Tavoitteena monimuotoinen kaksikielisyys

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Tavoitteena monimuotoinen kaksikielisyys

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 05.07.2022 13:09

Tavoitteena monikielinen kaksikielisyys.


Menestyminen kansainvälisessä kanssakäymisessä edellyttää monipuolista kielitaitoa. Tässä suhteessa Suomi on peruskoulun myötä merkittävästi taantunut. Oppikouluaikaan jokainen lukiolainen opiskeli ainakin kolmea ja osa peräti neljää vierasta kieltä: ruotsia, saksaa tai venäjää, ranskaa ja kielilinjalla lisäksi latinaa.

Englannin voittokulku alkoi 1950-luvulla, ja useimmissa maamme 309 kunnan peruskouluissa englanti on nyt ykkösvaihtoehto A1-kieleksi. Toinen kieli on automaattisesti ruotsi, ja siihen se sitten useimmilta myös toisella asteella jää. Suuret EU-kielet, saksa, ranska, espanja ja italia ovat täysin marginaalissa, samoin myös venäjä.

Kielivalikoiman yksipuolistuminen johtuu harjoitetusta kielipolitiikasta.

Suurille puolueille kielipoliittiset kysymykset ovat edelleen yhdentekeviä. Niinpä vuoden 2004 kielilakikin hyväksyttiin eduskunnassa ilman perustuslaillista tarkastelua.

Valtapoliittinen mekanismi, jolla kansallinen kielivarantomme on järjestelmällisesti näivetetty, on hyvin tiedossa puoluetasolla ja opetusalan järjestöissäkin.

Miksi poliitikot, OAJ ja SUKOL eivät ole rohjenneet avata epäkohdista keskustelua enempää mediassa kuin muussakaan yhteydessä? Sitä kysymme nyt tässä.

Sote-palveluiden siirtyessä alueiden vastuulle kunnat pystyvät panostamaan myös koulujen kielivalikoiman monipuolistamiseen. Positiivinen käänne saadaan aikaan tarjoamalla joka kunnassa jo toiselta luokalta alkaen A2-kieleksi vaihtoehtoisesti ruotsia, suuria EU-kieliä sekä kiinaa ja arabiaa. Kun valittuja kieliä opiskellaan koko oppivelvollisuuden ajan, kansallinen kielivaranto kohenee jo 10 vuodessa. Laajempi kielitarjonta onnistuu pienissäkin kunnissa ilman kustannustason nousua. Se edellyttää tietysti perusopetuslain muutosta, jolla ruotsistakin tehdään valinnainen kieliaine.

Kotimaisten kielten tutkimuskeskus Kotus vaati jo 2009 kielipoliittisessa ohjelmassaan valtiota laatimaan kokonaisvaltaisen kielipoliittisen strategian. Näin ei ole tehty. Kattavan kielistrategian tarvetta korostaa, että 8 % väestöstämme on vieraskielistä ja ainakin 30 kielellä on merkittävä määrä puhujia. Strategiaan tulee sisältyä näiden kielten opettajien koulutus. Näin toimien maahamme kotoutuu monikielisesti kaksikielistä väestöä, mistä hyötyy koko yhteiskunta.

Puolueet testasivat äskeisissä aluevaaleissa kannatustaan myös vuoden 2023 eduskuntavaaleja ajatellen. Kielipolitiikka nousee varmuudella yhdeksi merkittävistä vaaliteemoista. Niinpä kaikkien eduskuntaan mielivien on syytä jo nyt alkaa harjoitella - ihan peilin edessä - uskottavia vastauksia kansalaisten kieli- ja koulutuspoliittisiin kysymyksiin.
Eikä pelkästään vaalikampanjan aikana,
vaan myös istuntokausien mittaan.


Alkuperäinen teksti:
Yksikielisen Suomen Puolesta
Paul Betcke

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Tavoitteena monimuotoinen kaksikielisyys

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 05.07.2022 13:15

Positiivinen käänne saadaan aikaan tarjoamalla joka kunnassa jo toiselta luokalta alkaen A2-kieleksi vaihtoehtoisesti ruotsia, suuria EU-kieliä sekä kiinaa ja arabiaa. Kun valittuja kieliä opiskellaan koko oppivelvollisuuden ajan, kansallinen kielivaranto kohenee jo 10 vuodessa. Laajempi kielitarjonta onnistuu pienissäkin kunnissa ilman kustannustason nousua. Se edellyttää tietysti perusopetuslain muutosta, jolla ruotsistakin tehdään valinnainen kieliaine.
B1-kielen pakollisuus voitaisiin kokonaan poistaa ja korvata se vapaaehtoisella A2-kielellä.

Tällöin ruotsin ylikorostettu asema neutraloituisi.

Vastaa Viestiin