Vuoden 2004 eduskuntakeskustelu kertoo taustat, miksi eliitti jumittaa muutosta

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2179
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Vuoden 2004 eduskuntakeskustelu kertoo taustat, miksi eliitti jumittaa muutosta

#16 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 07.01.2023 17:45

Hanna-Leena Hemming /kok
Totuus on, kuten täällä on monta kertaa sanottu, että nämä opetustunnit lukiossa säilyvät aivan kuten tähänkin asti. Oppivelvollisuuteen ei tule minkäänlaista muutosta.

Voimme tietysti toivoa, mitä kieltenopettajana toivon, että kieltenopetukseen panostetaan jatkossa, että siellä tunnustetaan se tosiasia, että meillä on hyviä englannin taitajia, mutta se englannin taito ei jatkossa tule viemään Suomea maailman kartalle, niin kuin se ei ole tehnyt tähänkään asti.

Ruotsin kieli ei ole sen heikommassa asemassa kuin englanti jatkossa

Ruotsin kielessä on vielä erityisongelma, tämä pakkoruotsin leima, josta on pikimmiten päästävä eroon. Ruotsin kielen opettajat itse kannattavat ylioppilaskirjoitusten valinnaisuutta. Mutta ruotsissa se ongelma, että se on meille toinen kotimainen kieli, aiheuttaa sen, että kun minä lahtelaisena ylioppilaana olin Mukkulan kartanohotellissa töissä ja ensimmäinen ruotsinkielinen tuli minulta kysymään jotain, niin minä en ymmärtänyt, mitä hän puhui, koska minulle oli opetettu vain toista kotimaista eikä vierasta kieltä ruotsia.



Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2179
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Vuoden 2004 eduskuntakeskustelu kertoo taustat, miksi eliitti jumittaa muutosta

#17 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 07.01.2023 17:49

Eiköhän nämä esimerkit kerro oleellisen..

Häpeää ja hyvittelyä ,ynnä lupauksia syntymättömien lastemme puolesta, meiltä mitään kysymättä.RKP:n vaatimuksiin myöntymistä.

Jatketaan myöhemmin, esim Mikko Elon loistavat puheenvuorot
erillisinä näistä.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2179
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Vuoden 2004 eduskuntakeskustelu kertoo taustat, miksi eliitti jumittaa muutosta

#18 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 08.01.2023 16:16

Maija Rask SDP tyynnytteli RKP:tä ruotsiksi, suomenkieliset jätettiin ulkopuolelle.

Google kääntäjä n kautta ajettu.
Arvoisa puhuja! Tänään on aika kertoa avoimesti jotain, mitä aiemmin tapahtui niin sanottujen lukittujen ovien takana. Minulla on kaksi tarinaa kerrottavana. Ensimmäinen on kokous ja toinen on puhelu.

Opetusministerinä kävin puolustusministeri Jan-Erik Enestamin luona. Tapasimme puolustusministerin kansliassa 20. maaliskuuta 2002. Kysymys oli ylioppilaamisesta, tarkemmin sanottuna ruotsin kielen asemasta ylioppilaamisessa. Tuolloin lukioiden tuntijako oli pöydällä ja se tarkoitti, että kaikki vaihtoehdot olivat avoimia ja mahdollisia.

Ehdotin Jan-Erik Enestamille kokonaisen vuoden lisää ruotsin opetusta kaikissa lukioissa. Se olisi tarkoittanut, että jokainen opiskelija kaikissa Suomen lukioissa olisi opiskellut ruotsia 38 oppituntia enemmän kuin nykyään. Tämän tarjouksen hinta oli täsmälleen sama ylioppilastutkinnon muutos, jota hallitus nyt ehdottaa.

Mitä tapahtui? Minut hylättiin. Tarjoukseni hylättiin. Tämän jälkeen kuulostaa oudolta, että he nyt vaativat lisätunteja ruotsin kielellä. Kestää kahdeksan, ehkä kymmenen vuotta, ennen kuin tuntijako on seuraavan kerran pöydällä. Mielestäni Ruotsin kansanpuolueen kansanedustajien huoli ruotsin kielen asemasta tai puhe yleissivistävästä on tyhjiä sanoja. Mielestäni ne ovat taikinaa ilman sisältöä.

Arvoisa puhuja! Sitten seuraava tarina, puhelinsoitto: Rakkaudessa, sodassa ja politiikassa pätevät usein samat säännöt. Yksi tällainen sääntö on, että pakottaminen on huono tapa yrittää saavuttaa päämäärä. Syntyy tilanteita, joissa on viisainta antaa periksi. Minulle opetusministerinä oli mahdoton tehtävä ajaa läpi tahtoa rakennekokeilun suhteen.

Eräänä kauniina päivänä sain puhelun pääministerin kansliasta ja viesti oli selkeä ja yksinkertainen. En saa tehdä ehdotusta hallitukselle. Tästä olivat sopineet kansanedustaja Ulla-Maj Wideroos ja pääministeri.


Mutta olitpa kuinka päättäväinen, voitokas, itsepäinen tai nopeajärkinen tahansa, mahdottoman edessä on parasta joko muuttaa suunnitelmia, taktiikkaa tai jopa tavoitteita. Toisen äidinkielen vapaaehtoisen ylioppilastutkinnon tavoite säilyi, mutta suunnitelmia ja taktiikkaa muutettiin. Rakennekokeilua laajennettiin 28 uuteen lukioon.

Sodassa ja politiikassa tarvitaan vahvoja johtajia. Hallitustasolla tämä tarkoittaa vahvaa pääministeriä. Hallitus tarvitsee johtajan, pääministerin, joka pitää kaikki nauhat käsissään. En valita tästä.

Tänään voidaan lyhyesti todeta, että se, mikä oli mahdollista kansanedustaja Wideroosille, oli mahdoton tehtävä ministeri Wideroosille.
.
Kuinka sitten lopulta kävi 2022

Raskin Enestamille tarjoamat samat
38 lisätuntia tuli rangaistuksena KAIKILLE koululaisille,
ei vain jokaiseen lukioon.

Surkeaa neuvottelutaitoa, missä suomenkielisten etu unohdettiin täysin.

RKP hyödynsi SDP:n löysät puheet 20 vuotta myöhemmin.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2179
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Vuoden 2004 eduskuntakeskustelu kertoo taustat, miksi eliitti jumittaa muutosta

#19 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 08.01.2023 16:27

Maija Rask /sd (vastauspuheenvuoro):
Arvoisa herra puhemies! Kun ed. Löv totesi puheessaan, että tästä asiasta nyt muiden toimesta tehtiin kielikysymys, niin minun mielestäni se on kyllä väärä syytös.
Ajattelen sitä asiaa, jonka kerroin äskeisessä puheessani, että ministeri Enestamille ei silloin kelvannut 38 lisäruotsintuntia kaikille opiskelijoille. Se ei kelvannut, koska hän halusi säilyttää tämän statuksen kielessä, siis kielikysymyksenä. Minun mielestäni ei voi sanoa, että ollaan kovin huolissaan ruotsin kielen opetuksesta, jos eivät kelvanneet lisätunnit.

Raskin vuoden 2002 löysät puheet kostautuivat 2022.

38 tuntia lisää pakkoruotsia!! KAIKILLE

TK
Viestit: 2509
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Vuoden 2004 eduskuntakeskustelu kertoo taustat, miksi eliitti jumittaa muutosta

#20 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 08.01.2023 21:07

Hurreilla on ihan oma agenda, jota ne ajavat eteenpäin kuin käärmettä pyssyyn. Ihan yksinkertaisesti hurrien tavoitteena on suomenkielisten pakkoruotsin koventaminen, lisääminen ja laajentaminen kaikkialla yhteiskunnassa. Peruskoulusta alkaen pakkoruotsia halutaan lisätä. Virkamiespakkoruotsin vaatimuksista pidetään kiinni kynsin ja hampain.

Matkan varrella rkp on saanut joistakin sinisilmäisistä suomenkielisistä poliitikoista vedätettäviä apumiehiä omille tavoitteilleen. On paljon poliitikkoja, jotka ovat jääneet hurrien sloganeiden verkkoon: toistelevat kuin papukaijat, että Suomi on mukamas "kaksikielinen maa" ja muuta yhtä paikkansapitämätöntä tuubaa.
Pelkkä toteamus "kansalliskielistä" lakitekstissä ei tee maasta "kaksikielistä". On katsottava todellista kielitilannetta ja puhuttujen kielten prosentuaalisia osuuksia ja tehtävä sen perusteella arvioita.

Pakkoruotsittaja-Lipponen kovine otteineen on tietysti edelleen monen pakkoruotsituksen puoltamiseen kallellaan olevan poliitikon esikuva, mutta pakkoruotsittaja-Lipponen on jo menneisyyden miehiä. Menneisyyden poliitikkojen määrä vähenee, uusien edistyksellisten ja kielipolitiikkaa ymmärtävien poliitikkojen määrä kasvaa.

SJONS
Viestit: 727
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Vuoden 2004 eduskuntakeskustelu kertoo taustat, miksi eliitti jumittaa muutosta

#21 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 10.01.2023 14:01

Kaikilla poliitikoilla on omat äänestäjäkuntansa, joihin he yrittävät vaikuttaa.

Harva edes ajattelee rahaa, joka kuluu ruotsin kieleen ja virkaruotsin vaatimukseen, joka kulutetaan vain siksi, että ruotsinkielisille säilyy oikeus virkoihin. (Tai jos tietävät, ovat rahan vaikutuspiirissä! ) Erityisesti hyvä tai kiitettävä osaaminen ruotsissa antaa mahdollisuuden ylimpiin tehtäviin, kaksikieliseen hallintoon ja kaksikieliseen hallintorakenteeseen ammattiyhdistysliikkeessä ja kuntataloudessa, kuntaliitto, Ely-keskukset , opetus-ja hallintoviranomaiset, oikeusistuimet jne. jne. luettelo on valtava! Suomalainen veronmaksaja ei edes tiedä tätä kaikkea saati, että lähtisi kritisoimaan!

Vastaa Viestiin