Hbl: Se, että 100 prosenttia suomenkielisistä joutuu opettelemaan ruotsin alkeet pelkästään tästä syystä, ei kelpaa

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Hillevi Henanen
Viestit: 2504
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Hbl: Se, että 100 prosenttia suomenkielisistä joutuu opettelemaan ruotsin alkeet pelkästään tästä syystä, ei kelpaa

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 02.10.2022 04:15

https://www.hbl.fi/artikel/262b399e-48d ... a497bdff6b

Pääkirjoitus: Uusia ideoita tarvitaan kouluruotsin opetukseen - pitäisikö ruotsista ylipäätään antaa arvosanoja?

Suomenkieliset ovat yleensä positiivisia ruotsin suhteen, mutta nykyinen koulujärjestelmä hyödyntää sitä liian vähän, kirjoittaa päätoimittaja Erja Yläjärvi.

Kuten odotettiin, tosisuomalaisten uusi suomalaisuusohjelma herätti voimakkaita reaktioita, kun aiemmin tällä viikolla vaadittiin ruotsin oppivelvollisuuden poistamista.

Ruotsinkielisen puolen reaktiot ehdotukseen olivat välttämättömiä. Väite, että kouluruotsi uhkaa suomenkielisten itsekuvaa, on niin outo väite, ettei sitä voisi jättää kiistämättä. Kyse on yksinkertaisesti populismista, vaikka Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra muuta väittää.

Samalla on selvää, että kouluruotsin kieli nykymuodossaan ei johda erityisen hyvään osaamiseen suomenkielisten opiskelijoiden keskuudessa - eikä johda myöskään jatkossa, vaikka opetusbudjettia hieman korotetaan. Täysin suomenkielisillä alueilla teini-ikäisten keskuudessa ei myöskään ole suurta motivaatiota opiskella ruotsia.

Ruotsin tulevaisuus Suomessa ei näytä erityisen positiiviselta, eikä ruotsin oppivelvollisuuden pakollisuus ole onnistunut muuttamaan sitä. Siksi kouluruotsista keskustelun, myös ruotsinkielisen Suomen sisällä, pitäisi nopeasti kehittyä pelkästä pakollisten kurssien puolustamisesta siihen, miten ruotsi tulisi pitää hengissä maassamme yleisesti. Tuossa keskustelussa ruotsinkielisten itsensä tulisi olla mahdollisimman aktiivisia.

Toistaiseksi koulun uudet ideat loistavat poissaolollaan. Pelkkä keskustelu resurssien lisäämisestä ei riitä innovatiiviseksi ajatukseksi, vaikka rahaa tietysti tarvitaan.

Suurelle osalle suomenkielisiä ruotsi ei ole poliittisesti tärkeä asia, joten uudet ideat tulisivat juuri Svenskfinlandista. Toinen tärkeä näkökohta kielikeskustelussa, jota ei pidä unohtaa, on se, että suomenkieliset eivät välttämättä koe ruotsia uhanalaisena vähemmistökielenä, mitä se sinänsä on, kun suomen kieltäkin heikentää Youtube Englanti.

Samaan aikaan suuri osa suomenkielisestä yleisöstä suhtautuu ruotsian myönteisesti, vaikka he eivät itse tarvitsisi tai osaa puhua kieltä. Tätä lähestymistapaa tulisi hyödyntää paljon enemmän myös kouluissa.

Kun Hufvudstadsbladet kysyi suomenkieliseltä yleisöltä aiemmin tällä viikolla, mitä he muistavat kouluruotsista, saimme heti useita tuhansia vastauksia. Osallistuminen oli valtavaa, huomattavasti suurempi kuin odotimme ja lähes yksinomaan positiivinen.

Monet muistivat vain yksittäisiä ilmaisuja, joskus erittäin hauskoja, toisinaan suorastaan ​​outoja. Kuten "20 kiloa turskaa on paljon turskaa". Vastausten sävyt olivat hyväntahtoisia ja iloisia, jopa niiden keskuudessa, jotka eivät olleet oppineet ruotsia ollenkaan. Oli mahdotonta saada vaikutelmaa, että jonkun minäkuva olisi vahingoittunut, jos hänelle opetettiin lauseita, kuten "menemme bussilla Slusseniin".

Monet lukijat valittivat myös, etteivät he itse osaa paremmin ruotsia.

Miksei kouluruotsi voisi olla hauskaa ja helppo oppia? Se ei sinänsä johtaisi konkreettisesti parempaan palveluun ruotsinkielisille, mutta ei myöskään nykyinen järjestelmä. Muuten ruotsin kielen osaajista ei olisi jatkuvaa pulaa.

On erittäin tärkeää, että ruotsinkieliset saavat palveluja äidinkielellään. Mutta se on ratkaistava kestävällä tavalla. Se, että 100 prosenttia suomenkielisistä joutuu opettelemaan ruotsin alkeet pelkästään tästä pääasiallisesta syystä, ei kelpaa monilla alueilla, joilla ruotsinkielisiä ei ole ollenkaan.

Siksi pakolliset kielikurssit tulisi motivoida opiskelijoita täysin eri tavalla. Ruotsi on olennainen osa kulttuuriamme ja kielen ymmärtäminen, edes vähän, tarkoittaa oman maan ymmärtämistä. Jotta nuoret tutustuisivat kieleen, syynä pitäisi olla ensisijaisesti sen kiinnostavuus.

Kulttuuri ei voi pohjimmiltaan olla velvollisuus, samoin kuin taide ei voi olla. Ja sillä ei ole väliä, jos et osaa kieltä täydellisesti.

Muodollista akateemista osaamista ja arvosanoja painottava koulujärjestelmä ei välttämättä suosi ruotsalaisten asemaa tulevaisuudessa. Kouluruotsin tarkoituksen tulisi siksi olla kulttuurisempi ja jotain, mikä voi myöhemmin johtaa siihen, että todella motivoituneet jatkavat oppimista.

Sitten tullaan myös kysymykseen, miksi pakollista ruotsia pitäisi ylipäätään arvostella? Mitä haittaa siitä olisi, jos pakollisilla ruotsin kursseilla olisi kyse ruotsin kielen tuntemisesta millään tavalla, sarjakuvien, mainonnan, julkkisten, ruoan, kyllä, kaiken, mikä nuoria kiinnostaa.

Opiskelijat eivät välttämättä oppisi vähemmän ja kurssit voitaisiin yksinkertaisesti arvioida "hyväksytty" tai "hylätty". Ne, jotka haluavat hallita kielen sujuvasti ja hyötyä siitä työelämässä, voivat valita sen myöhemmin lukiossa.

Riippumatta siitä, onko tämä paras ajatus edetä, olisi joka tapauksessa erittäin tervetullutta avautua ajattelulle täysin uusilla tavoilla - vaikka ruotsi pysyisikin myös jatkossa pakollisena.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2179
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Hbl: Se, että 100 prosenttia suomenkielisistä joutuu opettelemaan ruotsin alkeet pelkästään tästä syystä, ei kelpaa

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 02.10.2022 12:14

Samoja ehdotuksia oli ilmassa yli 10 vuotta sitten..mainittu kulttuuriruotsi 2010 ja opinnot ilman numeroarviointia..2014
Ei laajaa keskustelua..


Erona on se, että sosiaalinen media nykyään suorastaan pursuaa kielteisiä asenteita,
kun joku vaan nostaa ruotsi-asian esille.
Siksi "jottain tarttis tehrä"

2019 RKP itse nosti asian esiin, samoin tänä kesänä tuli aivan kaikille selväksi, että RKP tätä pakkoa ajaa ja on aina ajanut..

RKP ajaa myös maalittamislakia, jossa poliitikon arvostelu säädettäisiin rangaistavaksi teoksi.

Vuosi vankeutta, jos arvostelet esim. AnnaMaja Henrikssonia nimeltä pakkoruotsista.

Hillevi Henanen
Viestit: 2504
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Hbl: Se, että 100 prosenttia suomenkielisistä joutuu opettelemaan ruotsin alkeet pelkästään tästä syystä, ei kelpaa

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 02.10.2022 14:19

Uusi kielipolitiikka kirjoitti: 02.10.2022 12:14

RKP ajaa myös maalittamislakia, jossa poliitikon arvostelu säädettäisiin rangaistavaksi teoksi.

Vuosi vankeutta, jos arvostelet esim. AnnaMaja Henrikssonia nimeltä pakkoruotsista.
Shit! kuinkahan pitkälle takautuvasti tuo laki ylettyisi.
Tosin olen pitäytynyt aiheissa, jotka ovat todennettavissa jälkeenpäin.
Useimmat eduskunnan pöytäkirjoissa vielä.

Esim tuon kolmen puhtaasti yksikielisen kunnan manipuloinnissa ansaitsemattomaan kaksikielisyysrahan jakoon löytynee tarkat tiedot siitä kuinka monta päivää laki oli voimassa keskellä kymmenen vuoden tarkastelujaksoa.


Vastaa Viestiin