Sivu 1/1

Tampereen yliopisto aloittaa yt-neuvottelut ...

Lähetetty: 13.09.2021 20:38
Kirjoittaja Weeku
Nyt se sitten realisoitui. Vuonna 2017 YLE uutisoi Yliopistot keräsivät lahjoituksia – valtio antaa 150 miljoonaa euroa lisää (https://yle.fi/uutiset/3-9956394). Kirjoitin asiasta jo 2017 tälle foorumille , mutta otetaan asia uusiksi.

"Kun katsoo tarkemmin noita lukuja, yllätys yllätys, ruotsinkieliset yliopistot ovat erinomaisesti edustettuina rahan jaossa. Kun jakaa rahamäärän opiskelijamääriin, ylivoimainen ykkönen on Svenska handelshögskolan, joka saa valtiolta rahaa noin 5800 €/opikelija. Hyvin tienaa myös Åbo Akademi, rahaa tulee opiskelijaa kohden noin 2300€. Juntti yliopistot kuten Helsingin yliopisto sekä Aalto yliopisto saavat noin 1200€/opiskelija. Mopen osalle jäävät maakuntien yliopistot, joille valtiolta tulee avustusta reilusti alle 1000€/opiskelija. Perän pitäjänä Lapin yliopisto, joka saa noi 230€/opiskelija. "

Tampereen Yliopisto, joka nyt aloittaa YT:t, sai rahaa reilusti alle 1000€/opiskelija. Yritin asian ottaa poliitikkojen kanssa keskustelun pohjaksi tuolloin, mutta oli kuin olisi heittänyt vettä hanhen selkään. On mahdotonta tavallisena kadun tallaajana ymmärtää, miksi esimerkiksi Pirkanmaalaiset kansanedustajat eivät silloin, eivätkä varmasti nytkään nosta asiaa esille vaan siunaavat tämänkin tasa-arvon nimissä.

Re: Tampereen yliopisto aloittaa yt-neuvottelut ...

Lähetetty: 13.09.2021 22:18
Kirjoittaja lpo
Joo, eipä tämä ihmetytä. Humanististen alojen oppilaitokset ovat enemmän riippuvaisia valtion tuesta, ellei satu löytymään säätiöitä, jotka syystä tai toisesta tykkäävät tukea toimintaa. Tekniikan alalla ero ei ole läheskään näin räikeä, kun opistot tietävät, ettei valtion apuun voi luottaa ja pyrkivät osittain tästä syystä keräämään rahoitusta myös yhteistyöprojekteilla yritysten kanssa.

Yksi ratkaisu tähänhän olisi jonkinlainen säätiöiden antaman tuen rajoittaminen hiukan samaan tapaan kuin poliitikkojen vaalitukiaisia on nykyään rajoitettu. Tekisi hommasta ainakin tasa-arvoisempaa, mutta ajatus särähtää kyllä jopa minun korvaan. Paras olisi tuoda esille se fakta, että nuo puljut, jotka saavat suurimpia rahoituspotteja yksityisiltä säätiöiltä, ovat myös tutkimuksellisesti surkeinta kuraa Suomen mittakaavassa. Kun katsoo jotain yliopistojen laatuvertailuja, niin kyllä se Åbo Academi yleensä on peränpitäjänä Suomessa, joten ei vaikuttaisi rahan pumppaaminen toimivan sen puolesta :D