Rehellistä historiankirjoitusta vuodelta 2015

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9791
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Rehellistä historiankirjoitusta vuodelta 2015

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 05.06.2021 09:40

Juttu vuodelta 2015!

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotima ... -2202712-9


Silmiä avaavaa tekstiä:

"Aina 1100-luvulta vuoteen 1809 saakka Suomi oli ollut Ruotsin takapiha. Ruotsin kuninkaat eivät tunnustaneet suomea tai muitakaan vähemmistökieliä. Idän ystävälliset keisarit antoivat meille paitsi oman kielen, myös valtiopäivät, rahan ja rautatien."

"Autonomia vahvisti ruotsinkielisen yläluokan valtaa. Enää Tukholman kuningas ei ollut valvomassa pikkuvirkamiehiä. Aatelisvoittoinen eliitti riensi jakamaan parhaat virat toisilleen. --- syntyperä ja suositukset olivat tärkeämpiä ylennysperusteita kuin kokemus / oppiarvo."

"--- katkeruutta --- Riidan kärjistyessä turvauduttiin rotuoppiin. Ruotsinkieliset svekomaanit julistivat suomenkieliset idästä tulleiksi mongoleiksi, jotka eivät pärjää ilman ruotsinkielisen eliitin apua."

"Kaksikielisyys kirjattiin siis perustuslakiin aikana, jolloin Rkp:n poliittinen painoarvo oli vahva – kenties vahvempi kuin koskaan itsenäisen Suomen historiassa. Sata vuotta myöhemmin kysymys kaksikielisyydestä on yhä ajankohtainen."

”Virallinen kaksikielisyys ei ole aina pelkkä rikkaus. Se voi olla myös rikkaiden etuoikeus.”

"Forumin kortteli on pystytetty pääasiassa suomenruotsalaisen Konstsamfundetin rahoilla. Korttelin luoteisnurkalla sijaitsee Svenska Kulturfonden, jonka taas omistaa Svenska litteratursällskapet i Finland."

"Ruotsinkielisten kulttuurisäätiöiden taseiden yhteenlaskettu loppusumma on yli kaksi miljardia euroa. Niiden pääomien juuret ovat autonomian ajassa."

"Vaalikoneessa 2011 enemmistö kansanedustajista oli ilmoittanut vastustavansa pakkoruotsia. Vielä silloin historialliset syyt eivät painaneet. Jostain syystä yli 50 edustajaa muutti mielensä." Mitä mieltä professori Ylikangas on historiallisista syistä?

”Kauan sitten ruotsin kieli oli välttämätön taito, jos halusi päästä elämässä eteenpäin. Nykyään englanti turvaa leivänsaannin paremmin kuin ruotsi”, Ylikangas muotoilee.

Suomen ja Skandinaavisen historian professorille on ollut paljon hyötyä ruotsin kielestä. Silti Ylikangas uskoo, että pakko vielä väistyy kielten valinnoissa. ”Pakko on ristiriidassa suosittujen liberalismin ja suvaitsevaisuuden käsitteiden kanssa.”

---

Meneekö vielä kauan ennen kuin samaa rehellisyyttä voi lukea mediasta?

TK
Viestit: 2509
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Rehellistä historiankirjoitusta vuodelta 2015

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 06.06.2021 13:04

Rehellisyys - poliitikkojen kielipoliittisista puheista puuttuu lähes kokonaan rehellisyys.
Näyttää kyllä aika paljon siltä, että rehellisyys puuttuu useimpien poliitikkojen puheista oli kyseessä sitten mikä tahansa asia. Rehellisyyden vaalimisen voisi aloittaa hyvin kielipolitiikan osalta.
Puolueet voisivat saada yllättävää nostetta kannatukselleen, jos aktiivisesti ja avoimesti alkaisivat kannattamaan pakkoruotsin lakkauttamista ja virkamiespakkoruotsin poistamista.

Vastaa Viestiin