Mistä keinot vapaan kielivalinnan läpiviemiseen

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
PoikienPuolesta
Viestit: 7
Liittynyt: 22.01.2021 07:44

Mistä keinot vapaan kielivalinnan läpiviemiseen

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja PoikienPuolesta » 22.01.2021 15:34

Tälläkin foorumilla keskustellaan ja tiedotetaan todella paljon pakkoruotsin olemassaolon perusteista ja seurauksista. Jostain artikkelista luin, kuinka Suomessa asuvat ruotsinkieliset pitävät meitä suomenkielisiä hieman tyhminä ja siten alempirotuisena kansanosana.

Valitettavasti tuo ruotsinkielisten väite tyhmyydestä näyttää pitävän paikkansa, koska me noin 5 miljoonaa suomenkielistä emme kykene kaatamaan 0,25 miljoonan ruotsinkielisen väestönosan ylivaltaa kieliasioissa. Myös moni suomenkielinen on sitä mieltä, että ruotsin kielen pakollisuus on säilytettävä kouluissa ja yliopistoissa.

Olen huomannut, että Newtonin laki kappaleen liikkumisesta tasaisesti pätee myös muihin asioihin. Asiat ja toimintatavat jatkavat tasaista suoraviivaista liikettään, ellei mikään voima pakota niitä muuttamaan liikkeen suuntaa ja nopeutta. Pakkoruotsin taustojen tunteminen on tärkeää, mutta sen lisäksi pitää aktiivisesti etsiä niitä keinoja, joilla voimme vaikuttaa nimenomaa vapaan kielivalinnan toteutumiseen.

Luin näiltä sivuilta hyviä kirjoituksia siitä, millaisia perusteluja ruotsinkieliset esittävät pakkoruotsille. Niitä he kehittelevät jatkuvasti lisää ja pyrkivät aktiivisesti tarjoamaan niitä medialle. Ne on yleensä taitavasti johdateltuja ja monesti niiden lähtökohtana on historian ja perustuslain vääristely tai ainakin niiden vinoutunut ja tahallisesti harhaanjohtava tulkinta.

Yhtenä toimenpiteenä meidän suomenkielisten on otettava käyttöön vastaavanlainen toimita sillä erotuksella, että meidän ei tarvitse vääristellä historiaa, nykyisyyttä eikä perustuslakia. Voimme esimerkiksi vahvasti viestittää, että Suomen ja suomalaisten kansainvälistyminen edellyttää nykyistä selvästi monipuolisempaa kielten osaamista. Jos aiomme myydä tuotteitamme muihin maihin, on peruskoulun kielivalikoimaa laajennettava ja tarjottava lapsille todellinen mahdollisuus ja aika vieraiden kielten ja kulttuurien oppimiseen. Meidän ei siis pidä tuijottaa vain omaan napaamme kieliasioissa.

Voimme myös viestittää, että suomalisten sivistystasoa pitää nostaa esimerkiksi laajentamalla kielten opiskelun mahdollisuuksia mm. suurten eurooppalaisten kielten osalta. Tämä mahdollisuus pitää olla todellinen ja tällaisten kielten oppimiseen pitää varata aikaa, jotta kielitaito ei jää pelkän hataran ymmärtämisen tasolle, vaan sitä voi käyttää aktiivisesti työssä elämässä yleensä.

Lisäksi kannattaa muistuttaa, että suomalaiset EU-virkamiehet ovat huolissaan siitä, että nuoria suomalaisia ei ole tulossa EU:n virkapaikoille. Tämän vuoksi suomalaisten kielitaitoa on kohotettava ja laajennettava, jotta myös suomalaisilla on mahdollisuus olla riittävästi edustettuna EU:n virkamieskunnassa. Suomalaisten pitää englannin kielen lisäksi osata ainakin ranskaa ja saksaa. Tärkeää on myös osata espanjaa ja italiaa. Nyt eteläeurooppalaiset nuoret valitaan EU-virkoihin, koska heidän on helpompi oppia naapurimaidensa suuria kieliä. Suomalaisten on huomattavasti vaikeampi oppia esimerkiksi espanjaa kuin italialaisen. Siksi meidän on panostettava ja annettava mahdollisuus kielen oppimiseen jo nuorena. Tämä edellyttää vapaata kielivalintaa niin peruskouluissa kuin jatko-opinnoissakin.

Edellä mainittuja asioita meidän pitää toimittaa medialle toistuvasti ja runsaasti. Lisäksi ne pitää ottaa puheeksi kaikissa mahdollisissa tilaisuuksissa kansanedustajien ja myös mm. kunnallisvaaliehdokkaiden kanssa. Vaalien ehdokkailta on myös kysyttävä, miksi he haluavat estää kansalaisten vapauksien toteutumisen. Toisto on tärkeä asia oppimisessa. Toistamalla edellä mainittuja asioita ne saadaan vähitellen syöpymään ihmisten päähän ja sitä kautta ihmiset oppivat ajattelemaan tietyllä tavalla. Meille on koulussa ja mediassa opetettu, että ruotsin kielen opiskelu on ehdottoman välttämätöntä. Näin sekin asia on opittu.

Tämän kirjoituksen myötä toivon lisää kirjoituksia, joissa esitetään ratkaisuehdotuksia nimenomaan suomenkielisten pään kääntämiseksi vapaan kielivalinnan puolelle.

pjl69
Viestit: 637
Liittynyt: 17.03.2017 14:39

Re: Mistä keinot vapaan kielivalinnan läpiviemiseen

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja pjl69 » 22.01.2021 15:43

PoikienPuolesta kirjoitti: 22.01.2021 15:34 Tämän kirjoituksen myötä toivon lisää kirjoituksia, joissa esitetään ratkaisuehdotuksia nimenomaan suomenkielisten pään kääntämiseksi vapaan kielivalinnan puolelle.
Enemmistö taitaa olla jo vapaan kielivalinnan kannalla, ainakin kysyttäessä. Jostain syystä suomenkielisten parissa vallitsee lamaantuneisuus asiassa, eikä edes omien lasten kohtalo tunnu aktivoivan. Tämän takia RKP apupuolueineen on saanut vapaasti huseerata vuosikymmenten ajan.

Ps. tervetuloa foorumille.

NRR
Viestit: 9792
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Mistä keinot vapaan kielivalinnan läpiviemiseen

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 22.01.2021 18:28

PoikienPuolesta kirjoitti: 22.01.2021 15:34 --- pitää aktiivisesti etsiä niitä keinoja, joilla voimme vaikuttaa nimenomaa vapaan kielivalinnan toteutumiseen. --- toivon lisää kirjoituksia, joissa esitetään ratkaisuehdotuksia nimenomaan suomenkielisten pään kääntämiseksi vapaan kielivalinnan puolelle.
Jaan toiveesi! Tervetuloa! :)

NRR
Viestit: 9792
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Mistä keinot vapaan kielivalinnan läpiviemiseen

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 22.01.2021 18:41

PoikienPuolesta kirjoitti: 22.01.2021 15:34 Suomen ja suomalaisten kansainvälistyminen edellyttää nykyistä selvästi monipuolisempaa kielten osaamista. Jos aiomme myydä tuotteitamme muihin maihin, on peruskoulun kielivalikoimaa laajennettava ja tarjottava lapsille todellinen mahdollisuus ja aika vieraiden kielten ja kulttuurien oppimiseen.
Kyllä mutta.

Jos kielitaito olisi ollut aiemmin oikeasti tärkeää, sitä ei olisi tärvätty pakkoruotsilla, joka syö kaikilta yhden maailmankielen.

Nyt kieliosaamiselle olisi kysyntää (vienti, opinnot/työharjoittelu ulkomailla, digituotteet...), muttei kaikkien kohdalla. Venäjää osaa meillä venäjänkielinen vähemmistö, ruotsia ruotsinkielinen vähemmistö, mutta saksa, ranska ja espanja puuttuvat pakkoruotsin vuoksi. Sen sijaan, että olisi vaihdettu pakkoruotsi valinnaiskieleen, meillä on päädytty (RKP/folktingetin lobbauksella) vähättelemään englannin merkitystä ja vaatimaan kaikilta kolmea vierasta kieltä: aloitus sa/ra/es ja sitten vähän englantia ja tietysti aina vaan pakollisempaa ja tiukennettua ruotsia. Mennään ojasta allikkoon niin poikien kuin maahanmuuttajien ja ei-kielellisen osaamisen kannalta.

Tänäänkin hesarin tulevaisuuden osaamistarpeita luotaava kirjoitus piti sisällään viestin: kieliosaaminen ei jatkossa enää niin tärkeää, koska tulkkikoneet kehittyvät, sen sijaan ongelmanratkaisutaidot olisivat tärkeitä.

Tänään myös uutisotiin, että miesten osuus korkeakouluopiskelijoista kasvoi yllättäen viime keväänä: "--- selitys voi liittyä aloituspaikkalisäyksiin, joita tehtiin etenkin tekniikan aloilla. Varsinkin ammattikorkeakouluissa miesten osuus kasvoi ja oli nyt 48 prosenttia paikan vastaanottaneista, kun yliopistoissa vastaava prosenttiosuus oli 41."

Jos lisätään mahdollisuuksia tekniikan painottamiseen koulutuksen eri tasoilla ja toisaalta annetaan mahdollisuus vähentää muitten kielten kuin englannin painotusta, takaamme pojille ja miehille heidän ansaitsemansa paremmat edellytykset toteuttaa itseään kouluttautumalla. Olisi minusta myös koko yhteiskunnan etu.

Miten tätä keskustelua saadaan käytyä julkisesti?

TK
Viestit: 2509
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Mistä keinot vapaan kielivalinnan läpiviemiseen

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 22.01.2021 22:59

Olen samaa mieltä siitä, että pitää keskittyä tuomaan esille syitä, miksi pakkoruotsista on luovuttava. Asioita pitää toistaa, ja toistaa. Yhä uudelleen toistaa kaikissa mahdollisissa yhteyksissä.
Pakkoruotsittajien kanssa on turha alkaa väittelemään. Surujen jutut on jo niin nähty ja kuultu, että ne voi roskapuheena sivuuttaa ohimennen.

NRR
Viestit: 9792
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Mistä keinot vapaan kielivalinnan läpiviemiseen

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 23.01.2021 00:41

TK kirjoitti: 22.01.2021 22:59 --- pitää keskittyä tuomaan esille syitä, miksi pakkoruotsista on luovuttava
--- pitää toistaa, ja toistaa
--- Surujen jutut on jo niin nähty ja kuultu, että ne voi roskapuheena sivuuttaa ohimennen.
Entä halu purkaa koko kaksikielisyysnäytelmä?

TK
Viestit: 2509
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Mistä keinot vapaan kielivalinnan läpiviemiseen

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 23.01.2021 11:41

Tämän Vapaa Kielivalinta yhdistyksen tavoitteena on vapaan kielivalinnan edistäminen ja pakkoruotsin lakkauttaminen, ruotsin muuttaminen valinnaiskieleksi kaikilla koulutuksen tasoilla.
Pakkoruotsin lakkauttaminen on päämäärä, johon pyritään. Pakkoruotsin lakkauttaminen on mahdollista perustuslain puitteissa, koska perustuslaki ei vaadi pakkoruotsia. Vain kielilakeja ja koululakeja on muutettava. Pakkoruotsi voidaan poistaa eduskunnan enemmistöpäätöksin.

Pääkielimallikin olisi mahdollista toteuttaa kielipolitiikan alueella nykyisen perustuslain puitteissa. Leikki-kaksikielisyys on todellista jokapäiväistä teatteria, mutta sen puitteissa meidän on nyt edettävä.

NRR
Viestit: 9792
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Mistä keinot vapaan kielivalinnan läpiviemiseen

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 23.01.2021 15:09

Jo muutaman oppilaan vapauttaminen ruotsipakosta vaati opetusministeriössä kuukausien perustuslakitarkistuksia - ja tulos oli varovainen kyllä.

Miksi meillä ei ole juristin laatimaa polkua pois ruotsipakosta?

NRR
Viestit: 9792
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Mistä keinot vapaan kielivalinnan läpiviemiseen

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 23.01.2021 15:31

PoikienPuolesta kirjoitti: 22.01.2021 15:34 --- meidän ei tarvitse vääristellä historiaa, nykyisyyttä eikä perustuslakia. Voimme esimerkiksi vahvasti viestittää, että Suomen ja suomalaisten kansainvälistyminen edellyttää nykyistä selvästi monipuolisempaa kielten osaamista. --- toivon lisää kirjoituksia, joissa esitetään ratkaisuehdotuksia nimenomaan suomenkielisten pään kääntämiseksi vapaan kielivalinnan puolelle.
Meillä on tässä työssä kullakin omat painopisteemme ja omat tavoitteemme.

Oma heräämiseni liittyy erilaisten oppijoiden tarpeisiin ja koulun kehittämiseen. Kymmenisen vuotta sitten olin mukana anomassa vapautuksia ruotsista. Tyrmistyksekseni vapautuksia ei myönnetty.

Aloin selvittää tylytyksen taustaa: Erityisoppilaiden ja maahanmuuttajien tarvitsemia vapautuksia ei myönnetty, koska ne raunioittaisivat nopeasti koko pakollisen ruotsin. Ruotsilla ei ollut kannatusta. Pakolla ylläpidettiin kulisseja, joihin 4,7%:n vähemmistö ei riitä.

Muutaman nuoren siirtymistä ruotsinkielisiin opintoihin hehkutellaan, mutta valtaosalle ruotsi ei edes teoriassa voi avata ovia. Toisaalta pakkoruotsia perustellaan palveluvaatimuksilla (missään ei vastaavaa) ja toisaalta nationalismilla, suomalaisten tulisi muka omaksua Norden..

Ruotsin vallan aikana ajateltiin, että maassa oli kaksi kansaa: suomea puhuvat suomalaiset ja ruotsia puhuvat ruotsalaiset. Osa suomalaisista pääsi mukaan vaurastumaan ja kouluttautumaan - ja nämä vaihtoivat kielensä ruotsiksi. Syntyi valtiollinen suomalaisuus.

Nykyisin suomalaiset, kuten useimmat kansat, omaavat hybridi-identiteettejä. Niissä on yhden etnisyyden sijaan useita komponentteja eri tavoin painotettuina. Kuitenkin edelleen suomen kielen kantama suomalaisuus on komponenteista vahvin, ruotsivelvoitetta ei voi olla.

Pakkoruotsi on ajallisesti valtava satsaus: alakoulusta yliopistoon vailla vapautuksia, tämä syö normioppilailta yhden maailmankielen. Ahvenanmaalta tosiaan poistettiin pakkosuomi tästä syystä, se söi nuorten muun kielitaidon, saman tekee pakkoruotsi mannermaalla.

Ehkä tähän asti kielitaito ei ole ollut suomalaisille erityisen tärkeää englantia lukuunottamatta. On voitu hukata inhimillistä osaamista pakkoruotsiin. Nyt kilpailu kovenee. Ei voida enää karsia ruotsilla. Eihän se koskaan ole ollut mielekästä, eikä oikein.

Erityisoppilaille, maahanmuuttotaustaisille ja esim. tekniikkaan suuntautuneille pakkoruotsi tuottaa ongelmia. Moni peruskoululainen jättää pyrkimättä lukioon heikon ruotsin takia. Moni lukiolainen joutuu pitkittämään lukiota ruotsinkurssien takia. Yo-kokeista ruotsi poistettiin 2005 turhien reppujen ja lukioajan pitenemisen vuoksi.

Vielä amk- ja yliopistotasoilla virkapakkoruotsi pitkittää tai lopettaa opinnot. Epäoikeudenmukaista, mutta meillä pakkoruotsia on muka suojeltava eikä ihmisiä. Pakkoruotsimme on tuore rakennelma lukiota lukuunottamatta. Koko rakennelma on RKP:n luoma, äänestäjiensä eduksi.

Pakolla ei ole ollut koskaan enemmistön kannatusta: 1970-luvulla peruskoulujen pakkoruotsi, 1980-luvulla korkeakoulujen pakkoruotsi, 1990-luvulla pakon purkamisen estäminen ja amk-pakkoruotsi, 2000-luvulla kieli/kielitaitolakien tiukennus, 2010-luvulla kansalaisaloitteen vesitys

Mitä tahansa arvoja (Norden, pohjoismaisuus, SvenskFinland, Runeberg,...) ruotsinkielisyyteen Suomessa liittyykään, ne eivät riitä oikeuttamaan tällaista rakennelmaa. Niitä, jotka pakkoruotsista huomattavasti kärsivät on paljon enemmän kuin niitä, joita pakolla pitäisi palvella.

Emmekä voi pyyhkiä pois sitä, että suomalaisuus on vahvasti itämerensuomalaista perintöä, meillä on myös idässä ja Balttiassa ikivanhoja yhteyksiä ja yhteistä kulttuuriperimää. Myös saamet ja karjala ovat osa suomalaisuutta. Uudet siirtolaisjuuret jatkossa...

Nyt ollaan rakentamassa maailmaa lapsillemme ja lastenlapsillemme. Isolla osalla heistä tulee olemaan juuria ja kielisiltoja muualle maailmaan. Isolla osalla heistä tulee olemaan oppimisen haasteita ja he tarvitsevat muutenkin joustoja pystyäkseen toteuttamaan lahjojaan.

Muutamassa vuodessa tulkkikoneet mullistavat kielenkäytön maailman. Vain itselle mielekäs kielitaito on tarpeen: äidinkieli, maan pääkieli, englanti,... Ja tärkeintä ovat ajattelun taidot. Niitä vaalikaamme.

Tässä lähtökohtani.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2179
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Mistä keinot vapaan kielivalinnan läpiviemiseen

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 23.01.2021 17:16

ruotsinkieliset pitävät meitä suomenkielisiä hieman tyhminä ja siten alempirotuisena kansanosana.
Asenteesta on vahvaa tutkimusnäyttöä.
Juuri päättyneillä Tieteen päivillä oli esillä suomenruotsalaisten suhtautuminen "idän villeihin" eli siis meihin.

"Flegmaattinen mongooli" oli yksi suomalaisuuden kuvaajista.

Tämä flegmaattisuus kieltämättä vaivaa,mutta ei kansaa,vaan Suomen poliittista eliittiä,joka vuosikymmenestä toiseen jättää suomalaisten enemmistön mielipiteen huomiotta,kun taas ammattivalittajat eli suomenruotsalainen edunvalvontakoneisto on koko ajan eliitin kimpussa vaatimassa lisää etuja itselleen ja lisää rasitteita suomalaisille.

Flegmaattinen mongooli (=poliittinen eliitti) antautuu tämän suomenruotsalaisen vyöryttämisen edessä.

Jos mikään muu ei auta,
ruvetaan huutamaan Ruotsin valtiota
ja mediaa mukaan painostamaan.

Tämä kuvio on nähty kymmeniä kertoja viimeisten 200 vuoden aikana.

Vain toimijat vaihtuvat, metodit pysyvät.

Myös Suomalaisuuden liitto on flegmaattinen,mitään ei tapahdu.

Onneksi on perustettu uusi yhdistys eli

Yksikielisen Suomen puolesta
YSP

Käykää yhdistyksen sivuilla ja
ottakaa yhteyttä.


Miten poistaa poliittisen eliitin flegmaattisuus ja alistuneisuus ruotsalaisuuden edessä?

Kansan enemmistö toki protestoi,
mutta flegmaattisesti,
passiivisella vastarinnalla eli jättämällä ruotsin niin vähälle huomiolle kuin mahdollista.

Mukavaa,että
PoikienPuolesta tuo uutta virtaa keskusteluun.
pitää aktiivisesti etsiä niitä keinoja, joilla voimme vaikuttaa nimenomaa vapaan kielivalinnan toteutumiseen. --- toivon lisää kirjoituksia, joissa esitetään ratkaisuehdotuksia nimenomaan suomenkielisten pään kääntämiseksi vapaan kielivalinnan puolelle.
Suomenkielisten päätä ei tarvitse kääntää,koska enemmistö ei ole koskaan tukenut pakkoruotsia.
Tästä on runsasti tutkimusnäyttöä,

Ongelma onkin siinä, että

flegmaattinen poliittinen eliitti

ei noteeraa kansan enemmistön mielipidettä eikä kunnioita enemmistön intressejä
.

Se on ongelman ydin: kansan enemmistön mielipiteestä ei välitetä,vaan ainoastaan vähemmistön vaatimukset toteutetaan seurausvaikutuksista piittaamatta.

Se on vähän niinkuin autoilijoiden käyttäminen valtiontalouden lypsylehmänä.
Protestoida voi,mutta kukaan ei kuuntele.

Miten eliitti saadaan kuuntelemaan?

NRR
Viestit: 9792
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Mistä keinot vapaan kielivalinnan läpiviemiseen

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 23.01.2021 18:32

Miksi poliitikot vaikenevat? Onko heillä vaihtoehtoa?

Kun demariministeri kyseenalaisti ruotsinkielisten korkeakoulutusten huomattavan matalat pääsyrajat, hän joutui perääntymään pahoitellen alle vuorokaudessa.

Kun keskustaministeri valitti ruotsin kielen privilegion ohittavan muut tarpeet, hän jäi yksin.

Kun kokoomuksen kansanedustaja kritisoi pakkoruotsia, hän sai ruotsinkielisessä mediassa lisänimen svenskätare.

Puhumattakaan mitä kävi kokoomusnuorten puoluekokouksessa LÄPI menneelle kielivapausaloitteelle. Oma puoluejohto väitti, ettei päätöstä ollut oikeasti tehty, koska kaksikielisyyttä ei haluttu purkaa.

Miten kävi kielivapausaloitteen eduskunnassa, jonka jäsenien enemmistö ei ollut edes kannattanut pakkoruotsia vaalikoneissa?

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2179
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Mistä keinot vapaan kielivalinnan läpiviemiseen

#12 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 24.01.2021 20:10

Miksi meillä ei ole juristin laatimaa polkua pois ruotsipakosta?
Mihin tässä juristia tarvitaan?

Juridiselta kannalta asia on täysin selvä:

Julkinen valta on velvollinen takaamaan kansalaisen kielelliset oikeudet.
Sen enempää ei juridiikka vaadi.

Toisaalta ruotsin kieli ei ole sellainen
suomenkielisen elämässä selviämisen perustaito,
että sen pakollisuus olisi perusteltua.

Lukutaito,matematiikka,digitaidot ja
englanti sen sijaan ovat.

Ylikireä ja virheellinen perustuslaintulkinta on on ongelman ydin,ei juridiikka.

Pakkoruotsi,kielitaitolaki ja virkojen kielitaitovaatimukset johtuvat kaikki perustuslain ylikireästä ja virheellisestä tulkinnasta,joka on viime kädessä
poliittista tulkintaa,
jonka takana tässä tapauksessa on RKP.

Juristia ei tähän itsestäänselvyyteen tarvita.

Asia on tajuttavissa ihan arkijärjellä,mutta poliittinen tulkinta sotkee selvän asian.

Kaipaamasi juristi on tässä ihan yhtä hyödytön kuin insinööri tai ekonomi,koska kysymys on politiikasta ja poliittisesta tulkinnasta,joka ohittaa kaiken muun.

Perustaidot on se teema,joka pitää nostaa keskiöön.

Vain perustaidot voivat olla pakollisia,
siksi ruotsin tulee olla valinnainen.

Isoin ongelma on saada poliitikot kuuntelemaan kansan enemmistön
ääntä.

Se tässä toistettakoon.

Ei ole juridista estettä tai ongelmaa,
vaan poliittinen este ja ongelma.

NRR
Viestit: 9792
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Mistä keinot vapaan kielivalinnan läpiviemiseen

#13 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 24.01.2021 20:30

Uusi kielipolitiikka kirjoitti: 24.01.2021 20:10
Miksi meillä ei ole juristin laatimaa polkua pois ruotsipakosta?
Ylikireä ja virheellinen perustuslaintulkinta on ongelman ydin,ei juridiikka.

Pakkoruotsi,kielitaitolaki ja virkojen kielitaitovaatimukset johtuvat kaikki perustuslain ylikireästä ja virheellisestä tulkinnasta,joka on viime kädessä
poliittista tulkintaa,
jonka takana tässä tapauksessa on RKP.

Juristia ei tähän itsestäänselvyyteen tarvita.

---

Perustaidot on se teema,joka pitää nostaa keskiöön.

Vain perustaidot voivat olla pakollisia,
siksi ruotsin tulee olla valinnainen.

Isoin ongelma on saada poliitikot kuuntelemaan kansan enemmistön
ääntä.

Se tässä toistettakoon.

Ei ole juridista estettä tai ongelmaa,
vaan poliittinen este ja ongelma.
Ymmärrän, mutta poliitikot (eli RKP & folktinget) ovat perustuslakitulkinnallaan tehneet tästä juridisen ongelman. Eikä sen paremmin kasvatustieteilijöiden julkisesta rahoituksesta riippuvainen joukko, vaiteliaat virkamiehet kuin sidottu mediakaan kyseenalaista tulkintaa.

Jos kielten ja kansainvälisyyskasvatuksen opetusneuvokset eivät pystyneet herättämään keskustelua, millä me sen teemme? Jaksan kyllä seuraavatkin kymmenen vuotta tehdä tätä työtä, mutta ilman jotain yllättävää vetoapua, ei tässä edetä...

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2179
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Mistä keinot vapaan kielivalinnan läpiviemiseen

#14 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 24.01.2021 21:21

RKP & folktinget ovat perustuslakitulkinnallaan tehneet tästä juridisen ongelman
Poliittinen tulkinta jyrää juridisen tulkinnan..

Eli on sinänsä turha tehdä juridista tulkintaa,kun poliittinen tulkinta on ratkaiseva.

Jokainen aktiivi tietää ja tajuaa,että ei ole juridista syy-seuraussuhdetta perustuslain ja pakkoruotsin välillä..

Tähän ei tarvita yksittäistä juristia sanomaan sitä ääneen,vaan yksittäinen poliitikko.

Kielipolitiikan Navalny.

Sampo TERHO oli lähellä tätä asemaa,mutta hän on nyt poliittinen ruumis.

Jussi Halla-aho ei edes pohdi tätä syy-seuraussuhdetta,vaan toteaa,että kaksikielisyys on aikansa elänyt.

Eli kuka olisi kielipolitiikan Navalny?

Jotain ihmettä Venäjälläkin odotetaan,mutta vanha eliitti istui tiukasti pallillaan.

Meillä on sama tilanne kielipolitiikassa.

Siinä mielessä "ihmeen odottaminen" voi olla ihan relevantti vaihtoehto...
😄

SJONS
Viestit: 727
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Mistä keinot vapaan kielivalinnan läpiviemiseen

#15 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 25.01.2021 15:48

Sampo Terho pani itsensä ja aatteensa likoon ja taisteli urhoollisesti kielivapauden puolesta. Eilisessä Arto Nybergin ohjelmassa Sampo Terholle tehtiin testi, jossa yksi kysymys koski pakkoruotsia. Vastauksena kuulimme "En kommentoi"! Se kertoo jälleen siitä, että entinen kielivapauden puolustaja on joutunut luovuttamaan!

Sampo Terho on ryhtynyt kirjailijaksi. Jonkun ajan kuluttua kirjailija odottaa saavansa palkintoja. Niitä ei saa puolustamalla vapaata kielivalintaa vaan toteamalla: Opetelkaa ruotsia, juntit!

Vastaa Viestiin