Mitä kieliä tulevaisuudessa tarvitaan? Hesari haparoi jutussaan.

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Mitä kieliä tulevaisuudessa tarvitaan? Hesari haparoi jutussaan.

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 06.06.2022 07:45

Juttu:
- kieliä oman kiinnostuksen mukaan
- puutteellinen vieraiden kielten taito on harvoin este palkkaamiselle mutta puutteellinen suomi kyllä
- jatkossa saksa ja ranska + kiina, viro ja italia
- maahanmuutto tuo uutta ja hyvää kielitaitoa

Pakkoruotsia ei uskallettu mainita.
Matikan huomioiminen paperivalinnassa kielten vähentäjänä mainittu.
Vain englantia ja englannin ylivalta mainittu.
Kielten ja sivistyksen liitto mainittu:
"Kielten osaamiselle ja sivistykselle on aina tarvetta.”

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000008826302.html
Viimeksi muokannut NRR, 06.06.2022 07:53. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Mitä kieliä tulevaisuudessa tarvitaan? Hesari haparoi jutussaan.

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 06.06.2022 07:52

EK:n kysely
EK:n tuoreen, viime viikolla valmistuneen, kyselyn mukaan jäsenyritysten kielitaitovaatimukset vaihtelevat voimakkaasti aseman mukaan.

Yrityksen johdon pitää osata vieraita kieliä 87 prosentissa yrityksistä, ja ylempien toimihenkilöiden 85 prosentissa yrityksistä.

Toimihenkilöiden pitää osata vieraita kieliä 70 prosentissa yrityksistä ja työntekijöidenkin 40 prosentissa yrityksistä.

Kyselyn mukaan työnhakijoiden puutteellinen vieraiden kielten taito on harvoin este palkkaamiselle. Siitä voi Vieltojärven mukaan päätellä, että Suomessa kielitaito on varsin hyvä yritysten tarpeisiin nähden.

TOISAALTA kyselystä kävi ilmi, että 70 prosentilla yrityksistä oli edellisten kuuden kuukauden aikana ollut kokemuksia työnhakijan puutteellisesta suomen kielen taidosta.

Johdon ja ylempien toimihenkilöiden suomen äidinkielen tasoista osaamista pidetään tärkeämpänä kuin toimihenkilöiden ja työntekijöiden.

Toisaalta joka viidennessä yrityksessä johdolle riittää suomen perustaidot.

EK:n jäsenistössä on hyvin erilaisia ja erikokoisia yrityksiä ja yritysten sisällä erilaisia tarpeita. Jäsenyrityksiä on yli 15 000, ja niissä on noin 900 000 työntekijää.

Esimerkiksi teollisuudessa joissain tehtävissä voi riittää, että työntekijä ymmärtää suomeksi turvallisuusohjeet. Saman yrityksen vientiosastolla vaatimukset voivat olla aivan toiset, Vieltojärvi havainnollistaa.

Kyselyn tulokset on hänen mukaansa kuitenkin painotettu niin, että ne edustavat tilastollisesti kaikkia jäsenyrityksiä.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Mitä kieliä tulevaisuudessa tarvitaan? Hesari haparoi jutussaan.

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 06.06.2022 09:07

Kommentteja
Pakkoruotsi ei edistä suomalaisten kielten osaamisen valikoimaa yhtään, vaan on kieltenopiskelulle rasite.

Kannattaisi tehdä kysely elinkeinoelämälle, jossa kysyttäisiin mitä kieltä kannattaa opiskella nyt.

Mainitaan nyt vielä, että kielten opiskelussa kannattaa opiskella vain niitä kieliä, joita kokee itse tarvitsevansa. Poliittisen lehmän kaupan kautta aikanaan pakotettu ruotsinkielen opiskelu ei sellainen ole, vaan voi olla jopa pätevän opiskelijan este päästä hyviin oppilaitoksiin. Se lienee ollut sen tarkoitus, silloin kun RKP sen ajoi läpi suomalaisten eduista välittämättä, yhdessä keskustapuolueen kanssa.

Näinä aikoina opetuksessa kannattaa keskittää kaikki voimavarat opiskelijoiden, yhteiskunnan ja yritysmaailmaa hyödyntämiseen ja jättää itsekkäät näkemykset takaalalle. Suomi tarvitsee tasaarvoisemman ja oikeudenmukaisen kielipolitiikan, jossa ei ole sijaa pakkoruotsille.
Itse olen opiskellut saksaa ja venäjää yliopistotasoisesti. Työelämässä olen aktiivisesti tarvinnut vain venäjää, ja sitäkin vuosien varrella yhä vähemmän ja vähemmän. Yritysten virallinen kieli kun usein on englanti, mikä aiheuttaa sen, ettei muilla kielillä kannata operoida - muut kun eivät sitten kuitenkaan ymmärrä sitä.
Mielestäni asia ei ole aivan niin yksikertainen kuin Mikko Vieltojärvi toteaa "Me tarvitsemme mitä tahansa kieliä, opiskelu ei mene hukkaan"

Kyllä kielten opiskelu voi yksinkertaisesti olla turhaakin.---

Olen nyt viimeaikoina kuluttanut paljon tass.ru:n uutisia. Sanaakaan venäjää en osaa, mutta google kääntää. Tämäkin kannattaa ottaa huomioon : tekoäly toimii kielenkäännössä monen tarpeisiin nähden aivan riittävän hyvin.
Kielten osaaminen on vain ja ainoastaan hyvä asia, mutta kielten opiskelu ei. Kielten opiskeluun pitää käyttää aikaa ja vaivaa, mikä on väkisinkin jostain muusta pois. Kielten opiskelussa panos - tuotos -yhtälö ei välttämättä aina tuota positiivista tulosta.

Itsellä jäi saksan luvut kesken kun pakkoruotsi vei liikaa aikaa. Suomessa on käsittämätön järjestelmä, jossa meidät pakotetaan oman äidinkielemme lisäksi opiskelemaan globaalilla tasolla täysin merkityksetöntä kieltä vuosikausia, mikä tarkoittaa sitä, että muihin maihin ja verrattuna opiskelijamme lähtevät oppimaan kieliä yhden kielen takaa-ajoasemasta. Muut saavat äidinkielensä ja englannin jälkeen lähteä heti opiskelemaan jotain hyödyllistä kieltä, me joudumme äidinkielen ja englannin lisäksi täyttämään täysin tarpeettoman ehdon toisesta kotimaisesta ja vasta sitten voimme harkita jotain hyödyllistä lisäkieltä, jos vielä jaksaa. Minä en jaksanut.

Sitten kirjoitetaan näitä artikkeleita missä päivitellään sitä kun ei enää opiskella vieraita kieliä ja nostellaan käsiä kun tähän kurimukseen ei muka ole mitään ratkaisua.

Onpas.

Pakollinen toinen kotimainen pois ja tilalle joku hyödyllinen kieli. Kukaan suomalainen ei tee Suomen ja Ruotsin ulkopuolella suomella tai ruotsilla yhtään mitään. Ja Suomessa ja Ruotsissakin pärjää loistavasti englannilla.
"Edelleen ymmärtääkseni Suomessa on tiettyjä virkoja/vakansseja, joissa molemmat kotimaiset kielet ovat vaatimuksena ja silloin koulujen kielten opetuksessa ruotsin osaaminen on edelleenkin tärkeä"

Nimenomaan. Toista kotimaista kieltä on pakko opetella kun on pakko. Jos tämä täysin merkityksetön vaatimus poistetaan, poistuisi tarve myös opettelulta. Toisen kotimaisen kielen tarpeellisuus on täysin keinotekoisesti luotu ja keinotekoisesti ylläpidetty. Mikään yhteiskunnan tuottama palvelu ei kärsisi tipan vertaa jos toista kotimaista ei olisi enää pakko opiskella.
"Ymmärrän, että ihmisillä saattaa olla kouluajoilta traumoja ruotsin opiskelusta, mutta niitä ei pitäisi siirtää uusien sukupolvien painolastiksi"

Nimenomaan uusien sukupolvien painolastia tässä pyritään keventämään. Omat ruotsini olen jo lukenut enkä saa niitä lukemattomia ja lukemattomia tunteja enää takaisin, mutta tulevaisuuden sukupolvien peli ei ole vielä menetetty. Heidän ei mielestäni tarvitsisi tätä turhanpäiväistä "kansalaisvelvollisuutta" suorittaa. Miten edes pystyt näkemään toisen kotimaisen kielen pakollisuuden poistamisen painolastina, en voi edes ymmärtää.

Jos sinulla muuten on jokin hyvä peruste pakollisen toisen kotimaisen kielen opiskelulle, kuulisin sen mielelläni. Yhtään hyvää en ole vielä kuullut.

Vastaa Viestiin