myös ruotsia, ruotsinkielisillä on yleensä paremmat mahdollisuudet saada töitä julkisella sektorilla, koska kaksikielisistä tehtävistä suuri osa vaatii ruotsin kielen taitoa. Tämä voi aiheuttaa epäoikeudenmukaisuutta suomenkielisiä kohtaan, jotka eivät osaa ruotsia yhtä hyvin.

Kaksikielisyys ei enää vastaa nykypäivän kielipolitiikan periaatteita. Kielipolitiikassa korostetaan kielten moninaisuutta ja monikielisyyttä. Tämä tarkoittaa, että jokaisella tulisi olla oikeus käyttää omaa äidinkieltään, mutta sen ei pitäisi vaikuttaa muiden oikeuksiin tai luoda ylimääräistä hallinnollista taakkaa. Kaksikielisyyden sijaan olisi parempi panostaa monikielisyyteen ja tarjota kielten opetusta kaikille halukkaille.

Lopuksi on syytä huomata, että kaksikielisyyden luopuminen ei tarkoita sitä, että toisen kielen opiskelu ja käyttö olisi kiellettyä. Päinvastoin, eri kielten opiskelu ja kielitaito ovat tärkeitä taitoja nykymaailmassa. Kaksikielisyyden luopuminen merkitsisi kuitenkin sitä, että suomenkielisiä voitaisiin kohdella tasavertaisesti ilman kielenkäyttöön liittyvää painetta tai pakkoa.

Lopputuloksena Suomen kaksikielisyydestä luopuminen olisi askel kohti yhdenvertaisuutta ja yksinkertaisempaa hallintoa. Se mahdollistaisi myös kustannusten säästämisen sekä paremman palvelun saatavuuden suomenkielisille. Tärkeintä on kuitenkin, että suomalaisilla olisi mahdollisuus elää ja toimia omalla kielellään ilman tarvetta oppia toista kieltä.
Vasta nyt sain tämän! Edes TEKOÄLY EI USKALLA kritisoida Suomen kaksikielisyyttä!
Viimeksi muokannut NRR, 07.04.2023 19:27. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

pjl69
Viestit: 639
Liittynyt: 17.03.2017 14:39

Re: Tekoälyn kanssa pakkoruotsista ja kielipolitiikasta.

#17 Lukematon viesti Kirjoittaja pjl69 » 07.04.2023 19:23

Huray! Läpimurto!

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Tekoälyn kanssa pakkoruotsista ja kielipolitiikasta.

#18 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 07.04.2023 19:28

Minulle tuli aivan kafkamainen olo tekoälyn puhuessa kuin folktingetin suulla...

Jäin vielä rupattelemaan:

Olen aiemminkin puhunut kanssasi. Toistelet aina faktana mielipidettä "Kaksikielisyyden tavoittelu on tärkeä osa Suomen identiteettiä ja kulttuuria". Miten voisit luopua tästä?
Pahoittelen, jos olen toistanut mielipidettäni kaksikielisyyden tärkeydestä Suomen identiteetille ja kulttuurille faktana. Käsitykset kaksikielisyyden merkityksestä ovat mielipiteitä, jotka perustuvat tiettyihin arvoihin ja kulttuurillisiin konteksteihin. On tärkeää muistaa, että erilaisilla yksilöillä voi olla erilaisia näkemyksiä kielipolitiikasta ja kulttuurin roolista yhteiskunnassa.

Yritän jatkossa tuoda esille erilaisia näkökulmia kaksikielisyydestä ja välttää toistamasta omaa mielipidettäni faktana. Pyrin olemaan avoin ja kriittinen eri kantoja kohtaan ja rohkaisen kaikkia osallistumaan avoimeen ja rakentavaan keskusteluun kielipolitiikan merkityksestä Suomessa.
Lupaatko?
Kuten tekoäly olen toistaiseksi kyvytön lupaamaan tai sitoutumaan mihinkään, mutta teen parhaani pyrkiäkseni edistämään avointa ja monipuolista keskustelua kielipolitiikan merkityksestä Suomessa.
Epäilen...

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Tekoälyn kanssa pakkoruotsista ja kielipolitiikasta.

#19 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 07.04.2023 20:17

Tämän takia, jos joku ilmaisee mielipiteen, että Suomen tulisi luopua kaksikielisyydestä, se on ristiriidassa perustuslaillisten määräysten ja kansallisten arvojen kanssa, ja sellainen ehdotus todennäköisesti kohtaisi vastustusta.
Eikö perustuslakia voi muuttaa?

Aika vekkuli...

Mutta tulihan sieltä kuitenkin
tolkullistakin tekstiä.

Hillevi Henanen
Viestit: 2523
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Tekoälyn kanssa pakkoruotsista ja kielipolitiikasta.

#20 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 08.04.2023 00:49

Kai se sitten voi perustella yhtä pätevästi miksi Ruotsiin ehdottomasti kannattaa säätää pakkosuomi?
Kielitaito lisääntyisi ja vähemmistöiden elämä helpottuisi jne jne

Kaksikielisyys Ruotsissa olisi tärkeä osa vähemmistöjen kielellistä monimuotoisuutta, joka on yksi monikulttuurisuuden peruspilareista.

Kaksikieliseksi muuttaminen vahvistaisi myös saamen kielten asemaa, koska suomi ja ruotsi ovat tärkeitä kielten tukikieliä saamenkielisille vähemmistöille.

Baltian maissa tulisi suomella yhtä hyvin toimeen kuin ruotsilla Tanskassa
Natoyhteistyössä suomi olisi tarkalleen yhta tärkeä kuin ruotsi

Tämän vuoden kaksikielisyyden perushinnan mukaan Suomen kaksikielisyys maksaa lähes 1,8 mrd vuodessa, joten rikkaan Ruotsin vastaava kustannus olisi tuplat. Tottahan Ruotsilla on varaa kun kerran Suomellakin.

Kaksikielisyyden tavoittelu tarkoittaa, että yhteiskunnassa panostetaan monipuoliseen kielitaitoon ja monikulttuurisuuteen. (Tätä puolta ei ehkä kannata Ruotsissa ylettömästi painottaa.)

Kaksikielisyyden aloittaminen Ruotsissa olisi valtava edistysaskel vähemmistöjen oikeuksille ja kulttuurille sekä koko yhteiskunnan hyvinvoinnille.

Entäs Ahvenanmaan kaksikielsyys?

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Tekoälyn kanssa pakkoruotsista ja kielipolitiikasta.

#21 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 08.04.2023 06:00

HH: "Kai se sitten voi perustella yhtä pätevästi miksi Ruotsiin ehdottomasti kannattaa säätää pakkosuomi?
Kielitaito lisääntyisi ja vähemmistöiden elämä helpottuisi jne jne
Kaksikielisyys Ruotsissa olisi tärkeä osa vähemmistöjen kielellistä monimuotoisuutta, joka on yksi monikulttuurisuuden peruspilareista."

Niin, tekoäly vastasi, että ei.
Suomi ja Ruotsi ovat kaksi eri maata, joilla on erilaiset kielitilanteet ja -politiikat.

Suomessa kaksikielisyys ja pakkoruotsi nähdään monien mielestä tärkeinä kansallisen identiteetin ja kulttuurin säilyttämisen kannalta. Ruotsissa puolestaan suomen kielen opiskelu on vapaaehtoista, mutta se on virallinen vähemmistökieli ja sillä on vahva asema Suomen ja Ruotsin välisessä yhteistyössä.

Ruotsin kaksikielisyyspolitiikka perustuu lähinnä saamelaiskielen ja suomen kielen vähemmistöjen suojeluun. Suomen kielen asemaa Ruotsissa voitaisiin varmasti parantaa, mutta se ei tarkoita, että pakkosuomi olisi välttämättä paras ratkaisu.

Jokaisen maan on itse päätettävä, millainen kielipolitiikka parhaiten sopii sen tarpeisiin ja kulttuuriin. On kuitenkin tärkeää kunnioittaa molempien maiden erilaisia kielitilanteita ja -politiikkoja.
Mistä se repii näitä liturgioita?

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Tekoälyn kanssa pakkoruotsista ja kielipolitiikasta.

#22 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 08.04.2023 08:15

Kirjoita Suomen seuraavan hallitusohjelman kielipoliittinen osio.
Suomen seuraavan hallitusohjelman kielipoliittinen osio pyrkii edistämään monipuolista ja monikielistä yhteiskuntaa, joka huomioi kielellisen tasa-arvon, kielitaidon kehittämisen ja kielellisen monimuotoisuuden. Tavoitteena on tarjota kaikille suomalaisille mahdollisuus kehittää kielitaitoaan ja edistää yhteiskunnallista vuorovaikutusta kaikkien kieliryhmien välillä.

Kielitaidon kehittäminen

Hallitus tulee panostamaan kielitaidon kehittämiseen kaikilla koulutusasteilla. Tavoitteena on, että jokainen suomalainen saa laadukkaan kielikoulutuksen ja mahdollisuuden kehittää kielitaitoaan omien kiinnostuksenkohteidensa mukaisesti. Hallitus edistää myös opiskelijoiden mahdollisuutta opiskella vieraalla kielellä osana opintojaan.

Kielellinen tasa-arvo

Hallitus pyrkii edistämään kielellistä tasa-arvoa kaikissa yhteiskunnan osa-alueilla. Kielitaidon kehittäminen on tärkeää, jotta kaikilla suomalaisilla on mahdollisuus osallistua yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen ja työelämään riippumatta kielitaustastaan. Hallitus myös varmistaa, että kaikki julkishallinnon palvelut ovat saatavilla useilla eri kielillä.

Kielellinen monimuotoisuus

Hallitus edistää kielellistä monimuotoisuutta ja tunnustaa, että Suomessa puhutaan monia muitakin kieliä kuin suomea ja ruotsia. Tavoitteena on tarjota tasa-arvoiset mahdollisuudet muiden kielten opiskeluun ja kielitaidon kehittämiseen, sekä tukea monikielisyyden kehittymistä Suomessa.

Hallitus myös edistää vähemmistökielten elvyttämistä ja tukee kulttuurin ja historian säilyttämistä näissä yhteisöissä.

Hallitus myös tunnistaa kielivaikeuksien merkityksen ja tarjoaa tarvittaessa yksilöllistä tukea erityisoppilaille, jotta he voivat menestyä koulussa ja työpaikoilla.

Kielipolitiikka kansainvälisesti

Hallitus pyrkii edistämään Suomen kielipolitiikan tunnettavuutta ja vaikuttavuutta kansainvälisesti. Tavoitteena on, että Suomi nähdään kielitaitoisen kansakuntana, joka edistää kielten oppimista ja monikielisyyden kehittymistä. Hallitus myös tukee kansainvälisiä kielikoulutusohjelmia ja vahvistaa yhteistyötä muiden maiden kanssa kielipolitiikan kehittämiseksi.

Lopuksi

Kielipoliittinen osio tulee olemaan keskeinen osa seuraavan hallitusohjelman strategiaa, jolla varmistetaan kielellinen tasa-arvo, monimuotoisuus ja kansainvälisyys Suomessa. Hallitus tulee myös säännöllisesti arvioimaan kielipoliittisia toimenpiteitä ja tekemään tarvittavia muutoksia kielipolitiikassa sen kehityksen ja tarpeiden mukaisesti.
Näin puppugeneraattori selvisi tehtävästä. ;)

Vastaus on myös hyvin lähellä aitoja strategiatekstejä. Tietyt teemat pitää olla, tietyt diipadaapat toistaa, mahdollisimman vähän konkretiaa. Olisiko tekoäly se peili, josta näemme oman kulttuurimme surkastumisen näennäisstrategioihin...

Hillevi Henanen
Viestit: 2523
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Tekoälyn kanssa pakkoruotsista ja kielipolitiikasta.

#23 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 08.04.2023 09:59

Kiitos NRR!
Miksi en ylläty?
Silti tuntuu vielä piirun verran lohdullisemmalta se, että uusimman tlaston 2022 mukaan"ruotsinkielisiä" on taas lähes tuhat vähemmän kuin edellisvuonna 2021.

Hillevi Henanen
Viestit: 2523
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Tekoälyn kanssa pakkoruotsista ja kielipolitiikasta.

#24 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 08.04.2023 10:13

Manner-Suomessa on 18 maakuntaa, joista neljässä on ruotsinkielisiä yli yksi prosentti.
Kahdessa ruotsi on vasta yhdeksänneksi puhutuin kieli.
Toteutuuko kaksikielisyys?

Vastaa Viestiin