Svenska Yle: Luopukaa suomenruotsalaisesta monopolista. (Norden)

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Hillevi Henanen
Viestit: 2523
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Svenska Yle: Luopukaa suomenruotsalaisesta monopolista. (Norden)

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 02.11.2021 12:23

https://yle.fi/uutiset/3-12169658

Kokeilin tätä kommenttia finska ylelle kun svenska ylelle ei saa kommentoida.
Suomenkielisten kuntien alue on 95% maan pinta-alasta ja ruotsinkielisten osuus niissä 0,4% (siis neljä promillea eli joka 250:s).
Ruotsinkieliset pitävät Nordenia omana juttunaan, ja muut kieliryhmät antavat heidän pitää.
Kun Nordenia lisäksi käytetään ruoskana, jolla yritetään porukkaa innostaa pakolliseen ruotsin opiskeluun, eikä vanhempien puolella suostuttu yhteistyökielen vaihtamiseksi englanniksi, ei tarvitse ihmetellä, että kiinnostus ei ole korkealla.
Ruotsinkielisellä puolella puhutaan asioista rehellisemmin.
https://svenska.yle.fi/a/7-10008242
Finländare mindre entusiastiska till nordiskt samarbete än grannländerna: “Släpp det finlandssvenska monopolet”
Suomenkieliset vähemmän ihastuneita pohjoismaiseen yhteistyöhön kuin naapurimaat: "Luopukaa suomenruotsalaisesta monopolista"
– Finlandssvenskarna måste sluta monopolisera det nordiska samarbetet i den finländska diskussionen, säger Strang.

Han menar att ett viktigt steg i det är att bli lite mer liberala med engelskan. De officiella språken i det nordiska samarbetet är norska, svenska och danska, trots att det vid möten i Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet sker tolkning vid behov.

– Som en språklig minoritet borde vi förstå att språket är en känslig sak, och att många finskspråkiga känner sig mer bekväma om det nordiska samarbetet går på engelska, säger han och fortsätter:

– Jag tror paradoxalt nog att det är till gagn för det svenska språket i Finland om fler finskspråkiga blir intresserade av Norden, även om det sker på engelska.

– Suomen ruotsalaisten on lopetettava pohjoismaisen yhteistyön monopolisointi suomalaisessa keskustelussa, Strang sanoo.

Hän uskoo, että tärkeä askel tässä on tulla hieman liberaalimmaksi englannin kanssa. Pohjoismaisen yhteistyön viralliset kielet ovat norja, ruotsi ja tanska, huolimatta siitä, että Pohjoismaiden neuvoston ja Pohjoismaiden ministerineuvoston kokouksissa tulkkaus tapahtuu tarvittaessa.

– Kielellisenä vähemmistönä meidän pitäisi ymmärtää, että kieli on herkkä asia ja monet suomenkieliset tuntevat olonsa mukavammaksi, jos pohjoismainen yhteistyö on englanniksi, hän sanoo ja jatkaa:

- Mielestäni on paradoksaalisesti Suomen ruotsin kielen eduksi, jos enemmän suomenkielisiä kiinnostuu Pohjoismaista, vaikka se olisi englanninkielistä.
Ei kommentointimahdollisuutta.
Siksi laitoin sen tuonne suomenkieliselle puolelle. Kuinka suuri mahtaa olla todennäköisyys saada se läpi? Neljä promillea?

Hillevi Henanen
Viestit: 2523
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Svenska Yle: Luopukaa suomenruotsalaisesta monopolista. (Norden)

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 02.11.2021 13:21

Hitto! Meni läpi finska ylellä!

Hillevi Henanen
Viestit: 2523
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Svenska Yle: Luopukaa suomenruotsalaisesta monopolista. (Norden)

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 03.11.2021 15:12

Johan Strangin peräänkuuluttama terveen järjen käyttö on siis ainakin kaikunut kuuroille korville osalle porukkaa.
Suurlähettiläs toivottaa vieraat yleensä tervetulleeksi ruotsiksi, mutta tänä vuonna perinne hylättiin. Ruotsin suurlähettiläs Nicola Clase piti tervetulopuheen englanniksi. Myös kirjamessujen eroava ohjelmajohtaja Ronja Salmi toivotti vieraat tervetulleiksi englanniksi.

Monet juhlien suomenruotsalaiset vieraat olivat yllättyneitä siitä, ettei ruotsia käytetty. "Nyt meistä ruotsalaisista Suomessa tuntui kuin olisimme hieman tarpeeton lisä, umpilisäke suomalaisen vartalossa", kirjoittaa yksi vieraista HBL:lle lähettämässään sähköpostissa.
Voi tuota uhriutumista ja itsesäälin määrää!

Vastaa Viestiin