Saukkonen pohtii "Liberaali oikeudenmukaisuus monikulttuurisessa yhteiskunnassa"

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Saukkonen pohtii "Liberaali oikeudenmukaisuus monikulttuurisessa yhteiskunnassa"

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 07.09.2021 13:18

Tuoreen kirjan pohjalta Saukkonen pohtii, voidaanko liberalismia ja monikulttuurisuutta sekä sitä myönteisellä tavalla huomioivaa ideologiaa sovittaa yhteen?

https://pasisaukkonen.wordpress.com/202 ... skunnassa/

Aihe sivuaa myös kielipolitiikkaa:
Kansallinen identiteetti ei ole koskaan valmis vaan se on ikuinen työmaa.
---
Kaikista maista voidaan varmaan löytää sisäisiä ristiriitaisuuksia, mutta väitän, että Suomen tapauksessa nämä erot valtion ja kansakunnan syvimmässä olemuksessa ovat poikkeuksellisen tasavahvoja. Kuten sanottu, ainoa mielekäs tapa yrittää ymmärtää Suomea on ottaa ne kaikki huomioon ja hyväksyä osana todellisuutta. Mielenkiintoinen kysymys on tietenkin se, mihin suuntaan ollaan menossa. Ovatko jotkin tavat suhtautua moninaisuuteen vahvistumassa Suomessa toisten kustannuksella?

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Saukkonen pohtii "Liberaali oikeudenmukaisuus monikulttuurisessa yhteiskunnassa"

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 07.09.2021 13:28

Saukkosen tekstin pohjalta joitakin ajatuksia
Olisiko jo ajatus erilaisista suomalaisuusmosaiikeista useimmille ok? "Kansallinen identiteetti ei ole koskaan valmis vaan se on ikuinen työmaa" - sekä yksilön elämänkaaressa että ryhmissä ja valtion tasolla. Monien nuorten identiteeteissä useita etnisyyksiä, aika sopuisasti.

"Ajatus Suomen väestön siirtymisestä Suomeen Volgan mutkasta ajanlaskun alussa on jo jokin aika sitten hylätty." Suomen kielen matkahan tämä on ja sellaisena merkittävä. Saamen puhujien ja karjalankielisten esihistoria osin sama osin eri. Lisäksi skandit, romanit, baltit...

Etnisten komponenttien osuutta suomalaisuusmosaiikeissa ei voine vähätellä. On vaikea ymmärtää esimerkiksi pakkoruotsia muuna kuin pakkoskandinavismina. Taustalla on paljon jyrättyjä tuntoja ja kirjoittamatonta historiaa.

Saamelais- ja karjalaisaktivisteilla on joskus ollut sellaisia äänenpainoja, että pakkoruotsi suomalaisille on vain oikein, koska ilman sen tuomaa alisteisuutta skandikulttuurille, suomenkieliset riehaantuisivat entisestään alistamaan vähemmistöjään... Epäluottamusta on paljon.

"Hankalinta kompromisseihin päätyminen on tunnustusta vaativissa ristiriidoissa, joissa osapuolten käsitys itsestään, identiteetti, näyttelee suurta roolia. Kompromissi edellyttäisi osittaista luopumista siitä, millainen haluaisi olla ---" Oikeus omaan suomalaisuusmosaiikkiin?

Kieli kantaa koko kulttuurin sydäntä. Esimerkiksi saamen kielten, karjalan ja romanin elvyttäminen olisi äärettömän tärkeää, jos siihen suinkin on mahdollisuus. Nykyiset ja tulevaisuuden tulkkikoneet voisivat tuoda tähän uutta vapautta ja toimivuutta.

Myös Pohjola, fennobaltoskandia, ansaitsisi monikielisen ja monikasvoisen historian. Monietnisyys ei alkanut nykymaahanmuutosta. Kielten asema ja käyttötapa voi muuttua paljonkin yhteisen englannin ja tulkkikoneitten maailmassa.

Tässä kielten merkityksen ja moniäänisyyden arvostuksessakin pitää muistaa, että iso osa ihmisistä kuuluu niihin, joille kielet ovat vaikeita ja jo kohtuullinen oman äidinkielen ja englannin hallinta ison työn takana. Odotan jonkinlaista kielierityisyyden laajempaa hyväksymistä.

Usein laskemme monikulttuurin piiriin vain etniset ryhmät, mutta sama problematiikka koskee myös erilaisia oppijoita. Nyt ihmisen asema ja mahdollisuudet määrittyvät pitkälti koulutuksen kautta. Keille koulupolkumme tarjoaa eväät omannäköisiin valintoihin, vapauteen ja asemaan?

Vastaa Viestiin