Pitäisikö kielitaitovaatimuksista luopua?

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Pitäisikö kielitaitovaatimuksista luopua?

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 26.08.2021 08:19

Mietin, mitä tapahtuisi, jos yleisesti luopuisimme kielitaitovaatimuksista.

Taustana tämä lukijakommentti hesarista:
Vaimoni on Yhdysvalloista. Hänellä on lääketieteen alan huippututkinto kotimaastaan - alalta, jolla on huutava osaajapula Suomessa. Töitä hän ei ole saanut, juuri sen kielitaidon vuoksi.

Jos Suomi tosissaan haluaisi hyödyntää tällaisen ihmisen osaamista, voisi hänet alkuunsa pistää tekemään töitä alan suomalaisen osaajan kanssa, tämän hoitaessa kommunikaation potilaiden kanssa. Nämä kaksi saisivat yhdessä hoidettua enemmän potilaita kuin kaksi suomalaista osaajaa erikseen (vaimoni amerikkalainen tutkintohan oli siis huomattavasti parempi kuin suomalainen). Samalla vieraskielinen oppisi työtä tehdessään suomea. Mutta ei.

Järjestelmä itsessään on niin tehoton ja mielikuvitukseton, että tällainen järjestely ei tule kuuloonkaan. Tai ehkä virkamiehet pelkäävät, että jostakin löytyy joku sääntö, jota järjestely rikkoisi. Niinpä on parempi, että kyseinen huippuosaaja istuu kotona ammattitaidon ruostuessa ja nostaa työttömyyskorvausta. Paljon mieluummin hän tekisi mielekästä työtä ja maksaisi työstään veroja.

Vaimoni tapauksessa palkka (parhaimmillaankin neljännes siitä, mitä alalla saa Yhdysvalloissa) ei ole ongelma, sillä hän vain haluaisi tehdä töitä. Mikä on siis ainoa ratkaisu? Tietenkin lähteä maasta.

pjl69
Viestit: 639
Liittynyt: 17.03.2017 14:39

Re: Pitäisikö kielitaitovaatimuksista luopua?

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja pjl69 » 26.08.2021 11:14

Samalla vieraskielinen oppisi työtä tehdessään suomea.
Minusta tuo on vähän samanlainen pilvilinna kuin "englannin ylivallan" vastustajilla, jotka väittävät, että englantia oppii itsestään pelejä pelaamalla, tv:tä katsomalla ja yleensä ympäristöstä. Olen minäkin katsonut Ylen venäjänkielisiä uutisia, enkä ole spasipaa kummempaa sieltä oppinut.

Englanninkielisillä yhteiskunnilla (USA, britit) on kilpailuetu osaajista siinä, että muut maat kouluttavat lapsiaan puhumaan englantia. Siellä ei ole siis läheskään samanlaista kielimuuria vastassa kuin esim. Suomessa.

Itse otsikon kysymykseen mulla ei ole vastausta. Äkkiseltään tuntuu, että tuplamiehitys työpaikoilla ei ole kovinkaan mielekästä.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Pitäisikö kielitaitovaatimuksista luopua?

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 26.08.2021 11:47

pjl69 kirjoitti: 26.08.2021 11:14
Samalla vieraskielinen oppisi työtä tehdessään suomea.
Minusta tuo on vähän samanlainen pilvilinna kuin "englannin ylivallan" vastustajilla, jotka väittävät, että englantia oppii itsestään pelejä pelaamalla, tv:tä katsomalla ja yleensä ympäristöstä.
Olet tässä tietysti oikeassa. Mutta mikään ei estäisi ohessa myös perinteisempää kielenopiskealua. Siten yhdistelmä olisi tehokkain.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Pitäisikö kielitaitovaatimuksista luopua?

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 26.08.2021 16:12

Mietin, mitä tapahtuisi, jos yleisesti luopuisimme kielitaitovaatimuksista.
Suurimmasta osasta (lakisääteisistä) kielitaitovaatimuksista voisi luopua vaikka heti,koska suurin osa noista vaatimuksista on poliittisia. (Esim kielitaitolaki)
Ne eivät perustu todelliseen tarpeeseen.

Tässä korostuvat erityisesti täysin keinotekoiset ruotsin kielen ylimitoitetut osaamisvaatimukset,
joiden taustamotiivi on pelkästään valtapoliittinen.



Mutta esim terveydenhuollon osalta on noudatettava kyllä suurta harkintaa.

Haastattelututkimusten mukaan lääkärin työhön kuuluu kielelliseltä vaativuudeltaan hyvin eritasoisia työtehtäviä, joista vain osassa tulevat esiin mahdolliset kielitaitopuutteet. Sanastonhallintatutkimuksessa maahanmuuttajalääkärit suoriutuivat selvästi heikommin potilassanaston hallinnassa kuin verrokkiryhmä maahanmuuttajataustaiset asioimistulkkiopiskelijat, vaikka kommunikointivaatimukset potilashoidon tilanteissa ovat samat. Tulokset nostavat esiin huolen maahanmuuttajalääkärien liian vähäisestä kielenoppimisen tuesta ja toisinaan liian nopeasta siirtymisestä työelämään. Tutkimuksen perusteella voidaan antaa suositus, että työelämään kannattaa siirtyä aikaisintaan B2-tason kielitaidolla, mutta silloinkin tarvitaan vielä paljon tukea monien työtehtävien suorittamisessa. Itsenäinen lääkärin työn harjoittaminen vaatii vähintään C1-tason kielitaitoa. Huomiota tulee kiinnittää myös kielitaidon ja erityisesti sanastonhallinnan laajuuteen, siten että ammatilliseen sanastoon lasketaan kuuluvaksi varsinaisten sairaussanojen lisäksi myös yleisempää sanastoa.
https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajan ... itsestaan/

Vastaa Viestiin